Slovenija
153 ogledov

Proslava VSO v znamenju razprtij med SDS in NSi

Proslava VSO
1/9
Anže Petkovšek
Današnja proslava Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve v znamenju sporov NSi in SDS. Tudi na tej proslavi osrednji govorec Janez Janša ni mogel mimo brexita in je navedel, da so alternative EU za nas slabše.

Tako kot državna proslava, se je tudi današnja proslava VSO začela z zvoki himne in ob prisotnosti častne straže. Navzoči, ki so na Trg republike prinesli številne zastave, so nato lahko prisluhnili verzom Franceta Prešerna in Kekčevi pesmi.

Po odpovedi Lojzeta Peterleta in Ivana Omana, ki bi morala biti slavnostna govorca, sta osrednja govorca proslave predsednik VSO Aleš Hojs in prvak SDS Janez Janša.

Hojs je navedel, da bi morala na Trgu republike stati spomenik samostojni Sloveniji. Nadaljeval pa je z besedami, da so tu zbrani vsi tisti, ki slovensko pomlad razumejo kot pot, ki nikoli ni zaključena: "Nikoli ni dovolj prizadevanj, naporov, da našo domovino naredimo boljšo. Zato vsem kličem, verjemimo v slovensko pomlad".

"Pred nami je čas, ko ta mirovni projekt ni več samoumeven"

Predsednik največje opozicijske stranke Janša je v svojem govoru navrgel, da so udeleženci proslave potrebovali skoraj toliko poguma kot pred 25 leti. Če pa bi se nasprotniki ukvarjali z gospodarstvom toliko, kot so se s to proslavo, potem bi to cvetelo, mladim pa ne bi bilo treba odhajati v tujino. "Za to Slovenijo smo glasovali in jo gradili in branili, da bi lahko vsak njen rojstni dan praznoval tako kot hoče."

Tudi Janša je izpostavil pomembnost dogodkov pred 25 leti, ki so povezali Slovence, kljub nasprotovanju dela leve politike. "To je bila visoka pesem slovenskega naroda.” Osamosvojitev je označil za edino vrednostno središče, ki povezuje slovenski narod in ga zato po njegovih besedah ne smemo rušiti. Ob tem je v nagovoru udeležencem proslave - po nekaterih ocenah se jih je zbralo več tisoč - izrazil optimizem glede prihodnjega razvoja Slovenije.

Slavnostni govornik se je dotaknil tudi brexita in dodal, da je to slab signal za vse, ki čakajo na vstop. "Evropska unija je predvsem mirovni projekt, /.../ šele nato projekt prostega pretoka blaga, ljudi .... Pred nami je zdaj čas, ko ta mirovni projekt ni več samoumeven," je še navedel Janša in povedal, da so druge alternative so za nas slabše. V prihodnosti pa naj bi prišlo do novega razvršanja političnih moči, kjer bo pomembna gospodarska moč, zato je ta pomembna tudi za Slovenijo.

Proslava VSO v znamenju razprtij med SDS in NSi

Proslava "Za mojo Slovenijo" ob 25. letnici na Trgu republike, ki jo organizira VSO, bi morala združiti politično desnico, a je vanjo vnesel še hujši razkol. Udeležbo je najprej odpovedal vrh SLS, nato pa še NSi, češ da nočejo sodelovati na proslavi, ki razdvaja.

"Ko smo se začeli pogovarjati o tem dogodku, smo se pogovarjali, da bo to festival domoljubja in ne proslava. Takrat smo se tudi dogovorili, da bo eden izmed govornikov Lojze Peterle kot prvi predsednik vlade. Prav je, da gre za to prireditev, ker smo se tako govorili. In prav je, da gre in pove, da si nihče ne more lastiti osamosvajanja, ker je to zasluga slovenskega naroda, potem pa tudi številnih akterjev tega časa," je povedala predsednica NSi Ljudmila Novak, ki je že v četrtek odpovedala svoj obisk na proslavi, saj se bo raje udeležila slovesnosti, kjer bo lepo sprejeta.

Po ostrih besedah na račun SDS in ravnanje nekaterih članov VSO, pa naj bi prav član NSi in predsednik VSO Hojs organizacijskemu odboru proslave sporočil, da Peterle ni primeren govorec na proslavi in tako vnesel razdor tudi v združenje VSO. Prvi predsednik vlade je svojo udeležbo odpovedal, nadomestil pa ga je kar Hojs sam.

Udeležbo na proslavi sta odpovedala tudi Ivan Oman in ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

 

Komentarjev 70
  • Zmago 08:00 28.junij 2016.

    Vidva preveč risanke gledata, ko junak (voditelj) drvi na konju ta prvi ??? ;-))))Štab je običajno zadaj ........ na varnem !!!

  • Zmago 22:37 27.junij 2016.

    No viš pa si poceni prišel do nove zastave, da ne boš mahal z ono ta staro zguleno z zvezdo ;-)))Levaki pa imajo očitno še staro zalogo, pa pravijo, da bi bilo škoda če bi šla v ...nič. ;-)))

  • dragec 14:02 27.junij 2016.

    No in zdaj sem sredinski anarhist, apropo v soboto, na proslavi sem dobil en petrolov sendvič,zalo, 10 EUR sem podaril stranki SDS, ponujali so mi pa veliko zastavo, Odločil sem se za majhno, vseeno sem skromni levosredinski anarhist