Svet
17 ogledov

Protesti pregnali predsednika

Compaore EPA
Predsednik Burkina Fasa napovedal svoj odstop. Volitve v 90 dneh

Blaise Cimpaore je bil predsednik 27 let. "Razglašam, da zapuščam oblast, da bi imeli svobodne in transparentne volitve v 90  dneh. Menim, da sem izpolnil svojo dolžnost," je dejal Compaore v izjavi.

Poudaril je, da položaj zapušča zaradi vse slabše socialno-politične situacije, morebitnega razdora v vojski in želje, da bi ohranil mir v državi.

Že več mesecev je Compaorea opozicija pozivala, naj se ne poteguje znova za predsedniški mandat, ki bi bil že njegov peti. Vendar sta predsednik in njegova vladajoča stranka vztrajala pri sprejemanju zakona, ki bi mu omogočil ponovno kandidaturo.

Veselje protestnikov

Protestniki, zbrani v glavnem mestu Ouagadougou, so ob novici začeli ploskati in vzklikati. Zaradi njegovih načrtov, ki bi mu omogočili podaljšanje mandata, so v zadnjih dneh izbruhnili siloviti nemiri. V četrtek se je glavnem mestu zbralo več deset tisoč protestnikov, vdrli so v parlament in razdejali stavbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.