Slovenija
74 ogledov

Prižgali so sveče in zahtevali grbine

Prižig sveč po prometni nesreči na Viru pri Domžalah
1/9
Anja Perše, Špela Jurman
Domačini z Vira pri Domžalah, kjer je v soboto 22-letnik umrl, bi prehitre voznike umirjali z grbinami.

Po vsej Bukovčevi ulici na Viru pri Domžalah še vedno gori okoli 1200 sveč, s čimer želijo tamkajšnji krajani opozoriti na prometno tragedijo sredi te ulice, ki je minulo soboto ni preživel 22-letni domačin. Vanj sta namreč trčila 24 in 25-letnik, ki naj bi se vsak s svojim vozilom in domnevno s preveliko hitrostjo prehitevala po tej ulici. 22-letnik pa se je tedaj na glavno ulico pravilno vključeval s stranske ceste.

Krajani so sveče prižgali včeraj zvečer, nekaj ur po pogrebu pokojnega.

Pridržali ju niso

Ljubljanski policisti še vedno iščejo in zbirajo dokaze, ki bi razjasnili okoliščine prometne nesreče, oba domnevna krivca za tragedijo naj bi zato že zaslišali. Skoraj zagotovo ju bo zaradi nesreče že v kratkem doletela tudi kazenska ovadba, do takrat pa bosta počakala na prostosti. "Zaradi te prometne nesreče policija nikomur ni odvzela prostosti. Preiskava te pa še vedno poteka," poudarjajo na policiji.

Dovolj jim je!

Takoj po tragediji pa se je na Viru oblikovala posebna lokalna iniciativa, saj skupina domačina že dolgo opozarja ne nemogočo prometno ureditev na tej ulici, kjer vozniki pogosto vozijo do tudi dvakrat hitreje, kot je dovoljeno. V začetku tega tedna so za pomoč zato prosili občino Domžale, na razmere pa s posebnim pismom opozorili tudi vse županske kandidate, ki se bodo na bližajočih lokalnih volitvah potegovali za službo domžalskega župana.

"Večni problem, ki bi ga radi izpostavili, je Bukovčeva cesta na Viru. Prebivalci Vira se že vrsto let zavzemamo za postavitev grbin, tako imenovanih ležečih policajev, ovir, ki bi zmanjšale hitrost na tej nevarni cesti. Na številnih sestankih krajevne skupnosti smo že iskali rešitve, ki bi preprečile prekomerno hitrost oziroma divjanje po tej trenutno nevarni ulici. Ker se nekateri, ki ne stanujeno na Bukovčevi ulici oziroma v njeni neposredni bližini, niso strinjali s postavitvijo grbin, smo bili prisiljeni iskati druge alternative. Velika večina se ni strinjala, saj smo mnenja, da je postavitev grbin trajna, poceni, preprosta in predvsem učinkovita rešitev," opozarjajo domačini na Viru.

Župan sočustvuje, a rešitev nima

Trenutni župan v Domažalah Toni Dragar tragedijo sicer obžaluje in sočustvuje s svojci, ki so v soboto zaradi domnevno objestne vožnje izgubili družinskega člana. A posebnih rešitev, kako bi v bodoče preprečil podobne nesreče, ni ponudil. "Cestni odsek, kjer se je pripetila tragična nesreča, ima potrebne tehnične elemente, kot so deljeno vozišče, horizontalna in vertikalna prometna signalizacija,označene in ločene površine za različne kategorije udeležencev v prometu, pešci, kolesarji, motorna vozila, označene prehode za pešce, preventivno–obvestilno signalizacijo in podobno," je prepričan Dragar, ki se bo čez dobre tri tedne potegoval za še en županski mandat.

Prepričan pa je, da bi k izboljšavam prometne varnosti mogoče lahko nekaj prispevala tudi obnova komunalne infrastrukture, na katero se občina pripravlja že od leta 2012.

"Predvideva se obnova kanalizacije, vodovoda, javne razsvetljave in nekaterih drugih tehničnih elementov, ki bodo v bodoče vplivali na prometno ureditev na Bukovčevi cesti in izboljšali prometno varnost vseh udeležencev v prometu," dodaja Dragar.

Županska kandidatka je z njimi

Domačini z bolj oddaljenih delov Domžal pa so pred časom občini in ostalim pristojnim službam kot enega od možnih načinov umirjanja prehitrih voznikov predlagali tako imenovano vizualno zoženje Bukovčeve ulice. "Ob robu ceste naj bi se vgradile granitne kocke, te naj bi zožele cesto in tako naj bi se voznik ustrašil in upočasnil. S to rešitvijo se nikakor nismo strinjali bližnji prebivalci. Voznik, ki bo prvič zapeljal po ulici, se bo morda res ustrašil, morda tudi drugič, vendar ko bo voznik dojel, da ni to nič takega, če se zapelje čez granitne kocke in malo zaropota, pomeni, da bomo mi v neposredni bližini cele dneve in noči poslušali ropot. S tem se nikakor nismo strinjali in še vedno močno nasprotujemo temu predlogu," priznavajo stanovalci z Bukovčeve ulice.

Slednje podpira tudi Alenka Strnad, prav tako kandidatka za županjo, torej Dragarjeva protikandidatka. "Z domačini sem se že povezala in govorila o težavah ter možnih rešitvah za ureditev prometa na tej ulici. Prisluhnila sem njihovim argumentom in prepričana sem, da bi bila postavitev grbin, kot predlagajo sami, dolgoročno najbolj optimalna rešitev za to ulico," pravi.

Komentarjev 7
  • dd1307 18:31 28.september 2014.

    Ja res je dejansko on zapeljal s stranske na prednostno. Samo je razlika a nekdo pelje po tej cesti 50-60kmh ali pa 100-120kmh. Sigurno je videl luči od daleč in potegnil, v resnici pa niti ni imel šans potegnit, ker ...prikaži več sta bila sigurno 2x hitrejša - torej dvakrat hitreje v njem. Verjetno si šofer, tako da veš kaj govorim. Oceniš, da je nekdo še dovolj daleč in potegneš - hitrosti pa v tisti sekundi ne boš tako zlahka ocenil. In to te zjebe. Tako da tehnično ju v okviru dovoljene hitrosti niti ni izsilil, da sta pa 2x hitrejša, pa ni več njegova krivda. Omejitev 50 je z razlogom: ker ljudje speljujejo iz stranskih ulic in pri 50kmh je avto z ocenjene razdalje dovolj počasen, da spelješ varno. Pri 100 in več kmh, pa ne. Zato tam ni omejitev 100. Tako da tvoj argument, da sta bila pač na prednostni, enostavno ne zdrži. Ni samo absoluten pogled. To se lahko zgodi komurkoli.

  • Žurnalček 11:21 23.september 2014.

    Sem prišel ravno iz MC . Ne boste verjeli , tam ko je konec Monaca proti Mentonu, , ko si človek misli , da je rešen vseh napetosti vožnje , stoji kamera radar , ki slika vse , ki prehitro ...prikaži večo zapustijo Kneževino . V 20 sekundah se je 2x zabliskalo, omejitev je pa 50km.

  • Žurnalček 11:13 23.september 2014.

    Ne more se nekdo pravilno vključevati na glavo -prednostno cesto , če s tem povzroči karambol!!!!!!!! Zato ne iskrivljajte dejstev in zavajajte vaših bralcev !!!! Kdo in zakaj želi spremeniti dejstva in razlog za nesrečo in to naprtiti nekomu , ...prikaži več ki se je vozil po prednostni ulici , pa makar se ta vozil po prednostni cesti po dveh kolesih ali pa vzvratno !!