• Ned 16 do 28 °C
  • Pon 17 do 27 °C
  • Tor 21 do 24 °C
več na vreme.net

Visoko šolstvo

7 komentarjev

Protest proti novemu visokošoskemu zakonu

Kongresni trg. Protestni shod proti sprejemu novega zakona o visokem šolstvu. Zbranih že vsaj 3.000 ljudi. Protestniki so zablokirali vhod na ministrstvo.

T. P. / Ljubljana

/ Osveženo:

Pred 15. uro se je večina predavalnic ljubljanskih fakultet popolnoma izpraznila. Študenti in profesorji so se zbrali na Kongresnem trgu, kjer so protestirali proti novemu zakonu o visokem šolstvu. Geslo njihovega protesta: Razlastimo kapitaliste in odpustimo vse ministre! Do 16. ure se je zbralo že okrog 3.000 ljudi. Masarykovo cesto so za promet zaprli, študentje so se pomikali proti ministrstvu. Prek ozvočenja so se vrstili pozivi za odstop ministra Jerneja Pikala.

Vhod ministrstva je varovala policija, ki je množico potiskala stran. Med prerivanjem so se slišali vzkliki "Naj Zvis zvisi!" Masarykova cesta je bila še vedno zaprta, avtobusi so stali. Okrog ministrstva so protestniki sklepali živo verigo, nato pa protest zaključili v parku Tabor.

"Proti diktaturi kapitala"

Po zaključku javne razprave je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport iz postopka priprave novega visokošolskega zakona izključilo kritične deležnike ter za zaprtimi vrati usklajevalo zakon s tistimi, ki so se z njim strinjali že od začetka, pravijo v društvu Iskra. Čeprav je MIZŠ v javnost dal novo različico zakona, ki ga podpirajo tako rektorji kot Šos, pa to profesorjev in študentov ni prepričalo, zato so danes na ulici.

Na protestu se je v eni uri zbralo vsaj 3.000 ljudi, ki med drugim skandirajo: "Tako v tovarnah kot na univerzi proti diktaturi kapitala!"

Protestniki s skandiranjem ministru Jerneju Pikalu sporočajo: "Jero, Jero, Jero, adijo!" Rektorju Ivanu Svetliku pa: "Ivan, Ivan, Ivan, adijo!"

Marko Marinčič iz Visokošolskega sindikata Slovenije na protestnem shodu poudarja, da SD uzakonjajo šolnine. "Minister bo rekel, da bledem, ker so oni socialna stranka. Vendar vse piše črno na belem! Vi se menjavate, mi pa smo vedno tukaj. Vi pišete zakone in ste za to plačani, ne znate pa postaviti vejic. Upokojite se po Zujfu predčasno, in to čim prej!"

Delavka na fakulteti: "Razlogi za protest so v zakonu, razlogi pa so širši. Zaradi tega bi moralo biti tu vse, kar leze in gre na univerzi. Od zaposlenih, pedagogov in raziskovalcev do študentov in staršev, ki bodo segli v žep, ker je nekdo zafural univerzo. Komercializacija in izguba avtonomije univerze, vstop kapitala na široko, vse to je problem. Ljudje se ne zavedajo, da ko so šolnine vpeljane, je težko iti nazaj. Ne zavedajo se, da so pravice brezplačnega šolstva v popolni razgradnji."

 
Zato zbrani na Kongresnem trgu opozarjajo na te pravice. Na transparentih je med drugim izpostavljeno: "Trg pije, študent plača", "Našo prihodnost si bomo vzeli nazaj" in "Zvis je je zmanjševanje kvalitete, vpeljava šolnin, izkoriščanje, socialna devastacija."

Študent strojne fakultete iz Ljubljane je prepričan, da ministrstvo zavaja, da ne bo šolnin. "Tu smo, da se upremo komercializaciji."

Študentka iz AGRFT je prepričana, da predlog zakona vodi v privatizacijo. "Ne strinjamo se, da se prek šolstva vpeljujejo neoliberalno mišljenje in modeli privatizacije. Za našo akademijo bi to pomenilo podrejanje našega umetniškega izražanja trgu. Želimo pa si, da je akademija prostor za avtonomno ustvarjanje in kritično mišljenje." Pikalu, dodaja, jasno sporočamo, da nismo na isti strani.

"Čeprav študiram ekonomijo, mislim, da morajo nekatere stvari, kot so zdravstvo, šolstvo in sociala, ostati zunaj trga," poudarja študent ekonomije in dodaja, da je treba pokazati jasno nestrinjanje s predlaganim visokošolskim zakonom.

Na protestu je tudi precej Erasmusovih študentov, ki enotno poudarjajo, da je treba graditi transnacionalni boj proti privatizaciji.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (7)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima