Slovenija
26 ogledov

Protestniki: NLB uničila 275-letno tradicijo Radeče papirja

protest radeče
1/24
Boštjan Tacol
Seja o kreditnem krču se je začela ob glasnem žvižganju protestnikov Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam pred državnim zborom. Ti opozarjajo na problematiko reševanja družbe Radeče papir, ki se ji v naslednjih dneh obeta stečaj.

Med 350 in 400 zbranih v tem trenutku od lastnika podjetja Radeče papir, bank, vlade in državnega zbora zahteva, naj nemudoma najdejo rešitve za podjetje. Predsednik Pergama Janez Posedi je v nagovoru zbranim pojasnil, da zahtevajo, da vlada in DZ brez odlašanja začrtata jasno strategijo razvoja in sanacije gospodarstva, da nadzorni svet NLB takoj preveri odločitve vodstva NLB glede nekreditiranja proizvodnje in razloge za tako ravnanje, ob tem pa tudi pogoje, postavljene za kreditiranje proizvodnje v radeški papirnici.

Krivda za nastali položaj je po mnenju Posedija deljena. V prvi vrsti je za slabo poslovanje kriv lastnik, ki bi moral odstopiti, drugi največji krivec pa so banke, "ki se obnašajo skrajno arogantno in so grobarji podjetij, kot so Radeče papir", je poudaril. "Strah me je, da če bi bilo to podjetje v Ljubljani, bi bilo že rešeno, ker je v dolini Radeče, pa ni," je dodal.

Na seji tudi del ministrov

Seja o kreditnem krču se je sicer začela ob glasnem žvižganju protestnikov pred državnim zborom. Na seji parlamentarnih odborov za gospodarstvo ter za finance in monetarno politiko so sicer razpravljali o problematiki nekreditiranja gospodarstva.

Božo Jašovič, šef NLB v odstopu, in Sibil Svilan, šef SID banke, na sejo odbora za finance nista prišla. Oba sta danes opravičila svojo odsotnost, je pojasnil predsedujoči Andrej Šircelj. Kaj sta navedla kot razlog neudeležbe, Šircelj ni posebej pojasnil.

Seje pa se udeležuje tudi finančni minister Janez Šušteršič. Ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovana Žerjava na seji ne pričakujejo. Od vidnejših bankirjev pa je na odboru navzoč France Arhar, iz predsedniškega urada je prišel Franci Perčič.

Na sejo odbora je neposredno iz množice protestnikov z modro kapo na glavi prišel tudi predsednik Pergama Janez Posedi.

Zaradi varnostnih razlogov zaprli NLB

Še preden so se protestniki preselili pred poslopje državnega zbora, pa so se zbrali pred upravno stavbo NLB v Ljubljani. Tu so na vhodna vrata stavbe Nove Ljubljanske banke (NLB) na Trgu republike, ki je bila zaradi varnostnih razlogov zaprta, nalepili zahteve v zvezi z reševanjem podjetja.

Že zjutraj pa so se protestniki sešli v Grosupljem pred podjetjem G-M&M, kjer so se srečali z lastnikom papirnice Petrom Tevžem.

Posojila več bank bi lahko rešila Radeče papir

Spomnimo. Tovarni Radeče papir se v naslednjih dneh obeta stečaj. NLB je že v petek upravo obvestila, da ni pripravljena odobriti potrebnih 780.260 evrov posojila za obratna sredstva. Skupaj s posojili Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) in Abanke Vipa bi se tovarna rešila pred stečajem.

Komentarjev 2
  • Trsten 13:24 22.marec 2012.

    Radeče papir ni uničila banka, ampak tajkun Tevž s svojim pohlepom. Če bi šla papirnica pravi čas v druge roke bi bila rešena tako kot ostale papirnice. Ker je baraba tajkunska samo molzel papirnico in nič vlagal vanjo je zdaj ...prikaži več v takem stanju. Enako velja za Tržiško lepenko. Tiskarski baron Odlazek bo tovarno zaprl, ko mu ne bo več prinašala dobička. Takim banditom bi bilo potrebno vzeti čisto vse.

  • privat 07:13 22.marec 2012.

    jaz mislim da tega sindikata ne brigajo delavci,ampak briga jih je za njihove prijatelje ,ki bojo zgubili posel in to so le pisarniški molji ,ki so privedli do tega stečaja! Kako je to vodstvo ,ki je v zameri z rešitelji(NLB)???? ...prikaži več Kaki butci so to da se igrajo z bodočnostjo takih lepih služb??