Svet
60 ogledov

Pro Asyl: Izgon Afganistancev predstavlja nevarnost

Angela Merkel Reuters
Angela Merkel je tarča novih kritik, tokrat ji nemške humanitarne in organizacije za zaščito človekovih pravic zamerijo, da “menja svoje stališče do beguncev”. Šlo naj bi za migrante iz Afganistana.

Afganistan je na robu kolapsa, izgon beguncev nazaj v to državo je zelo nevaren in zelo neodgovoren,” je za nemške medije izpostavil direktor organizacije za zaščito beguncev Pro Asyl Guenter Burkhard. Kanclerko Angelo Merkel je kritiziral, češ da spreminja svoje stališče do beguncev.

Kot izpostavlja Burkhard, Merklova v javnosti govori prijateljsko in zaščitniško do beguncev, hkrati pa nič več ne izbira sredstva pri nameri izgona tistih, ki jim je potrebna pomoč.

Pri tem je organizacija Pro Asyl izpostavila odločitve nočnega vrha Evropske unije, kjer so razpravljali tudi o hitrem izgonu tistih, ki jim države EU ne odobrijo prošnje za azil oziroma zaščito.

Poleg držav Zahodnega Balkana je največja večina tistih, ki v Nemčiji ne dobijo azila, iz Afganistana in Pakistana. Evropska komisija bi s tema državama morala pospešiti pogovore o sprejemanju tistih, ki ne dobijo azila, je bilo izpostavljeno med nočnimi pogovori v Bruslju.

Preobrat v politiki do begunev?

Po pisanju Frankfurter Algemeine Sonntagszeitunga je ta točka na dnevni red prišla izključno zaradi pritiska Nemčije. Časnik piše, da Nemčija pripravlja “zasuk” v politiki do migrantov iz Afganistana. Politika, po kateri migranti iz te države niso izgnani, ne glede na to, da jim oblasti ne odobrijo prošnje za zaščito, naj bi se tako zaključila.

Od leta 2012, še piše omenjeni časnik, je bilo iz Nemčije izgnanih le nekaj deset afganistanskih državljanov, čeprav jih je na izgon konec lanskega leta čakalo preko sedem tisoč. Gre za tiste Afganistance, ki jim nemške oblasti niso odobrile azila.

Nemci naj bi planirali tudi medijsko kampanjo, v kateri bi afganistanskim državljanom pojasnili, da v Nemčiji nimajo realnih možnosti za pridobitev azila in da se jim torej dolgotrajna, mukotrpna in draga pot proti Nemčiji ne izplača.

Po podatkih UNCHR-ja vsaki četrti migrant, ki v Nemčijo prispe po tako imenovanem balkanskem koridorju, izhaja iz Afganistana. 

dezurni@zurnal24.si