Svet
10 ogledov

Pristalo po dveh letih v orbiti

X-37B Orbital Test Vehicle (OTV)
1/3
EPA
V javnosti se o skrivnostnem vesoljskem plovilu X-37B, ki ga je za ameriško vojaško letalstvo izdelal Boeing, ne ve veliko.

Plovilo je brez posadke, na prvi pogled pa je podobno raketoplanom, ki jih je ameriška vesoljska agencija prizemljila pred tremi leti. Dolgo je sicer le devet metrov, kar je precej manj kot raketoplani. Včeraj se je po skoraj dveh letih – v orbiti je bilo natanko 674 dni – vrnilo na zemljo.

To je bil sicer tretji polet X-37B v vesolje, a so bili vsi poskusi doslej krajši. »Letalo« je pristalo včeraj dopoldne v kalifornijski letalski bazi ameriške vojske. »Izjemno sem ponosen na našo ekipo, ki je pomagala, da je plovilo varno in uspešno pristalo. Prav vsi, od inženirjev za kontrolno mizo, do ljudi na pristajalni stezi so lahko ponosni, da smo uspešno zaključili to misijo,« je ob pristanku povedal polkovnik Keith Balts.

Ameriška vojska je skrivnostna

Kaj natanko je X-37B počel v orbiti? Predstavniki ameriškega vojaškega letalstva na vprašanje nočejo odgovoriti. Skrivnostnost je podžgala različne teorije. Ameriški mediji so že pred časom poročali, da naj bi Pentagon razvijal X-37 kot bombnik naslednje generacije. O plovilu je zaenkrat znano le to, da na njem ni človeške posadke, da ga upravljajo na daljavo in da pristane z avtopilotom. Sodeč po velikosti, pravijo letalski strokovnjaki pravijo, na krovu ni veliko dodatne opreme.  

Naslednji polet je načrtovan za leto 2015. Ameriška vojska sicer vztrajno zanika, da bi bilo letalo načrtovali za bombne napade.  Projekt je začela Nasa, a je njegov razvoj po več letih prepustila vojski.Bolj kot da bi plovilo načrtovali za neposredno bojevanje je verjetno, da ga Američani nameravajo uporabiti za vohunjenje. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.