Slovenija
105 ogledov

Prodajalec je dolžen povrniti denar, če kupec na računalniku noče Windowsov!

Windows XP Reuters
V Sloveniji še vedno vlada zmeda glede tega, ali je kupec računalnika s prednameščenim Microsoftovim operacijskim sistemom Windows, ki ne sprejme pogojev uporabe, upravičen do vlačila dela kupnine.

Pogosto se mora kupec računalnika kar sam obrniti na izdelovalca računalnikov oziroma osebo, ki namešča programsko opremo, da ugotovi, kakšen je pravilnik za vračilo izdelka in programsko opremo, ali računalnik vrne proti vračilu kupnine ali dobropisa. V sosednji Italiji pa so tej zmedi naredili konec, saj je kasacijsko sodišče (sodišče najvišje stopnje) odločilo, da ima kupec polno pravico do povračila denarja, ki ga je plačal za licenco operacijskega sistema Windows ob nakupu računalnika, v kolikor ne sprejme pogojev uporabe in ga s tem kakopak ne uporablja.

Tožbo proti podjetju Hewlett Packard (HP) je pred letom dni sprožil kupec računalnika, ki ni dobil povračila kupnine s strani prodajalca za prednameščeni operacijski sistem Windows, čeprav je pri prvem zagonu računalnika zavrnil pogoje uporabe izdelka. Italijansko kasacijsko sodišče pa je v sodbi jasno zapisalo, da je vsak, ki zavrne pogoje uporabe upravičen do povračila dela kupnine. Tožeča stranka je po zaključenem sodnem procesu prejela povračilo v višini 140 evrov oziroma toliko, kot je odštela za prednameščeni operacijski sistem Windows skupaj z računalnikom. Odslej bodo vsi kupci računalnikov v Italiji upravičeni do povračila stroškov, če ne bodo sprejeli pogojev uporabe operacijskega sistema, v kolikor ta ne bo nujno potreben za pravilno delovanje naprave.

Komentarjev 1