Zdravje > Eko kotiček
185 ogledov

Prosijo za informacije o pobeglih čebeljih rojih

Žurnal24 main
Predvsem v tem spomladanskem času čebelarjem pobegne veliko rojev, ti pa na žalost v naravi ne preživijo in propadejo.

“Čebelje družine se počasi razvijajo in kmalu bodo čebele toliko razvite, da bo napočil čas njihovega razmnoževanja, rojenja,” napovedujejo V Čebelarski zvezi Slovenije. Dodajajo, da v tem času veliko rojev čebelarjem pobegne in nato v naravi žalostno propadejo.

Zveza prosi vse, ki opazijo pobegle roje, da to sporočijo na tajništvo zveze na telefonsko številko 01 729 61 00, ta pa bo poskrbela, da bo nekdo od čebelarjev prišel po roj in ga rešil pred propadom. “Običajno se pobegli roji naselijo na drevesa v vrtovih,” opisujejo. Največ rojev bo v tem času in vse do dvajsetega maja.  

Iščejo matico in prostor

Rojenje je sicer najpomembnejša faza v življenju čebelje družine, ki v naravi zagotavlja obstoj družine. "Je najbolj nenavaden dogodek v življenju čebel. Zrak je poln na tisoče brenčečih čebel, ki iščejo matico in prostor, kjer bi se zbrale v grozd. Ko se zberejo v grozd, se delavke hitro organizirajo in začnejo iskati novo gnezdo," opisujejo na zvezi. 

Večina rojev izleti sredi pomladi, prvi pa se po njihovih izkušnjah lahko pojavijo že prvi teden v aprilu, zadnji pa so lahko tudi v avgustu in zgodaj septembra. "Čas rojenja je različen od sezone do sezone in od območja, kjer čebele živijo," pravijo.

Komentarjev 5
  • Ferluci 21:00 02.maj 2015.

    Mogoče pa vseeno malo več vem o določenih stvareh, kot nekateri komentatorji ki komentirate 'kar tako'. Čebele rojijo kakšne tri dni, v lepem vremenu. Dolžnost čebelarja je, da vsaj vsak drugi ali tretji dan preveri v čebelnjaku, kaj se mu ...prikaži več dogaja. Pet minut časa mu ne bo vzelo, takoj bo opazil spremembo - in nato napravil 500 metrski krog okrog bližnjih dreves. Samo stvar je drugje: Nekateri podjetni čebelarji zapeljejo svoj čebelni tovornjak daleč stran od svojega domovanja - na ugodno pašo, za čebele jim je bolj malo mar. Jasno, korist je samo nabirati med in ga spravljati na trg. Zaveden čebelar bo pač z vso skrbnostjo sam poskrbel za svoje čebele. Vedno je in bo!

  • KOJAK 19:17 01.maj 2015.

    KRETEN, ki se ne zaveda koristi čebel.

  • Janez_53 14:40 01.maj 2015.

    Se vidi, da nimaš pojma o čebelah in čebelarstvu!!! Sicer pa te nihče ne sili, da bi zavrtel telefon, če bi slučajno opazil roj čebel! Najbrž pa ti ni problem na dan stokrat viseti na telefonu! Očitno se ne zavedaš, ...prikaži več kako smo ljudje odvisni od čebel!