Slovenija
17 ogledov

Protest proti privatizaciji

protest sindikatov
1/11
Anže Petkovšek
Pred vlado se je zbralo okoli 500 ljudi, ki so protestirali proti nadaljevanju privatizacije oziroma razprodaje državnega premoženja. Med protesti je prišlo tudi do incidenta.

Premier Miro Cerar trdi, da je vzel na znanje zahteve sindikatov glede privatizacije, čeprav jih danes ni sprejel zaradi "neodložljivih obveznosti". Sindikalisti pa imajo po njegovih besedah vrata vladne palače odprta v torek ob 11. uri, ko bodo imeli možnost za podrobnejši pogovor z državnim sekretarjem Metodom Dragonjo.

Na vprašanje, zakaj predstavnikov sindikalnih central ne sprejme sam, je Cerar odgovoril, da se z vprašanjem privatizacije ta hip najbolj intenzivno ukvarja Dragonja, zato se mu zdi najbolj logično, da jim prav on ponudi "odgovore iz prve roke".

Če pa bi se izkazalo za potrebno, da se o procesu privatizacije spregovori tudi širše, se bo take razprave zagotovo tudi sam kdaj udeležil, je dodal. Privatizacija je namreč zahteven proces, je povedal premier in dodal, da bo v nadaljevanju tega procesa treba pripraviti številna zelo jasna merila in strategijo, kjer bo zagotovo potreben širši konsenz. Prepričan je, da bodo tudi s sindikati "nenehno vodili nek dialog".

Napadli protestnika

"Nekdo  od mimoidočih, ki je očitno nasprotoval našim protestom, ki smo jih organizirali  pred  vlado,  je  napadel  enega od gasilcev. Prišel mu je za hrbet  in  skočil  nanj; na srečo ga ni poškodoval, ker so prej posredovali policisti. Žalostno je, da gasilci že več dni zapored rešujemo življenja, v zameno pa dobimo takšen sprejem," je povedal Aleksander Ogrizek, predsednik
sindikata poklicnih gasilcev.

Pred stavbo vlade v Ljubljani poteka protest proti nadaljevanju priivatizacijskih postopkov vlade Mira Cerarja.  Protest organizirajo sindikalne centrale, zbralo se je okoli 500 ljudi.Namesto premiera Mira Cerarja je njihove zahteve po dogodku sprejel državni sekretar Tadej Slapnik.

Proti razprodaji, ne prodaji

"Danes smo se zbrali zato, da še enkrat odločno opozorimo vlado, da pot, ki si jo je zbrala za razprodajo dobrih podjetij, ni prava. Škodljiva je ekonomsko in socialno. To je pot, katere največja žrtev bodo zaposleni," je v nagovoru zbranih poudaril predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

Ob tem je politike, ki privatizacijo zagovarjajo z argumentom, da jo je treba izpeljati zaradi verodostojnosti, vezane na obljube tujini, opozoril na zaveze, ki so jih državljanom dajali pred volitvami. Kot je spomnil, tedaj ni nihče zagovarjal "razprodaje".

Da ni sprejemljivo, da vlada "brezglavo razprodaja podjetja", se je strinjal tudi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj. Državljanom bi morala povedati, kaj bodo imeli od tega, je ocenil. "Ali bomo imeli več delovnih mest, bomo bolje živeli, bo kakšna nova cesta, železnica, bodo manjše vrste v bolnišnicah, bo bolj kakovostno javno šolstvo? Nič od tega ne vemo, zgolj to, da se bo zgodil vesoljni potop, če ne bomo prodali," je bil kritičen.

Predsednik vlade jih ni sprejel

Vseh sedem predsednikov sindikalnih central je pričakovalo, da jih bo po protestnem shodu sprejel predsednik vlade, a se to - kot že omenjeno - ni zgodilo, kar jih je razočaralo. Namesto Cerarju so zahteve predali državnemu sekretarju Slapniku. Po tem srečanju so izrazili mnenje, da očitno ni resne pripravljenosti da se nesoglasja reši s pogovori, da pa zapiranje možnosti dialoga odpira vrata stopnjevanju konflikta.

Slapnik je po sprejemu sindikalistov pojasnil, da premier danes "preprosto ni utegnil". Dodal je, da so predstavnikom sindikalnim central za torek ob 11. uri ponudili sestanek pri državnemu sekretarju Metodu Dragonji, ki je zadolžen za področje privatizacije, a so ti to možnost odklonili.

Sindikati od vlade zahtevajo, da ustavi izvajanje privatizacije podjetij z lani potrjenega seznama, dokler ne bo sprememb prevzemne zakonodaje in strategije upravljanja državnih naložb. Poleg tega želijo, da se pri prodaji delavcem in njihovim predstavnikom pravočasno zagotovi informacije ter možnost posvetovanja in sodelovanja, pa tudi, da se bolj zaščiti sindikalne zaupnike in predstavnike delavcev v organih nadzora.

"Prodajalec naj pripravi ukrepe za zmanjšanje možnih negativnih učinkov na socialni in ekonomski položaj zaposlenih," pozivajo.

Lastniki, uprave in sindikati morajo ob prodaji podpisati sporazum, s katerim se bo med drugim zagotavljalo, da se v podjetju kot uradni jezik ohrani slovenščino, da si bo kupec prizadeval za dolgoročni obstoj družbe, da bo ohranil proizvodnjo in prodajo na obstoječih lokacijah in da bo investicijsko vlagal v posodobitev proizvodnje in nove programe, predlagajo sindikati. Prepričani so tudi, da mora prodajna pogodba nujno vsebovati protikorupcijsko klavzulo.

Sindikaliste na protestih podpirajo tudi predstavniki Združene levice. Tudi v tej parlamentarni stranki si namreč že nekaj časa neuspešno prizadevajo za zaustavitev izvajanja prodaje podjetij s seznama, ki ga je DZ potrdil v lanskem letu, saj so prepričani, da bi bilo nadaljevanje postopkov škodljivo z ekonomskega, razvojnega in socialnega vidika. Nazadnje je njihov predlog za to parlamentarni odbor za monetarno politiko in finance zavrnil minuli četrtek.

"Poskušali smo pokazati, da so grožnje vlade in zastraševanje z bruseljskimi sankcijami prazne, ampak nismo naleteli na odprta ušesa. Vlada še vedno vztraja pri svojem, mi pa se nismo pripravljeni vdati in zato bomo svoj boj nadaljevali na vseh mogočih ravneh," je pojasnil vodja poslancev ZL-ja Luka Mesec.

Komentarjev 28
  • mph 10:53 11.november 2014.

    Kakor obrnemo in kakor seveda niso vsi sindikalisti s srcem pri pravicah delavcev in imajo tudi svojo agendo, so pač edina zaščita pred povampirjenim kapitalizmom in neoliberalizmom, ki ga tako ljubijo janšisti, klerikalci, .... Zato imajo absolutno vso mojo podporo, ...prikaži več pa čeprav se ne strinjam čisto povsod z njimi, so zraven tudi karieristi, ... so what? Who cares? Vsi odvetniki dobijo plačo za svoje delo, logično, ne vidim in me niti malo ne moti, koliko dobijo sindikalisti. Plačo dobivajo iz članarin kar vem in niti centa iz žepa janšistov. Zato si lahko standardne diskreditacijske metode janšistki lahko lepo nekam vtaknete brez vazelina.

  • mrki 10:47 11.november 2014.

    to so samo tvoje mokre sanje :)

  • mph 10:34 11.november 2014.

    @aba, se ne zaveda, janšitis mu je čisto skuril možgane. Živi v neki svoje alternativni resničnosti.