Avto
38 ogledov

Tudi policisti po nesreči potrebujejo pomoč

Policija in nova vozila Andrej Leban
Žrtve prometnih nesreč in njihovi svojci so zelo pogosto prepuščeni sami seboj pri poskusih vračanja življenja v normalne tirnice. Psihološko pomoč pa potrebujejo tudi tisti, ki v nesrečah pomagajo.

Bliža se svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, 20. november, ki letos poteka na temo Obravnava po prometni nezgodi, s poudarkom na zdravstveni in psihološki oskrbi. Po besedah predsednika Zavoda Varna pot Roberta Štabe je za žrtve prometnih nesreč treba skrbeti tudi po končani rehabilitaciji, pa tudi za svojce, ki so izgubili bližnje.

Vsem žrtvam bi morali zagotoviti strokovno pomoč

Vodja sektorje prometne policije Ivan Kapun je povedal, da so v zadnjih letih tudi na policiji dosegli napredek pri obravnavi prometnih nesreč, saj jih policisti strokovno obravnavajo z večjim občutkom do žrtev ter z obzirnostjo še posebej do mlajših udeležencev. Poleg tega nudijo vpletenim pomoč pri nadaljnjih postopkih na sodiščih in pri zavarovalnicah, poroča STA.

PREBERITE ŠE: Ko reševalec sleče uniformo, se njegov pekel šele začne

Posebno pozornost so po njegovih besedah namenili tudi policistom, saj so jim zagotovili psihološko pomoč po obravnavi prometnih nesreč ter jih opolnomočili pri obveščanju svojcev ponesrečencev.

Klinična psihologinja Vesna Radonjič je izpostavila, da se žrtvam prometnih nesreč in svojcem umrlih spremeni življenje in nosijo velike psihološke posledice. Te so lahko po njenih besedah dolgotrajne, zato ljudje potrebujejo oporo in strokovno pomoč. Psihološko pomoč pa potrebujejo takoj in blizu doma. "To je naloga, ki še čaka pristojne," je izpostavila Radonjičeva.

Ambasadorka Zavoda Varna pot Zdenka Vrečko, ki je pred petimi leti v prometni nesreči izgubila hčer, je ob tem poudarila, da na državni ravni ne skrbijo za tiste, ki so v nesrečah izgubili najdražje. "Ne iz socialnih ne iz zdravstvenih služb se nihče ne zanima zanje," je dejala . Po njenih besedah bi jim morali prav v okviru zdravstvenega sistema zagotoviti takojšnjo in brezplačno psihološko pomoč. Svojci so namreč sedaj prepuščeni lastni iniciativi in finančnim sredstvom, je še povedala.

Rezultate je lahko dalo le organizirano sodelovanje

Štaba je na novinarski konferenci zavoda poudaril, da so letošnji temi dodali tudi slogan Hvala, ker me spoštuješ. S številnimi aktivnostmi želi zavod po njegovih besedah opozoriti in se zahvaliti za spoštovanje vsakega udeleženca cestnega prometa, žrtev prometnih nesreč, njihovih stisk in trpljenja. Pred svetovnim dnevom žrtev prometnih nesreč v Zavodu pripravljajo številne aktivnosti po vsej Sloveniji. Osrednja obeležitev dneva bo potekala v soboto pred ljubljansko mestno hišo, ki se je bo udeležila predvidoma tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

Po besedah Štabe se je Slovenija glede števila žrtev od leta 2001 do 2007 z repa najbolj nevarnih evropskih držav premaknila v varno sredino. Temu botruje vzpostavitev sistema državne uprave, zdravstva, sodstva, sociale in nevladnih organizacij, ki so skupaj začeli izvajati številne aktivnosti za večjo prometno varnost. Med drugim je Štaba opozoril na vzpostavitev boljše prometne infrastrukture, management prometne varnosti ter na primernejše obnašanje udeležencev cestnega prometa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.