Slovenija
26 ogledov

Protest za Slovenijo brez krzna

Za Slvoenijo brez krzna
1/13
Veganska iniciativa
V Ljubljani pridobivali podpise za peticijo, s katero bi dosegli prepoved reje živali za njihove kožuhe.

Veganska iniciativa je na Kongresnem trgu v Ljubljani dopoldne pripravila protest za Slovenijo brez krzna in nadaljevala zbiranje podpisov pod peticijo proti krznu. Namen protesta je osveščanje javnosti o krutosti krzna ter pridobivanje podpisov za peticijo, s katero organizatorji upajo, da bodo dosegli prepoved reje živali za njihove kožuhe.

Skupina držav, ki je to že prepovedala ali pa pravila zelo zaostrila, je po navedbah organizatorjev vedno večja. Med njimi so med drugim Avstrija, Hrvaška, Velika Britanija, Švedska in Nizozemska.  "Izgovorov, da se ji ne bi pridružili, ni več," so zapisali v sporočilu za javnost

Protest je potekal od Kongresnega trga, preko Dvornega trga po Hribarjevem nabrežju do Prešernovega trga. Od tam je skupina protestnikov odšla preko Mesarskega mosta ob tržnici in Cankarjevem nabrežju do Šuštarskega mosta ter se vrnila nazaj na Kongresni trg. Shod je trajal okoli dve uri



 

 

 

Skupina držav, ki je to že prepovedala ali pa pravila zelo zaostrila, je po navedbah organizatorjev današnjega protesta vedno večja. Med njimi omenjajo Avstrijo, Hrvaško, Veliko Britanija, Švedsko in Nizozemsko.

Nasprotniki krzna so se danes zbrali na Kongresnem trgu, potem pa v strnjeni skupini odšli proti Prešernovemu trgu, preko tržnice in se po Cankarjevem nabrežju vrnili na Kongresni trg. Po poti so vzklikali Za Slovenijo brez krzna, Krzno je sramota, krzno boli in Kupiš krzno, kupiš smrt. Organizatorji protesta so mimoidočim sporočali dejstva o krznu ter jih spodbujali k podpisovanju peticije za Slovenijo brez krzna.

Kampanja se je v Sloveniji začela februarja s protestom, spletno peticijo in posebno spletno stranjo. Eden od ciljev kampanje so spremembe zakona o zaščiti živali, s katerimi bi prepovedali rejo in lov živali zaradi njihovih kožuhov. V sklopu kampanje do konca leta zbirajo podpise za peticijo, ki bo pokazala javno nasprotovanje reji in lovu živali zaradi krzna. Cilj je zbrati 5000 podpisov in s tem pokazati zakonodajalcem, da je sprememba zakona tudi v točkah, ki se tičejo krzna, nujna in zaželena, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Del decembrske kampanje je bilo tudi ponedeljkovo premierno predvajanje dokumentarnega filma Priča v Gledališču Glej. Film je osebna izpoved vsakdanjega človeka, ki spozna resnico o krznu.

Komentarjev 8
  • mia 16:18 15.december 2012.

    krzno nosijo lepe živali in grdi ljudje

  • mia 16:18 15.december 2012.

    krzno nosijo lepe živali in grdi ljudje

  • mia 16:18 15.december 2012.

    krzno nosijo lepe živali in grdi ljudje