• Pet 15 do 21 °C
  • Sob 16 do 23 °C
  • Ned 16 do 23 °C
več na vreme.net

Sporna naslovnica

7 komentarjev

Provokacija iz Turčije: Angela Merkel kot Hitler

Na naslovnici turškega provladnega časopisa Gunesi je danes objavljena Angela Merkel, ki jo prikazujejo v nacistični uniformi in z brčicami, kakršne je nosil Hitler.

B. B. / Ljubljana

 

(Foto: Gunesi)

"Ženski Hitler" piše v naslovu dnevnik Gunes, ki je fotomontažo pospremil še s kljukastim križem in napisom "Frau Hitler".

Kot je znano, turški predsedik Recep Tayyip Erdogan je obtožil Nemčijo za nacistično prakso, v diplomatske spore se je zapletel tudi z Nizozemsko. Oblasti obeh držav turškim ministrom niso dovolile, da bi nastopili v nekaterih mestih v omenjenih državah na zborovanjih v podporo turškemu referendumu o ustavnih spremembah. Turški predsednik je zaradi tega večkrat obe državi obtožil, da sta nacistični.

Turški volivci bodo na referendumu 19. aprila odločali o bistveni razširitvi pooblastil predsednika države.

Podpora tudi s Francije

O turških obtožbah je med drugim beseda tekla tudi med včerajšnjim pogovorom Merklove s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom. Strinjala sta se, da so nacionalistične primerjave in druge žaljive izjave na račun Nemčije in drugih držav v celoti nesprejemljive.

Nemška kanclerka in francoski predsednik sta se tudi strinjala, da je moč dovoliti nastope turških politikov v Nemčiji in Franciji, ki so povezani z aprilskim referendumom o ustavnih spremembah v Turčiji, a morajo biti ob tem izpolnjeni točno določeni pogoji, kot so pravočasna in transparentna prijava ter strogo spoštovanje nemške oziroma francoske zakonodaje.

dezurni@zurnal24.si

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (7)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima