Avto
2181 ogledov

Ali vam povrnejo škodo ob kraji vozila skupaj s prometnim dovoljenjem?

Prometno dovoljenje Gregor Prebil
Policija že dalj časa opozarja lastnike motornih vozil, naj prometnega dovoljenja ne puščajo v vozilih. Na zavarovalnici smo se pozanimali, ali nastanejo komplikacije pri izplačilo zavarovanja, če tatovi vozilo ukradejo skupaj s prometnim dovoljenjem?

Na policiji pravijo, da je skrb voznikov, da prometno dovoljenje ne puščajo v vozilu, le eden od klasičnih preventivnih nasvetov, saj so že obravnavali posamezne primere, ko so storilci tatvine motornega vozila pred prijavo tatvine v policijskem postopku uporabili originalno prometno dovoljenje.

Po prijavi tatvine vozila, ko se vozilo zavede v evidenco ukradenih vozil, pa storilec tatvine vozila  originalnega prometnega dovoljenja ne more uporabiti. Policisti v postopku preverijo vse okoliščine (preko evidenc, pri lastniku… ) in izvedejo vse potrebne ukrepe, dokler se ne razjasnijo vse okoliščine.

Težave z urejanjem duplikata

Na Zavarovalnici Triglav so za zurnal24.si pojasnili, da zgolj odtujitev prometnega dovoljenja skupaj z avtomobilom ni ovira za izplačilo škode v vrednosti ukradenega vozila. Kljub temu voznikom svetujejo, da prometnega dovoljenja ne puščajo v avtomobilu, saj jim to ob morebitni kraji avtomobila lahko povzroči dodatne težave z urejanjem duplikata prometnega dovoljenja. V zavarovalnici namreč pri izplačilu škode kljub odtujenemu vozilu potrebujejo predloženo (odjavljeno) prometno dovoljenje.

Pri zavarovalnici pojasnjujejo, da je prečkanje državne meje z ukradenim vozilom skupaj z originalnim prometnim dovoljenjem zagotovo lažje, vendar pa pristojni organi policije po prijavljeni kraji hitro ukrepajo in dodajo vozilo v seznam ukradenih vozil. V tem primeru prometno dovoljenje tatu ne pomaga, seveda, če kontrolni organ prometno dovoljenje preveri prek računalniškega sistema.

Kaj pa če so ukradeni ključi vozila?

Pri Triglavu so nam pojasnili, da postopek izplačila škode poteka po ustaljenem procesu. Stranka uredi potrebno dokumentacijo in priloži zapisnik s strani pristojnih organov policije, nato steče postopek izplačila zavarovalnine skladno s pogoji, določenimi v zavarovalni pogodbi. Ključno pri izplačilu škode pri kraji vozila je dejstvo, da je odtujitev vozila potekala na nelegalen način, sem pa štejejo tudi primeri, ko so bili ukradeni ključi vozila, vozilo pa v nadaljevanju odpeljano s ključi. Kritje in proces izplačila škode je preklicano v primeru ugotovitve, da je lastnik ključe izročil prostovoljno.

V Zavarovalnici Triglav sicer ne spremljajo podatkov o številu ukradenih vozil, pri katerih je bilo skupaj z vozilom odtujeno tudi prometno dovoljenje. Enako so nam sporočili s policije.

Komentarjev 6
  • rogixl 07:13 02.april 2015.

    Pazi, da bo vsaj poln rezervoar. Mogoče se te kdo usmili.

  • Skippy 17:13 01.april 2015.

    Dajte no, to je samo papir o ustreznosti vozila za uporabo v prometu. To nima nobene veze s krajo, ki je kaznivo dejanje zoper lastništvo.

  • Tupamaros 16:40 01.april 2015.

    Da, če nisi lastnik moraš imeti njegovo pooblastilo za vožno.