Slovenija
15 ogledov

Proti soglasju Fakina 56 poslancev

Samo Fakin Anže Petkovšek
Generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin ni dobil soglasja k vnovičnemu imenovanju.

Generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin v DZ ni dobil soglasja k vnovičnemu imenovanju za generalnega direktorja. Proti soglasju je glasovalo 56 poslancev, Fakina je podprl le eden.

ZZZS bo moral obnoviti postopek

Poslanska večina je na današnjem glasovanju sledila predlogu parlamentarne mandatno-volilne komisije, naj DZ ne poda soglasja k predlogu skupščine ZZZS za imenovanje Fakina. Na seji mandatno-volilne komisije prejšnji teden je proti soglasju za Fakinov vnovičen mandat glasovalo 15 članov, za pa je bil eden.

Fakina tako v skladu s svojo napovedjo v obrazložitvi pred današnjim glasovanjem niso podprli v največji parlamentarni stranki ter v nobeni od opozicijskih SDS, ZL, NSi in ZaAB. V DeSUS so napovedali, da Fakina v večini ne bodo podprli, v SD pa, da se bodo glasovanja vzdržali.

Ker Fakin v DZ ni dobil podpore, bo moral ZZZS ponoviti postopek javnega razpisa. Doslej se je v DZ že dvakrat zgodilo, da predlagani kandidat za prvega moža ZZZS ni dobil zadostne podpore. Obakrat je bil to Franc Košir, prvič leta 1993 in nato leta 2002.

Postopek imenovanja generalnega direktorja ZZZS poteka tako, da najprej o prijavljenih kandidatih odloča upravni odbor ZZZS, ki izbere kandidata in ga predlaga v imenovanje skupščini ZZZS. Če skupščina kandidata podpre, predlog roma v DZ, kjer poslanci glasujejo o soglasju k imenovanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.