Slovenija
75 ogledov

Projekt za drugi tir dobil gradbeno dovoljenje

Tovorni vlak je zahteval smrtno žrtev. Fotografija je simbolična. (Foto: Žurnal2 Žurnal24 main
Ministrstvo za okolje in prostor je v četrtek izdalo gradbeno dovoljenje za drugi železniški tir med Koprom in Divačo. Gre za pomemben mejnik pri izvedbi projekta, za katerega finančna konstrukcija še ni povsem jasna.

Vlada je včeraj ustanovila posebno projektno podjetje za drugi tir z imenom 2TDK in s sedežem v Ljubljani. S tem je postavilo okvir finančne konstrukcije projekta.

Podjetje bo sprva v 100-odstotni lasti države, nato pa se bo dokapitaliziralo in mu bo podeljena koncesija za gradnjo drugega tira. Takrat bo podjetje tudi nastopilo pravo funkcijo investitorja - do konca bo realiziralo razpis za gradnjo in po gradnji upravljalo z infrastrukturo v koncesijskem obdobju, ki bo predvidoma trajalo vsaj 30 let.

V času, ko bo podjetje v celoti v državni lasti - država bo vanj vložila stvarni vložek (zemljišča) in kapitalski vložek v višini do 200 milijonov evrov -, bo skrbelo za pripravo vseh potrebnih zadev za izvedbo pripravljalnih gradbenih del na terenu, za prijavo projekta na razpis za evropska sredstva in za pripravo razpisa za zasebne vlagatelje.

Sredi naslednjega leta bi lahko bil že znan tuji partner

Po dokapitalizaciji, do katere naj bi prišlo sredi prihodnjega leta, bodo lahko stekli pogovori o sklenitvi družbeniške pogodbe z zasebnimi vlagatelji.

Nato bodo lahko stekle zaključne aktivnosti v zvezi z zaprtjem finančne konstrukcije projekta - manjkajoči delež bo treba zagotoviti z zadolževanjem preko evropskega sklada za strateške investicije (EFSI). Šele po zaprtju finančne konstrukcije bo mogoče iti v razpis za gradnjo.

Ministrstvo oz. direkcija za infrastrukturo medtem trenutno pregleduje ponudbe za revizijo drugega tira, zdaj ocenjenega na 1,3 milijarde evrov. Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič ocenjuje, da bi se lahko projekt pocenil nekje do 200 milijonov evrov.

PREBERITE ŠE:

O drugem tiru bo sicer beseda tekla tudi v soboto na Brdu pri Kranju, kjer bo pod vodstvom premiera Mira Cerarja potekalo delovno srečanje ključnih deležnikov projekta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • šport.ribič 10:01 04.april 2016.

    Če je bilo potrebno 11 let za pridobitev gradbenega dovolenja,potem je vsem jasno kdaj bo sam tir zgrajen!Upam,da ga dočakam v tem življenju!

  • s.i.k. 19:33 03.april 2016.

    ?zakaj pa že ni narejen / kolikor berem, vidim da marsiKAJ lepo stoji kar Brez Dovoljenja

  • Avatar čavez
    čavez 08:31 02.april 2016.

    Projekt za drugi tir dobil lopovsko dovoljenje, spet nas bodo kradli.