Slovenija
32 ogledov

Proslava: Janša obžaluje le Türka

Janez Janša Žurnal24 main
Premier Janez Janša ocenjuje, da je popolnoma jasno, da lahko v Sloveniji "združujemo ljudi, politične sile in tudi druge subjekte samo na osnovi tistih vrednot in simbolov, ki so bili prisotni takrat, ko je Slovenija nastajala".

Koalicijski partnerji ostajajo različnih stališč glede državne proslave, na katero niso bile povabljene vse veteranske organizacije, kar je sprožilo ostre odzive. V SLS, Državljanski listi in DeSUS-u menijo, da je bila s tem storjena napaka, ki se ne sme ponoviti.

Kot je danes povedal premier Janez Janša, je popolnoma jasno, da lahko v Sloveniji "združujemo ljudi, politične sile in tudi druge subjekte samo na osnovi tistih vrednot in simbolov, ki so bili prisotni takrat, ko je Slovenija nastajala".

Na vprašanje, kdo je napisal besedilo povezovalcu programa na državni proslavi Jerneju Kuntnerju, pa je Janša odgovoril, da je bil edini govor na proslavi govor predsednika republike Danila Türka. Kot je pojasnil, je predsednika republike za govornika na proslavi predlagal on sam. Vendar ob tem ugotavlja, da je bila to njegova edina napaka pri proslavi, saj da je večina članov organizacijskega odbora za govornika predlagala njega kot predsednika vlade.

"Želel sem, da je to proslava, ki ne bo spet vzbujala takih in drugačnih reakcij in sem tako predsedniku odbora osebno predlagal, naj bo govornik na proslavi predsednik države," je pojasnil Janša. Sedaj to obžaluje in ocenjuje, da je bil to edini del proslave, ki ga gre obžalovati.

Prihodnjič o scenarijih proslav tudi v koaliciji

Koalicijski partnerji so se po besedah predsednika Državljanske liste Gregorja Viranta o proslavi pogovorili, pri čemer so ostali različnih stališč. So si pa enotni, da "bodo v prihodnje pri pripravi proslav bolj pazljivi", da ne bi sprožali ideoloških polemik, je dejal in dodal, da se morajo tega v Sloveniji izogibati.

Napovedal je, da bodo prihodnjič predsedniki vseh koalicijskih strank zelo natančno pregledali scenarij proslave. Osebno se sicer ne strinja s tem, da določene veteranske organizacije niso bile vabljene na proslavo, saj da je to povzročilo ideološke delitve.

DeSUS: Če bo koalicija delila, nas ne bo zraven

Predsednik SLS Radovan Žerjav je zatrdil, da je stanje v koaliciji v redu. Tudi po njegovem mnenju ni dobro, če s proslavami, ki bi morale Slovence združevati, "povzročamo delitve".

Prvak DeSUS-a Karl Erjavec pričakuje, da se taki dogodki ne bodo ponavljali, kar je po njegovih besedah Janši jasno povedal. "V vlado smo vstopili zato, da bi reševali resne težave," je dejal in pojasnil, da so tudi večji del današnjega sestanka porabili za razpravo o reševanju aktualnih gospodarskih težav.

"Če bomo nadaljevali na način, ki bo povzročal delitve v narodu, stranke DeSUS ne bo več v tej koaliciji. Če pa bomo zavihali rokave in naredili posel, ki ga kot vlada moramo, potem bomo zraven," je poudaril Erjavec. Po njegovih besedah se je tudi Janša strinjal, da bi bi bilo dobro, da se v prihodnje previdneje lotijo organizacije proslav.

Koalicijski partnerji so sicer večino časa namenili razpravi o gospodarskih temah. Katerim natančno, niso pojasnili, je pa Virant zagotovil, da niso razpravljali o nadzornem svetu NLB.

Komentarjev 32
  • nina 22:35 02.julij 2012.

    BELA GARDA TUDI NE ZAKAJ SPLOH DELAJO PROSLAVE,DA VNAŠAJO PREPIR MED NAROD IN SE V OZADJU SMEJIJO.

  • nahtigal 20:44 28.junij 2012.

    kdo jih ja pa začel pobijat če nebi bilo okupatorjev in njihovih priliznikov tudi partizanov in rdeče zvezde nebi bilo

  • nahtigal 20:41 28.junij 2012.

    francek prav rad bi vedel koliko si star ker tako dobro poznaš partizane. Veš zakaj tvoj gospod janša na vsak način hoče obdobje pred letom 1991 hoče izbrisati. Jaz sem bil prisiljen služit jna on je pa prostovolno vstopil v ...prikaži več jna ker pa ni mogel tam uspeti in se je na račun Tasiča in ostalih povzpel in si hoče preteklost izbrisat. Če si čital kaj zgodovine je hitlerjeva pot potekala podobno, desetar pa do vrhovnega poveljnika, povrhu je bil pa še žid zato jih je tudi pobijal. Hvala bogu da živimo v drugih časih, čeprav se nekatere stvari že ujemajo z obdobjem fažizma (prepovedujejo se določeni prazniki, menjajo se razna imena ljidi ki so dai življenja za slovenijo, čeprav v drugih časih in še in še bi se dalo našteti.