Svet
19 ogledov

Priznal, da je zadnji trenutek spremenil načrt

Prijetje Abdulkadira Mašaripova Profimedias
Abdulkadir Mašaripov je priznal, da je ubil 39 ljudi na novoletni zabavi v istanbulskem klubu Reina ter da je to storil po navodilih Islamske države. Na zaslišanju je povedal, da je bil prvotni načrt drugačen od končno izvedenega.

Istanbulski župan Vasip Şahin je za turške medije povedal, da so se njegovi prstni odtisi skladali s prstnimi odtisi, ki so jih našli na mestu pokola. 

Mašaripova so prijeli v ponedeljek zvečer v istanbulski četrti Esenyurt, s čimer so potrdili 
predvidevanje tajnih služb, da storilec po napadu ni poskušal zapustiti mesta. 

Delal je po navodilih Islamske države

Potrjeno je, da je Abdulkadir Mašaripov Uzbekistanec, da je deloval pod vzdevkom Abu Mohammed Horasani Abdulkavi in se vojaško usposabljal v Afganistanu. 

Župan je še povedal, da je v Turčijo verjetno prišel ilegalno januarja lani, kar pomeni, da se je celo leto pripravljal na napad. 

V vsem tem času je očitno imel neko zaščito, kar potrjuje domneve, da v Turčiji in tudi v samem 
glavnem mestu obstajajo celice IS. 

 

 

 

 

 

 

Po navedbah Şahina je Mašaipov izobražen in govori štiri jezike.

Med operacijo so varnostne sile zaplenile 197.000 dolarjev v gotovini, dve pištoli in dve brezpilotni letali, kar potrjuje, da je bila celica IS, v okviru katere je deloval dobro tehnološko opremljena. 

Dobro tehnološko opremljen

To je prvič, da je policija v protiteroristični akciji v Turčiji ali na Zahodu odkrila tako opremo, 
ki se je verjetno uporabljala za preiskovanje terena ter pomoč pri begu. 

Poleg Mašaripova so prijeli še enega Iračan ter tri ženske egiptovskega in afriškega izvora.

 
Turška policija je v ponedeljek preiskala pet naslovov, za katere je imela informacije, da bi se na njih lahko skrival storilec. Mašaripova so našli v enem od njih, potem ko se je poskušal skriti pod posteljo. 

Ima sina in hčerko

Njegovega štiriletnega sina so prevzele socialne službe, ženo storilca ter enoletno hčer pa so prijeli v policijski operaciji pred šestimi dnevi. 

Turški Hurriyet je medtem objavil del zaslišanja Mašaripova na policiji. V njem je po pisanju časnika  storilec priznal, da je navodila prejemal neposredno iz Sirije ter da je bil prvotni načrt napasti drugo lokacijo. Povedal je, da se je naročilo iz Rake glasilo "napadi trgi Taksim". 

Zaradi varnosti sprememba načrta

"Na Taksim sem prišel nekaj po polnoči, a je bil preveč zavarovan. Enostavno, nemogoče bi bilo tam izvesti napad," je po navedbah Hurriyeta povedal Mašarapov. Ni vedel, kaj naj stori, zato je čakal na nova navodila. 

"Dobil sem navodila, da najdem novo mesto. Okoli 22 ure sem se usedel v taksi in se vozil ob bosporski obali," je povedal na zaslišanju. "Videl sem klub Reina in takoj sem pomislil, da to ni slab cilj. Zaščiten je bil slabo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Božidar Dinič 15:47 20.januar 2017.

    lubi slovenci,dajte dajmo prvo svojo zgodovino očistit izvirnega greha aleluja

  • sprehajalec 22:06 19.januar 2017.

    Odvisno, kateri Bog. Naš mu bo morda odpustil. Njegov Bog Alah, ga bo pa nagradil z devicami in kameljim mlekom, ko mu ga bodo Turki poslali.

  • max 19:59 18.januar 2017.

    pa še okol dokazov. Par naših tajkunskih lopovov (dokazanih barabij), bi blo treba tkole obdelat in bi ostali sami nazaj prnesli nakradeno.