Zdravje > Življenjski stil
131 ogledov

Prsa med počitnicami

Sončenje zgoraj brez Profimedias
Kateri nedrček naj nosim, je sončenje zgoraj brez nezdravo, katero kremo naj uporabim? Strokovnjak odgovarja na najpogostejša vprašanja povezana z našim oprsjem in dopustovajem.

Na dopustu moramo primerno poskrbeti tudi za prsi, opozarja strokovnjak z Evropskega inštituta za onkologijo v Milanu Alberto Luini.

Tako je odgovoril na pet pogostih dilem o skrbi za naše prsi v najbolj vročih in sončnih mesecih.

Zgoraj brez ali s kopalkami?

“Sončenje brez zgornjega dela kopalk ne poveča možnosti za nastanek raka na prsih. Dolga izpostavljenost soncu brez ustrezne zaščite pa poveča tveganje za nastanek kožnega raka,” pravi. Dodaja pa, da to velja za celotno telo, ne le za prsa.

Koža na prsih je po njegovih besedah v območju kolobarja in bradavičke bolj izpostavljena opeklinam. Svetuje, da si med morebitnim sončenjem kožo namažemo s primerno sončno kremo, v vročih dneh za lepšo kožo veliko pijemo, zvečer pa si jo namažemo s hidratantno kemo. 

Katere kreme uporabljati?

“Koža ima ten in občutljivost, ki sta odvisna od številnih dejavnikov,” pravi Luini. Koža kadilcev je denimo veliko bolj izpostavljena zgodnjemu staranju in raznim vnetjem ter okužbam. Pravi torej, da je težko podati enostaven odgovor, saj vsaka ženska ve, katere krame ji najbolj odgovarjajo, katera jo najbolj zaščiti in se ji ob tem zdi dovolj hidratantna, mastna in tako dalje.

Starejše ženske potrebujejo višje faktorje, tiste ženske, ki so bile zdravljene z radioterapijo morajo uporabljati visoke faktorje ali pa se povsem izogibati močnemu soncu. Svetuje pa, da pri izbiri kreme poslušamo telo in se ne oziramo na oglase. Če bi morda prišlo do opečene kože na predelu prsi, svetuje uporabo cinkove kreme za dojenčke in izogibanje soncu.

Katera pravila upoštevamo po posegu?

Ženske, ki so imele operativne posege na prsih, morajo po besedah strokovnjaka uporabljati razum. Sicer pa je od posega do posega različno in si morajo dobro zapomniti ter upoštevati navodila svojega zdravnika.

Se moramo bati sonca?

Luini pravi, da moramo poleti imeti zdravo mejo, kdaj in koliko se lahko sončimo. Pravi, da se je nesmiselno ves čas skrivati pred soncem, saj je konec koncev to pomemben vir vitamina D. Moramo pa biti previdni, da nismo na soncu, ko je to najbolj močno in se mu ne izpostavljamo predolgo.

Poleg tega svetuje dodatno previdnost za tiste, ki so na zdravljenu ali kakšni terapiji. Nekatera zdravila in terapije namreč naredijo našo kožo začasno bolj občutljivo.

Katere nedrčke naj uporabim?

“Nedrčki ne povzročajo raka, zato uporabljate tistega, ki vam je najbolj všeč,” pravi Luini. Svetuje pa, da uporabljamo nedrčke, ki so udobni, nikakor pa ne nedrčkov, ki so nam premajhni ali nas tiščijo.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 1
  • allstarr111 22:30 07.julij 2015.

    Jest mislm da če bga začela zaugat k treba ni bojazni da neb uspela ?Sploh v teh cajtih, nimaš da fališ ejga