Zdravje > Aktualno
1343 ogledov

Prste proč od vatiranih paličic za ušesa!

Vata v ušesu Youtube
Kljub številnim opozorilom zdravstvenih delavcev mnogi za čiščenje ušesnega masla še vedno uporabljajo vatirane paličice.

Posnetek, ki ga je na spletu objavil priznani indijski zdravnik Krunal Karade je opozorilo, prikazuje pa odstranjevanje ostankov vate, ki se je zagozdila globoko v v notranjosti bolnikovega sluhovoda. 

Moški je tožil zaradi zamašenega ušesa in občasnih bolečin. Iz videnega lahko sklepamo, da je poseg globoko v sluhovod in s kovinskim predmetom dokaj neprijeten.  

Vstran od vatiranih paličic za ušesa

Vatirane paličice | Avtor: Profimedias Profimedias

Koščki vate ostanejo v ušesu, kar lahko povzroči vnetje. Sicer je odstranjevanje ušesnega masla enako, kot bi odstranjevali solze iz oči. Maslo ščiti ušesni kanal, ki je tenek in občutljiv ter se z lahkoto okuži.

Sicer pa boste ušesno maslo, ki ste ga na tak način želeli odstraniti. samo še globje potisnili v sluhovod, proti bobniču. S tem boste dosegli le nasproten učinek, saj boste slabše slišali. 

Poleg tega si lahko poličico potisnete v bobnič in si ga poškodujete. Odstranite vato in videli boste kako oster je konec paličice.

Bobnič | Avtor: Profimedias Profimedias
Namesto da uporabljate vatirane paličice, strokovnjaki priporočajo izpiranje sluhovoda z mlačno vodo. Če imate sluhovod zamašen s trdovratnim strdkom iz ušesnega masla, zaradi česar seveda slabše slišite, pojdite k svojemu zdravniku, ki vam bo sluhovod spral s posebnim izpiralnikom. Nič ne boli.

Komentarjev 1
  • kapibara 09:16 27.maj 2016.

    To je pa zato, ker uporablja Kitajske - Indijske vatirane palčke..