Svet
16 ogledov

Protesniki s šotori zasedli trg pred vladno palačo

Skopje, demonstracije EPA
V Skopju se bodo nocoj na protestu, ki so odgovor včerajšnjim protivladnim demonstracijam, zbrali podporniki vlade. Opozicijo obtožujejo nedržavnega ravnanja.

Skopje, demonstracije | Avtor: EPA EPA
Protivladni protesti v makedonski prestolnici so se nadaljevali tudi ponoči. Nekaj sto protestnikov je s šotori in zasilnimi ležišči zasedlo trg pred vladno palačo in tam prenočilo, med njimi tudi vodja opozicijske SDMS Zoran Zaev.

Na protestu okoli sto tisoč ljudi

Včerajšnjega protivladnega protesta, ki je minil brez incidentov, se je v Skopju po navedbah opozicijske SDSM udeležilo okoli sto tisoč ljudi, nekateri albanski mediji pa poročajo, da jih je bilo na shodu okoli 300 tisoč. BBC medtem poroča o več deset tisoč ljudeh.

Protestniki so zahtevali odstop premiera Nikole Gruevskega in oblikovanje tehnične vlade. Pred

Makedonski premier Nikola Gruevski je utrdil svojo vlado in njeno prozahodno pol | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
shodom so objavili nove posnetke pogovorov predstavnikov vlade, ki dokazujejo dogovarjanje s policijo in pravosodjem. Vlada naj bi prisluškovala 20.000 državljanom, zapirala novinarje in  preganjala kritike. Poleg tega naj bi bila vlada povezana z nezakonitimi bančnimi in gradbenimi posli  od tujih podjetij zahtevala večmilijonske podkupnine.

"Politika opozicije je destruktivna"

Premier Gruevski, ki je na oblasti že devet let, vse očitke zavrača. Njegovi podporniki se bodo nocoj zbrali na svojem shodu v podporu vladi. "Shod bo jasno pokazal, da lahko samo z demokratičnimi volitvami državljani odločijo, kdo bo na oblasti in kdo v opoziciji. Državljani bodo jasno in glasno povedali, da so proti nasilnim demonstracijam in črnim scenarijem za destabilizacijo Makedonije," pravi župan občine Aerodrom Ivica Konevski.  Na shodu bodo  "obsodili destruktivno politiko opozicije, ki škoduje nacionalnim interesom in interesom državljanov, ki si želijo močne in stabilne države".

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.