Slovenija
95 ogledov

Na nogah vsa Slovenija

slovenija 15.11.13. maribor, urgenca maribor, ukc, nujna medicinska pomoc, foto: Nino Verdnik
Tudi na Notranjskem bi si želeli obiska ministrice, saj imajo na novo mrežo nujne medicinske pomoči ogromno pripomb. V Postojni zaradi sprememb izredna seja občinskega sveta, v Logatcu in Postojni opozarjajo, da ukinitev tega, kar že imajo, ne pride v poštev.

Ministrstvo za zdravje v teh dneh po Sloveniji predstavlja načrtovano organiziranost nujne medicinske pomoči (NMP). Pripomb je veliko, ministrica pa obljublja, da jih bodo preučili. Na Primorskem, kjer je bila nazadnje, je dejala, da ne namerava rušiti dobrih stvari.

Čeprav predstavniki ministrstva tega niso načrtovali, bodo, kot kaže, morali tudi na Notranjsko. Med tamkajšnjimi prebivalci in zdravstvenimi delavci je Predlog pravilnika o službi NMP, ki je v javni obravnavi do 22. maja, dvignil ogromno prahu. V torek imajo v Postojni na to temo sejo občinskega sveta. V Cerknici so za ponedeljek sklicali novinarsko konferenco. 

V Postojni jih skrbi, kaj bo z akutno bolnimi

"Če bomo imeli urgentnega zdravnika, za katerega računamo, da bo ob pokrivanju večjega območja dlje časa in več odsoten, bo v tem času v ambulanti zdravstvenega doma samo diplomirana medicinska sestra, ki lahko dela samo triažo, bolniki pa bodo morali čakati," opozarja direktorica ZD Postojna, Irena Vatovec Progar.

97 odstotkov vseh obiskov med vikendi in prazniki v postojnskem zdravstvenem domu opravijo akutno bolni. V okviru NMP zanje poskrbi družinski zdravnik, ki poskrbi tudi za nujne primere. Ko gre en zdravnik na teren, se iz pripravljenosti vključi drugi in nadaljuje delo. Z načrtovanim satelitskim urgentnim centrom bi bilo po novem bolje poskrbljeno le za tiste tri odstotke nujnih primerov. Ostali bolniki bi bili po njihovem na slabšem. 

Kdo bo skrbel za investicije?

Župan Občine Postojna Igor Marentič se sprašuje, kdo bo investitor prostorov, ki jih je nameravala občina obnoviti. Na ministrstvu naj bi mu ohlapno odgovorili, da bo to še naprej občina, zato v Postojni pričakujejo, da bodo lahko državi zaračunavali najemnino za satelitski urgentni center. Na ministrstvu se po besedah župana s tem predlogom ne strinjajo.

V Cerknici in Logatcu zahtevajo, da bo vse po starem

Leta 2019, ko po mreža zaživela, naj bi Satelitski urgentni center Postojna pokrival tudi širše območje Cerknice in Logatca. Na občini Logatec se zavzemajo za ohranitev ekipe NMP, saj bi se drugače občutno podaljšali odzivni časi do poškodovancev in nenadno obolelih.

Na občini in v tamkajšnjem zdravstvenem domu so na pristojno ministrstvo podali že več mnenj in dopisov, kjer opozarjajo, da je omejitev dostopnosti zdravnika in dežurne ekipe ponoči in med vikendi ter prazniki za njih "enostavno nesprejemljiva in nedopustna".

Tudi Cerknica, Loška dolina in Bloke na ukrepe ne bodo pristali

Ekipa NMP na območju občin Cerknica, Loška dolina in Bloke pokriva območje veliko 482 kvadratnih kilometrov, na katerem živi okrog 16.800 prebivalcev, do katerih je dostop pogosto otežen zaradi slabih prometnih povezav. V omenjenih občinah ocenjujejo, da se s predlagano spremembo stanje samo poslabšuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.