Magazin
253 ogledov

Privoščite si domač jogurt

jogurt Shutterstock
Doma pripravljen jogurt bo ostal dober nekaj dni, po želji pa mu lahko dodate med, sadje in oreščke.

Jogurt spada med najstarejša živila na svetu. Zaradi svežega, rahlo kiselkastega okusa in lahke prebavljivosti ga je mogoče zaslediti v skorajda vseh kuhinjah. Če ste ljubitelj mlečnih izdelkov, si za spremembo pripravite domač jogurt po svojem okusu. Nasvete za izdelavo smo poiskali na kuharskih forumih.

Potrebujete

Za izdelavo domačega jogurta potrebujete polnomastno mleko, navaden jogurt ali bakterije za pripravo jogurta, ki jih kupite v kateri od bolje založenih trgovin, velik lonec s pokrovom, termometer za hrano in veliko žlico. Omislite si lahko tudi zanimive lončke, v katerih boste jogurt hranili.

Namigi za pripravo

Jogurt potrebuje za zorenje najmanj osem ur. Pri pripravi je treba poskrbeti za brezhibno čistočo. Če boste za izdelavo uporabili kupljen jogurt, lahko jogurt, ki nastane iz njega, ponovno uporabite še približno šestkrat, če boste uporabili kupljene bakterije, pa še večkrat – predvidoma desetkrat. Ko boste pripravljeni jogurt natočili v kozarce, ga ne smete več premikati; pokrijte ga in postavite v hladilnik. Jogurt hranite v hladilniku in ga porabite v treh, štirih dneh.

Postopek

Mleko segrejte na 90 stopinj Celzija (pri segrevanju uporabite termometer za živila) in ga pet minut ohranjajte na tej temperaturi. Vmes ga večkrat premešajte in pazite, da se ne prismodi. Med mešanjem pustite, da se ohladi na 50 stopinj Celzija, in tedaj vanj umešajte jogurt (dve žlici jogurta na liter mleka) ali bakterije za pripravo jogurta. Če se boste odločili za slednje, upoštevajte proizvajalčeva navodila za uporabo. Mleko prelijte v kozarce in jih za pol ure postavite v pečico, ki ste jo prehodno segreli na 50 stopinj Celzija. Nato jih vzemite iz pečice in jih pokrijte z debelejšo odejo. Na toplem jih pustite najmanj osem ur, še bolje pa bo, če boste kozarčke pustili počivati čez noč.

Sadje in oreščki

Dlje ko boste pustili, da bo jogurt počival, gostejši bo postal in boljši okus bo imel. Morda jogurt ne bo videti tako, kot ste pričakovali – domači jogurt je namreč redkejši kot tisti, ki ga kupite v trgovini. Na vrhu se običajno naredi plast rahlo rumeno obarvane tekočine, kar naj vas ne skrbi, saj je to povsem običajno. Če imate raje kot navadne sadne jogurte, navadnega uporabite za osnovo. Dodajte mu sezonsko ali suho sadje, oreščke in mislije. Poigrajte se z okusi. Pa dober tek!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.