Slovenija
59 ogledov

Prodajte vse!

mastercard M. K.
Vse, kar je v državni lasti! Drugače idioti jamčimo za ceno zlata.

Matej Košir (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ko se v kakšni družbi razvije potrošniško – primerjalna debata, mi odvzamejo pravico do besede takoj, ko omenim, da sem še vedno komitent NLB. In nerodnost, ki je do pred kratkim sploh nisem jemal kot takšne, prikrijem s šaljenjem na svoj račun in dodam, da sem tudi pri Telekomu, Triglavu in da še nisem menjal dobavitelja električne energije.

Sem pač zadovoljen s storitvijo. V denarnici imam dve kreditni kartici in ko se pojavi kakršna koli težava, ko kaj – enkrat na leto – potrebujem, se osebna bančnica takorekoč pretrga, da vse uredi. No, tokrat sem na NLB urejal povsem običajno stvar za podjetje – kreditno kartico, ki jo potrebujem za plačevanje storitev prek spleta. Najprej pošljem bilanco, da banka preveri kapitalsko ustreznost. Ko je to odkljukano, me pokličejo na podpis pogodbe. Že to se mi je zdelo malce čudno, a pravi šok je šele sledil. Poleg pogodbe o poroštvu, kar nekaj dokumentov, ki jih terja urad za preprečevanje pranja denarja, sem moral podpisati pet bianco menic. V redu, si mislim po dvajsetih minutah podpisovanja dokumentov za kartico, ki jo takorekoč dajo vsaki fizični osebi in odidem. Čez nekaj minut pa mi uslužbenka banke pošlje prijazen mejl, da sem pozabil podpisati izjavo o premoženju. Ko odprem dokument ... Podatki o premičninah, osebno vozilo, starine, umetnine, zlato ... Stanovanjska hiša, vikend itn. Na koncu izjave pa člen, da s podpisom jamčim, da ne bom zmanjševal vrednosti svojega premoženja in da brez pisnega soglasja banke v času trajanja poroštva ne bom razpolagal z nepremičninami. Za f... tisoč evrov limita na kartici!!! Saj ne najemam milijonskega kredita.

Pa kljub vsemu poskušam iz bančnice, uboge reve, ki le sledi navodilom, izvleči nekaj zdrave kmečke pameti in jo vprašam, kako si predstavlja, da lahko podpisnik jamči za vrednost svojega premoženja, če je ta odvisna od sto zunanjih dejavnikov. Jaz naj odgovarjam za ceno zlata (čeprav ga seveda nimam)?!? In mi prijazno odgovori, da me razume, ampak takšen je pač postopek. Seveda me dvigne na dvesto obratov in jo pošljem v tri krasne.

"Bi morali NLB prodati?" "Ne." "Zakaj ne?" "Ker potem težko banki, ki ni v državni lasti, naročiš naj kreditira gospodarstvo," mi je nedavno razlagal Karl Erjavec. Njegove besede lahko razumemo dobesedno ali širše. Če se odločimo za slednje razumevanje, potem pomeni, da vlada NLB tega ni naročila in torej ni opravila svojega poslanstva, za katerega skriva svoj protekcionizem, nacionalni interes itd. Ali pa je politika to nalogo opravila, kakor jo pač po svoje (dobesedno) razume. Da banka kreditira tiste, za katere ji politika to naroči.

Pa ne govorim o kreditih, ampak o kreditni kartici. Da seveda ne bom neprizanesljiv do NLB, sem povprašal še na eni od avstrijskih bank, kako oni to rešujejo. Seveda brez osebnih poroštev, če že, potem zahtevajo, da podjetje na nek račun položi denar v višini limita. Logično. Čaprav po drugi strani spet malce bizarno. Limit moraš pokriti vsak mesec, sicer ti ne »odprejo« novega in ker ima banka dostop do tvojih prilivov, lahko zadevo kadarkoli zapre. Ampak v redu, napredek, ki ne vključuje osebnih jamstev za ceno zlata (mimogrede, kar se kartice tiče, vso to kolobocijo smo povsem enostavno rešili neposredno pri Mastercardu). 

Ko seveda to veselo razlagam naokrog, bolj prizanesljivi kimajo, ja, po katastrofi s slabimi posojili se pač želijo bolje zavarovati ... Ja, to je tudi vse, kar počnejo. Najeli so Draga Kosa in mu plačali skoraj milijon evrov, da je pregledal vse posojilne pogodbe. Zaenkrat so ta denar vrgli v zavarovanje neodgovornosti in ne v dejansko terjatev odgovornosti. 1,8 milijarde evrov slabih posojil, dokapitalizacija z vašim denarjem in en zaključen sodni postopek, v katerem so bili uslužbenci NLB oproščeni. Lepo vas, no, prosim, govorim o tisoč evrih kartičnega limita, ki ga morda niti ne bom koristil... Kakšno kreditiranje gospodarstva, za f... limit moraš jamčiti s svetovno ceno zlata kot da imaš v lasti cel Klondike.

In kaj vraga naj si po vsem tem mislim? Prav je, da me imate za bedaka. Komitent NLB ... Idiot!

 

Komentarjev 2
  • cogocogo 12:14 07.april 2017.

    res je bogi tisti ki je se v nlb,,ze samo ce grem mimo kake njihove poslovalnice se mi najezi koza sicer pa z bankami in zavarovalnicami cim manj posla ,,ko jim prineses denar so vsi medeni a ko ga prides ...prikaži večga prides iskat bi te kar umorili ,,obresti ze dolgo ni a zavarovalnice so se hujse varcevati pri njih je res metanje denarja stran ,,

  • Rafaeluss 11:09 07.april 2017.

    Saj si sam ugotovil na koncu da imajo na NLB odprt račun samo bedaki ( ni mišljeno osebno ). Ta pametni imamo že vsaj jaz preko 20 let račun v tuji bankki. Res da tudi tam ni vse zlato kar ...prikaži več se sveti, takih bedarij pa vseeno ni. Še najlepšče pa je če si skromen in ne lakomen in živiš brez limitov in kreditov. Pa še ponoči te mora ne TLAČI :)