Avto
58 ogledov

Če se želite v soboto izogniti gneči, morate biti ob šestih zjutraj mimo Ljubljane

promet Anže Petkovšek
Prometni tokovi na slovenskih cestah, predvsem avtocestah, se le še povečujejo. Na Darsu so v juniju na nekaterih odsekih AC zaznali kar za 30 odstotkov povečan promet. Še vedno velja, da se je ob koncih tedna na pot proti morju najboljše odpraviti v petek pozno popoldne, v soboto zgodaj zjutraj ali proti večeru, še bolje pa v nedeljo, ko se pričakuje povečan promet v obratni smeri.

Počitnice so pred vrati, s tem pa je na naših avtocestah spet pričakovati povečan promet proti obmorskim ciljem. Na Darsu so skupaj z javno agencijo za varnost v prometu (AVP) in policijo pripravili seznam napotkov, ki se jih velja držati za varno pot na dopust.

Tujci spremenili potovalne navade

Na Darsu opozarjajo, da se zastojem v poletni sezoni tako kot v preteklih letih ne bo mogoče v popolnosti izogniti, kar opažajo tudi turisti sami. Ne le Slovenci, pač pa tudi tujci, ki zato spreminjajo navade in se na pot proti morju ne odpravljajo več le ob petkih popoldan in sobotah zjutraj, pač pa tudi ob nedeljah in med tednom, zato bodo avtoceste tudi med delavniki močneje obremenjene.

Še vedno pa velja, da je promet ponoči in med tednom najbolj pretočen. Če se na pot že odpravljate v soboto, je dobro, da ste ob šestih zjutraj že mimo ljubljanske obvoznice, pravijo na Darsu, kjer opozarjajo tudi na to, da je na naših cestah vsako leto več vozil, kar pomeni tudi večjo obrabo cest in druge infrastrukture, ki jo je treba obnavljati. V mesecu juniju, ko so imeli na zahodu Evrope krščanske praznike, je bil promet na nekaterih odsekih slovenskih avtocest povečan kar za 30 odstotkov, v povprečju pa je bilo takrat na naših AC za petino več vozil, kot je to običajno.

Hrvaška avtocesta  | Avtor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

Kje bodo med počitnicami zapore?

Dela s postavljanjem portalov za elektronsko cestninjenje bodo končana do konca meseca, zato pa bo poleti zaradi del na avtocesti A1, in sicer med Uncem in Postojno zožen promet v obe smeri. Dela bodo potekala na 6-kilometrskem odseku, zato na Darsu vse voznike opozarjajo, da stalno spremljajo obvestila na Darsovi spletni strani, kjer bodo sproti obveščali o spremembah delavnih zapor.

"Dela se trudimo odpravljati zunaj prometnih konic, vendar pa to ni vedno mogoče,“ pravi mag. Ulrich Zorin, vodja Službe upravljanja prometa in prometne varnosti v DARS, d. d.. Na Darsu pravijo, da je zgostitve mogoče pričakovati tudi na hitri cesti H4 med Ajdovščino in Vogerskim, od Ljubljane do Postojne, ljubljanski obvoznici, na koncu hitre ceste pri Izoli naprej proti Portorožu, ter na mejnih prehodih kot tudi v Šentilju in Karavankah.

Poletni meseci najbolj krvavi

Zaradi utrujenosti in vožnje na daljših razdaljah, vročine in nepozornosti voznikov poletni meseci prinašajo največ nesreč, tudi najhujših. Od 130 mrtvih na naših cestah lani jih je več kot tretjina umrla med junijem in avgustom, pravijo na Darsu, kjer bodo letos glede na izkušnje iz preteklosti še posebej opozarjali na upoštevanje varnostne razdalje. Na to bodo pozorni tudi policisti, ki bodo pod drobnogled v poletni konici vzeli tudi vožnjo po odstavnem pasu, opozarjajo pa tudi na pravilno razvrščanje v primeru prometnih nesreč, ustavljanju vozil v tunelih in podvozih v primeru toče ...

Zloženka AVP za tujce | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Ker na policiji ugotavljajo, da so pogosti kršitelji prometnih predpisov tuji državljani, so na AVP tako kot lani izdelali zloženko v treh tujih jezikih (angleškem hrvaškem in romunskem), kjer potnike opozarjajo na pravila v cestnem prometu in kazni, če jih bodo kršili, ki niso majhne.

Informacije o dogodkih lahko danes spremljamo v živo

Dobro informirani o dogajanju na cestah in avtocestah v Sloveniji so tudi slovenski vozniki, ki imajo številne kanale za spremljanje prometa v živo, oziroma se zaradi napovedi predvidenih dogodkov lahko že vnaprej pripravijo za pot. Lahko pokličejo na številko Prometno informacijskega centra PIC na 1970, kjer jim operater po telefonu sporoči najnovejše podatke, aplikacijo darspromet+, ki v realnem času prikazuje vse predvidene in nepredvidene dogodke na cesti, voznik pa z vnosom poti določi, kje se mu morajo dogodki prikazovati.

Na Dars svetujejo tudi poslušanje radia, kjer obveščajo v stanju na cestah, v avtomobilu pa je še vedno dobro hraniti avtokarto.

Komentarjev 1
  • mitjap 17:00 21.junij 2017.

    iz AVP letaka: "Safely on slovenian roads"..a se to sam men mal čudn sliš?