Slovenija
33 ogledov

Prva elektrarna v likvidacijo?

Termoelektrarna Trbovlje Tet
Ponudba za nakup je prišla, ali bo Termoelektrarno Trbovlje rešila pred likvidacijo, pa še ni jasno.

Družba Edelweiss je včeraj pozno popoldne poslal končno ponudbo za nakup 81,33-odstotnega deleža Holdinga slovenske elektrarne (HSE) v Termoelektrarni Trbovlje (Tet) "Pred sprejemom končne odločitev bo HSE ponudbo podrobno proučil in predstavil nadzornemu svetu družbe, Slovenskemu državnemu holdingu ter zaposlenim v Tetu in lokalni skupnosti. O njej bo na četrtkovi seji razpravljal tudi Ekonomsko-socialni odbor na področju energetike," so sporočili iz HSE. 

Prodaja edinemu interesentu, švicarski družbi Edelweiss Investment, ki je v lasti ruskega oligarha Olega Burlakova, se vleče že dve leti, tokrat pa gre menda za res končno ponudbo, po kateri bo padla odločitev. 

Tudi če bo likvidacija, ne bodo vsi brez služb

"Mi ne sodelujemo v postopku prodaje, smo pa obveščeni, da je ponudba prišla in upamo, da bo zadovoljila pričakovanjem lastnika. Čakamo na njihovo odločitev,“ pravi direktor Tet Franc Blaznek. Če bo ponudba nesprejemljiva, bo šel Tet v likvidacijo, saj je cena tam proizvedene elektrike previsoka in s proizvodnjo elektrike ustvarjajo izgubo. 

Kaj se bo zgodilo v primeru likvidacije, bo odvisno od upravitelja, ki ga postavil lastnik. Ta bo namreč pripravil program likvidacije, pravi Blaznek. Bi pa lahko po njegovem mnenju del podjetja, ki bi zagotavljal sistemsko rezervo, vzdrževanje stikališča za Eles in rezervoarje za kurilno olje za državne blagovne rezerve, živel tudi po likvidaciji. Po optimističnih ocenah bi službo tam lahko našlo okrog sto od več kot 160 zaposlenih, ki zdaj delajo v Tet. Drugi bi se morda lahko prezaposlili znotraj skupine HSE, morda v družbo za gradnjo hidroelektrarn na srednji Savi, ki ima sedež v njihovi poslovni stavbi, upa Blaznek. 

Oktobra spet na čakanje

Blaznek je potrdil, da so termoelektrarno danes ustavili, ker so porabili premog, kar je bilo tudi načrtovano. "Blok zdaj ohlajamo in pripravljamo na daljše neobratovanje. Zaposleni so angažirani na teh delih, potem bodo lahko pokoristili dopust, s 1. oktobrom pa gredo predvidoma znova na čakanje,“ je napovedal. 

Komentarjev 2
  • mirko 18:03 16.september 2014.

    Kolikor sem prebral v preteklosti te elektrarne je bila zadnja večja investicija ta ogromno visok dimnik zaradi onesnaževanja okolja. Investicija ni bila majhna in danes je to vstran vržen denar. Ali je že takrat družba poslovala z izgubo preden so ...prikaži več zgradili ta megalomanski dimnik ?! Kdo je bil pri takratni odločitvi IDIOT ?!!! Kdo je odgovoren ? Nikome ništa, bi rekli južnjaki. Psi lajajo, karavana gre naprej.

  • smoljo 11:51 16.september 2014.

    zdaj pa lah veternico obesijo na dimnik