Svet
72 ogledov

Protestniki vdrli v parlament, tekla je kri

Vdor protestnikov v makedonski parlament
1/4
EPA
V makedonski parlament vdrli protestniki.

V makedonski parlament so danes vdrli protestniki, ki so želeli izraziti nasprotovanje po njihovem mnenju nepoštenim volitvam predsednika parlamenta. Gre sicer za podpornike stranke VMRO-DPMNE nekdanjega premierja Nikole Gruevskega. V kaosu je bil med drugim poškodovan vodja socialdemokratov (SDMS) Zoran Zaev, pretepeni pa so bili tudi novinarji.

Protestniki so želeli izraziti nasprotovanje izvolitvi predsednika parlamenta Albanca Talata Xhaferija, ki so ga izglasovali socialdemokrati in poslanci albanske manjšine. Gruevski je to označil za puč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah novinarja francoske tiskovne agencije AFP je bilo v kaosu, ki je nastal po vdoru protestnikov, na obrazu opozicijskega voditelja Zaeva videti kri. Zaev vodi SDSM, ki velja za nasprotnico VMRO-DPMNE.

Makedonija je sicer že od volitev decembra lani v slepi ulici. Za dodatno zaostrovanje je poskrbel predsednik Gjorge Ivanov, ki že od začetka marca zavrača podelitev mandata za sestavo vlade Zaevu. Mandata mu ne želi podeliti, čeprav je vodja opozicije predal podpise podpore 67 od 120 poslancev. K spremembi odločitve so ga sicer pozvali tudi številni visoki predstavniki EU.

Protestniki, ki so danes vdrli v parlament, proti koaliciji socialdemokratov z albansko manjšino v Skopju protestirajo že od volitev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • wolf.ata 11:01 28.april 2017.

    gremo Makedonci,ne se dati teptati tem albancem,Albanci spet delajo zgago,bi radi bili kar neki šefi tam med Makedonci,pri nas bo tudi kmalu sranje,vsak drugi je šiptar,pa ne slišiš več slovenščine po trgovinah,firme in sp-ji so sami albanci,po šolah delajo zgago ...prikaži več po skupinah in ustrahujejo druge tile mladiči od priseljenih albancev,ker sedaj so že hrabri ker jih je veliko in delajo v tropih-kardelih,ja pa še oni migrantje bodo začeli,ko jih bo enkrat dovolj na kupu,vsa ta drhal dela po istem principu in ja vsi so neki profesorji ali pa privatniki,ja le počakajte par let

  • watcher 02:18 28.april 2017.

    A v Makedoniji imajo tudi probleme z albancem? V Sloveniji smo na istem.

  • brezheca 23:30 27.april 2017.

    Aja,pa fračo prnes.