Slovenija
36 ogledov

Deset milijonov prihranka za zdravstveno blagajno

ljubljana 18.01.10, prodajne police, artikli, zdravila, prodajalna, lekarne ljub Anže Petkovšek
Zdravstvena blagajna je na račun uvedbe terapevtskih skupin zdravil privarčevala več kot deset milijonov evrov. Zdravniki predpisujejo več zdravil, za katera niso potrebna doplačila, zaradi zamenjave zdravil pa se število smrti ali bolezni ni povečalo, ugotavljajo na ZZZS.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je v letu dni, odkar je uvedel sistem terapevskih skupin zdravil (TSZ) privarčeval 10, 6 milijonov evrov, je povedal direktor zdravstvene blagajne Samo Fakin. Skupnih prihrankov je sicer 24,5 milijona, vendar so skoraj 14 milijonov na račun TSZ privarčevale zdravstvene zavarovalnice, ki ponujano dodatno zdravstveno zavarovanje.

"Infarktov ni nič več!"

"Teze, da bo več infarktov, več smrti in več bolezni, se niso uresničile. Po enem letu se je izkazalo, da je sistem varen za bolnike. Prav tako ni upadlo število bolnikov, ki jemljejo zdravila," pravi Fakin.

Največ prihranka, 6,6 milijonov evrov, je zdravstveni blagani prinesla TSZ, kamor spadajo zdravila z lipolitiki oziroma zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje zvišanega holesterola. Gre za dolgotrajno zdravljenje, uporaba teh zdravil pa se povečuje. Predpisovanje zdravil za katera so potrebna visoka doplačila, se je precej zmanjšalo. "Bolniki lahko dobijo zdravilo z isto učinkovino za katero doplačilo ni potrebno, poudarjajo na ZZZS. "Pri uvedbi te TSZ je bilo veliko diskusij znotraj stroke in da bomo povzročili škodo kardiološkim bolnikom,  vendar do zmanjšane porabe ni prišlo, večjih
 težav ni bilo,"
 razlaga Jurij Fuerst, vodja oddelka za zdravila na ZZZS.

V vsaki lekarni kakša anekdota

Kardiologi so ob uvedbi TSZ, za zdravila, ki znižujejo krvni tlak in za zdravila proti holesterolu, predvsem pa pri zdravilih, ki se uporabljajo proti ponovitvi srčnega infarkta, svarili pred težavami, ki jih lahko bolnikom povzroči menjava terapije (zamenjava zdravila, za katero je potrebno doplačilo, za zdravilo, za katerega doplačilo ni potrebno), ter pred možnostjo, da bodo bolniki zaradi potrebnih doplačil terapijo opustili. 

"Glede težav smo bili obveščeni v dveh konkretnih primerih. V enem primeru je bolnik vztrajal pri zdravilu, za katerega bi bilo potrebno doplačilo, vendar tega ni hotel plačati. Iz principa, ne iz socialnih razlogov, je nato zdravilo opustil in dva tedna kasneje doživel srčni infarkt. Verjetnost, da je zato kriva opustitev terapije, je sicer majhna, vendar gre za korelacijo," razlaga Fuerst, ki dodaja, da "lahko v vsaki lekarni slišite kakšno tako anekdoto, ki pa ne more vplivati na celotno politiko, saj gre za nezadovoljstvo posameznikov."

Menjava zdravil jih zmede

"Mnenje, da bodo posledice uvajanja TSZ vidne že po enem letu, je zelo nestrokovno," pravi kardiolog Matija Cevc. "Ključni problem je menjava zdravil. Številna zdravila iz TSZ jemljejo starejši ljudje, ki se ob spremembi zmedejo. Imeli smo že primer hospitalizacije, ko je bolnik jemal dvoje različnih tablet za isto stvar - dobil je novo zdravilo pa je menil, da gre za drugo. Prihranek na račun TSZ bo dolgoročno izničen, saj se bo zaradi sprememb terapij in zaradi tega, ker bodo ljudje začeli spuščati zdravila,  število hospitalizacij povečalo. To kažejo tudi tuje študije," razlaga Cevc.

Doplačila za kontacepcijo do 15 evrov

Glede uvedbe terapevstske skupine za kontracepcijo, Samo Fakin pravi, da je dogovor s stroko sicer že dosežen, da pa gre za preveč občutljivo področje, glede katerega je bilo že dvignjenega veliko prahu. Kot pravi Fakin, bodo z uvedbo TSZ kontraceptivov počakali, vmes uvedli nekaj drugih terapevtskih skupin in tako ljudi prepričali, da razlogov za dvom ni. "Za trimesečno kontracepcijo bi bila doplačila sicer med enim in 15 evrov. Kontracepcijo pri kateri je potrebno doplačilo 15 evrov, jemljejo izjemno redke ženske," pravi Fakin.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.