Šport
65 ogledov

"Proga je Slovencem pisana na kožo"

Sport 24.03.13, Borut Bozic, Peter Sagan in Greg Van Avermaet, kolesarji, foto: EPA
Dolgoletni selektor članske reprezentance Martin Hvastija, zdaj selektor mlajših članov in športni direktor reprezentanc, si je z mladinskim selektorjem Andrejem Cimpričem ogledal traso SP v Richmondu. Ta je po njegovem mnenju pisana na kožo Slovencem, ki so v ZDA.

Šestnajstkilometrski krog bo kolesarje popeljal čez tri vzpone, kratke, vendar strme, vmes se bodo morali spopasti še s kockami. Na teh delih bo treba dati vse od sebe, sicer lahko hitro odpadeš, menijo kolesarji. Trasa je podobna belgijski klasiki po Flandriji, kjer so se v zadnjih letih za zmage udarili številni odlični kolesarji, ki sodijo v krog favoritov tudi v zvezni državi Virginia.

Strokovnjaki mednje uvrščajo Španca Alejandra Valverdeja in Joaquima Rodrigueza, Belgijca Philippa Gilberta, Slovaka Petra Sagana in še kar nekaj drugih, v boj za zmago se lahko vmešajo tudi sprinterji, kot so Nemec John Degenkolb, Norvežan Alexander Kristoff, Francoz Nacer Bouhanni ... Odpisati ne gre niti branilca mavrične majice Poljaka Michala Kwiatkowskega.

Trasa po mnenju Martina Hvastije ustreza tudi Slovencem, v prvi vrsti Gregi Boletu, Luki Mezgecu in Borutu Božiču. V zadnjih letih se je na belgijskih dirkah najbolje znašel Božič, kar je na novinarski konferenci pred odhodom v ZDA izpostavil že selektor Gorazd Štangelj.

"Za razliko od preteklih dveh let je ta proga še najbolj pisana na kožo tipu kolesarjev, ki jih imamo trenutno tu. Je taka, kot smo si predstavljali. Še malo težja, še malo bolj zahtevna. Je podobna dirkam po Flandriji, ne samo dirki po Flandriji, ampak dirkam v tem delu Belgije. Kocke so prave, zahtevne. Je pa res, da so zahtevni samo zadnji trije, štirje kilometri trase, ostalih 12 kilometrov je zelo enostavnih, širokih, ceste so lepe. Je kombinacija tehnično zahtevne v finalu in relativno lahke proge z veliko možnosti regeneracije v prvem delu oziroma prvih treh četrtinah kroga," je pojasnil Hvastija.

"V konkurenci do 23 let so vsi trije dirkali na takih terenih. Vsi so se dobro znašli. Rezultatov sicer nismo imeli. Spomladi v Flandriji je bil najboljši Rok Korošec, tudi Gašper Katrašnik ni bil daleč. Tudi David Per ne, dokler ni imel okvare. Imamo kar nekaj orožij," pa je o svojih fantih dodal Hvastija.

Prireditelji 82. SP v cestnem kolesarstvu so se za zdaj zelo izkazali, trudijo se pri vsaki stvari, na in ob progi je dobro poskrbljeno za varnost gledalcev in tekmovalcev, pritožb ni slišati. "Zaenkrat je vse tako, kot mora biti," je bil kratek Hvastija.

Komentarjev 1