Slovenija
39 ogledov

Proti svobodni izbiri dimnikarja

Dimnikarji skrbijo za okolje in energijo ter posredno varujejo življenja in prem Žurnal24 main
Predlog ukinitve dimnikarske službe je slabo premišljen in nedorečen, so se danes na novinarski konferenci strinjali Zbornica komunalnega gospodarstva, več sekcij pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, Inženirska zbornica Slovenije in Zveza ekoloških gibanj Slovenije.

Ministstvo je pripravilo predlog, po katerem bi čez dobre tri mesece ukinili koncesije za dimnikarske storitve, kar pomeni, da bi lahko na dom poklicali katerega koli licenciranega dimnikarja. Zdaj izbrana dimnikarska podjeta skrbijo za določeno področje. Glavni problem je, kdo bo imel v prihodnje nadzor nad tem, ali so kurilne naprave bile pregledane.

Bodo inpšekcije nadzorovale 500 tisoč kurišč?

Veliko nalog se nalaga državnim in občinskim inšpekcijskim službe, ki so po mnenju nasprotnikov spremembe "že sedaj kadrovsko ter finančno podhranjene, zato obstaja resna skrb, da te ne bodo zmogle izvajati ustreznega obsežnega nadzora nad uporabniki in izvajalci dimnikarskih storitev, kar lahko resno ogrozi varnost ter zdravje ljudi". V Sloveniji je namreč več kot 500 tisoč kurilnih naprav.

Potne stroške lahko dimnikarji zaračunajo le, če najavljenega obiska ne odpovest | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


"Ureditev, ki jo predlaga predlog zakona, prenaša velik del odgovornosti skrbi za oskrbo kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih naprav na uporabnike. Obenem pa ni vzpostavljen niti en delujoči mehanizem, ki bi omogočal in zagotavljal, da se oskrba ter nadzor resnično izvajata na vseh napravah. Takšna sprememba pomeni drastično znižanje okoljevarstvene, požarne in zdravstvene varnosti ljudi," pravi Simon Dovrtel, predsednik Sekcije dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Samo januarja 200 požarov v dimnikih, ki niso bili pregledani

Pričakujejo namreč, da se lastniki kurilnih naprav ne bodo prijavili k licenčnim izvajalcem dimnikarskih storitev, saj bo to po novem zakonu prostovoljno. To pomeni, da bo veliko kurišč ostalo nepregledanih, kar bo povečalo število nesreč, požarov in onesnaževanja okolja. Samo januarja letos je bilo zaradi nepregledanih kurišč okrog 200 dimniških požarov.

Storitev na trgu, ceno pa bi določala država 

Kdor ne bi imel pregledane naprave, bi sicer tvegal 200 evrov globe, je dejal Aleksander Županek, predsednik komisije za dimnikarsko dejavnost pri Zbornici komunalnega gospodarstva. Po njegovem mnenju je sporno, da lahko uporabnik izbira, izvajalec pa ne sme, nelogično se mu zdi tudi, da je izbira na trgu, ceno pa bo določila država. Izpostavil je še, da bi lahko dimnikarji iz EU lahko dejavnost izvajali pri nas in ne bodo potrebovali licenc (če jih njihova država ne zahteva), medtem ko jih bodo naši dimnikarji morali imeti, je po poročanju STA dejal Županek. 

Namesto koncesij licence

Ministrstvo za okolje in prostor se je na očitke odzvalo z besedami, da bodo dimnikarske storitve z novim predlogom zakona še naprej regulirana dejavnost, le da bodo namesto koncesij potrebene licence, dejavnost pa bodo lahko opravljali tudi "mali" dimnikarji, ne le veliki.

"Ministrstvo še vedno zagovarja javni interes, da zaščitimo okolje, požarno varnost ter premoženje in zdravje ljudi. Zato to ne more biti tržna dejavnost in mora biti še vedno regulirana," je v izjavi za medije po navedbah STA poudarila generalna direktorica direktorata za okolje na ministrstvu Tanja Bolte. "S predlogom zakona odpiramo trg in želimo spodbuditi konkurenčnost."

Vsak uporabnik kurilne naprave bo moral izbrati dimnikarja in z njim podpisati izjavo. To bo treba predložiti v evidenco, ki jo vodi ministrstvo. Dimnikarja bo lahko zamenjal, in sicer med 15. majem in 15. septembrom tekočega leta, to pa bo lahko storil enkrat na leto.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Eireene Irena 11:01 30.december 2016.

    Se popolnoma strinjam... To, do sedaj je bilo bolj podobno lokalnim monopolom kot pa skrbi za protipožarno varnost in varstvo okolja. prosta izbira je tudi ustavna pravica in ena od temeljev demokracije. Država je na tem mestu samo ...prikaži večo odpravila protiustavnost zakonodaje.

  • rororkoko 12:11 16.september 2015.

    evo, to je tipični primer, kako bi moralo vse skupaj funkcionirati!¨1. se izučiš za dimnikarja2. po učenju pa greš dimarit, čaka te služba in tudi plačilo!

  • Luka Lovše 11:45 16.september 2015.

    Aja, seveda dimnika se ni dotaknil...