Šport > Nogomet
60 ogledov

Gorica naposled zmagala

Gorica, Krka
1/7
Simon Maljevac
Na nedeljskih tekmah so do treh točk prišli nogometaši Gorice in Maribora. Prvi so doma ugnali Krko, drugi pa v gosteh krško.

Novogoričani so po treh zaporednih porazih spet zmagali in se prebili na drugo mesto na lestvici, za vodilno Olimpijo zaostajajo le za dve točki. Primorci pa so do zmage prišli šele po izključitvi Miodraga Mitrovića, prek Mirana Burgića in Blessinga Elekeja so znali izkoristiti številčno premoč. Krka je tako prekinila niz osmih tekem brez poraza na gostovanjih, čeprav je bila predvsem v prvem delu igre boljši tekmec.

Prvi polčas je minil brez zadetkov, malce konkretnejša pa je bila Krka, ki je tudi odločneje začela tekmo. Že v peti minuti je vrata domačih ogrozil Marin Perić, ko je streljal z 20 metrov, Grega Sorčan pa je žogo odbil. V 29. minuti je Filip Dangubić poskusil iz bližine, toda novogoriški vratar je bil spet na mestu. Zadnjo lepšo priložnost v prvem polčasu je zapravil Eleke, napadalec domače ekipe je žogo v 30. minuti iz bližine in gneče poslal čez gol.

V uvodu drugega polčasa sta si ekipi pripravili nekaj zaključnih strelov, eden nevarnejših pa je bil v 57. minuti, ko je po podaji Elekeja žogo proti vratom preusmeril Marko Nunić, izkazal pa se je Mitrović. A ta je moral v 65. minuti iz igre, saj je prejel rdeči karton, ko je zunaj kazenskega prostora podrl prodirajočega Burgića.

Po izključitvi so pričakovano več od igre imeli Novogoričani, Eleke je v 74. minuti meril mimo vrat, prav tako Burgić z glavo v 80. minuti. Izkušeni goriški napadalec pa je v 82. minuti le poskrbel za vodstvo, ko je z glavo unovčil podajo Uroša Celcerja z leve strani. Že v sodniškem dodatku so imeli Novomeščani prosti strel na dobrih 20 metrih in tako priložnost za izenačenje, a je Nana Welbeck-Maseko zgrešil cilj. V nasprotnem napadu pa je Eleke zadel za končnih 2:0, ko je končal lep protinapad domačih, v katerega sta bila vpletena še Tilen Nagode in Burgić.

Maribor s preobratom do treh točk

Ob dejstvu, da Krško ni zmagalo že vse od drugega kroga, so bili pred tekmo na stadionu Matije Gubca jasni favoriti državni prvaki Mariborčani. A začelo se je drugače. Krčani so povedli že v šesti minuti, ko je Gregor Sikošek podal z leve strani, Luka Štefanac pa iz bližine zabil žogo v mrežo. Po zadetku so Mariborčani začeli pritiskati proti vratom domačih, a so stežka prihajali do strelov. V 19. minuti so le zagrozili, ko je po podaji Agima Ibraimija iz kota streljal Jean-Philippe Mendy, a žogo poslal malce mimo vrat.

Štajerci so bili blizu izenačenja še v 35. minuti, ko je od daleč sprožil Sintayehu Sallalich, a je žoga zletela malce nad vrati domačih. Štiri minute zatem pa so državni prvaki le poravnali izid. Po novi podaji Ibraimija iz kota je Marko Šuler zadel s strelom z glavo. Mariborčani so bili sicer tako po številu strelov in kotov boljši tekmec, toda v drugi polčas so šli z neodločenim izidom.

V drugem delu so Mariborčani imeli žogo v svojih nogah, a tudi Krčani so bili nevarni. Izredno blizu golu je bil v 59. minuti Dejan Urbanč, a je njegov strel s kašnih 30 metrov v desni spodnji kot mojstrsko odbil Jasmin Handanović. Mariborska premoč se je nadaljevala in v 58. minuti je bil v dobrem položaju zelo nenatančen Dare Vršič.

Isti igralec je svojo napako popravil v 72. minuti, ko je na levi strani na robu kazenskega prostora kaznoval neodločnost domače obrambe in z diagonalnim strelom matiral Marka Zalokarja. V 82. minuti je bil po prostem strelu blizu izenačenju Marko Perkovič, a žoga po strelu ni našla poti v cilj. Gostje so še naprej imeli več od igre, šele v končnici so se domači res odprli, kar so Štajerci znali kaznovati in v sodnikovem podaljšku je Gregor Bajde po hitrem nasprotnem napadu postavil končni izid.

Zmaji zadevali na obeh straneh igrišča

Zeleno-beli, ki so tekmo končali brez izključenega Nemanje Mitrovića, so povedli z golom Andraža Šporarja, točko Domžalam pa je prinesel avtogol Dejana Kelharja.

Ekipi sta v prvem polčasu dolgo bili bitko predvsem med kazenskima prostoroma, priložnosti ni bilo. V 39. minuti pa so prvo resno unovčili Ljubljančani. Ezekiel Henty je dobro prodrl po levi strani v kazenski prostor, podal pred vrata, kjer je Šporar iz bližine zadel z glavo. Za Šporarja je bil to osmi zadetek v sezoni. Tik pred koncem polčasa je na drugi strani Matic Črnic poskusil presenetiti Aleksandra Šeligo z leve strani, a je bil ljubljanski vratar zbran.

(Domžale - Olimpija) prva liga andraž šporar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V drugem polčasu prav tako kar dolgo ni bilo pravih priložnosti, v 66. minuti pa so Domžalčani izenačili. Po strelu Darka Zeca z glavo se je žoga od Dejana Kelharja odbila v ljubljansko mrežo. Sledila sta neuspešna poskusa Šporarja in v 70. minuti še rdeči karton za Nemanjo Mitrovića, ki je ob tem, ko je hotel priti do žoge, udaril Gabra Dobrovoljca.

V 75. minuti so domači dosegli drugi zadetek, zabil ga je Slobodan Vuk, a ga je sodnik - na presenečenje večine na tribuni - razveljavil in pokazal rumeni karton Žanu Majerju. Zadnjo večjo priložnost tekme je v 84. minuti zapravil Matej Podlogar, ko je po kotu na prvi vratnici poskusil z glavo, Šeliga pa se je izkazal.

Domžale bodo v 13. krogu prihodnjo soboto gostovale v Velenju, Olimpija pa bo dan pozneje gostila Krško.

Celjani prekinili strelski post

Celjanom je tik pred koncem obračuna s Koprčani uspelo prekiniti strelski post, ki je trajal približno 545 minut. Globoko v sodniškem dodatku je Enis Đurković domačim priigral pomembno točko, ki pa jih ni spravila z dna lestvice. Koprčani, ki so dobršen del tekme vodili, ostajajo na osmem mestu. Velja omeniti, da se je tudi prva tekma teh dveh tekmecev v tej sezoni končala z 1:1.

Ekipi sta dokaj previdno začeli dvoboj, tako da so gledalci prvo lepo priložnost videli šele v 29. minuti, ko je Ivan Firer že preigral koprskega vratarja Vasjo Simčiča, a nato zadel le zunanji del mreže.

Štiri minute pozneje pa so Primorci povedli, potem ko je z 20 metrov sprožil Leo Štulac, žoga je na poti do vrat spremenila smer in tako presenetila Matica Kotnika. Do konca polčasa velja omeniti le še poskusa Amarja Rahmanovića in Firerja, ne prvi ne drugi nista bila dovolj kakovostna za spremembo izida.

V drugem polčasu je prvi zagrozil Davor Škerjanc, ki je po odbiti žogi poskusil z lobom ugnati Kotnika, na golovi črti pa je zadetek preprečil Marko Krajcer. V 68. minuti je na drugi strani po podaji iz kota od blizu z glavo streljal Danijel Miškić in zadel Simčiča, ki je za nekaj trenutkov obležal. Le malce zatem je Kotnika k novi obrambi prisilil Jaka Štromajer, ki je pozneje poskusil še enkrat, tako kot Mitja Lotrič, a brez uspeha.

V 75. minuti je Valon Ahmedi malo premalo natančno meril s tako imenovanimi škarjicami, v 90. minuti pa je do izenačujočega zadetka poskusil priti še Milan Spremo, a je bil njegov strel od daleč preslab za Simčiča. Zato pa je v četrti minuti sodniškega dodatka Enis Đurković poskrbel za domačo točko, po tem ko je sprožil z 20 metrov.

Zavrč izkoristil številčno prednost

Zavrčani, pri katerih je na domačem igrišču prvič zaigral Albert Riera in pustil dober vtis, so zmagali še petič zaporedoma in se vsaj začasno prebili na drugo mesto lestvice. Tokrat so se za tri točke morali zelo potruditi proti ambicioznemu Rudarju, ki je povedel in dobrih pet minut pred koncem izenačil, a na koncu ostal praznih rok in v spodnjem delu lestvice.

Gledalci so v prvem polčasu spremljali všečno predstavo z nekaj več razburljivimi dogodki pred vrati Rudarja. Toda ta je prvi resneje zagrozil, in sicer je v 15. minuti Jaka Ihbeisheh prišel do žoge hitreje od vratarja Pavola Bajze, jo podal do Amerja Krcića, ki je meril z desetih metrov, toda ob hipni odsotnosti vratarja se je izkazal Davor Rogač.

Domači so prvo lepo priložnost imeli v 21. minuti, ko je Francesco Tahiraj iz ugodnega položaja po globinski podaji meril nenatančno. Minuto pozneje je po podaji Stefana Petrovića Rok Zorko pred vrati preusmeril žogo, a zadel vratnico. V 36. minuti je po kotu v gneči pred golom do strela prišel Aleks Pihler, a tudi on je žogo poslal mimo cilja. Minuto zatem je Lovro Cvek sprožil še en strel za domače, Matej Radan pa je bil na mestu.

Velenjčani so do vodstva prišli v 57. minuti, ko je zadel Ivan Knezović po podaji Stjepana Babića. V 66. minuti je Bajza obranil strel Klemenu Bolhi, dve minuti zatem pa so gostitelji izenačili, potem ko je Albert Riera lepo podal do Lovra Cveka, ki je žogo potisnil v mrežo. Le malce zatem je moral Radan posredovati po poskusu Aleksa Pihlerja, ki pa je do zadetka prišel v 79. minuti, ko je v mrežo preusmeril žogo po podaji z desne strani.

Toda razburjenj v Zavrču še ni bilo konec. Velenjčani so se vrnili v igro že v 84. minuti, ko je Damjan Trifković zadel s prefinjenim strelom z roba kazenskega prostora. Toda strelec tega zadetka ni dočakal konca tekme na igrišču, saj je v 90. minuti moral iz igre zaradi drugega rumenega kartona. Zavrčani so številčno prednost unovčili, v drugi minuti sodniškega dodatka je Pihler v mrežo pospravil odbito žogo po prostem strelu za končnih 3:2.

Prva Liga TS, 12. krog:

Celje : Luka Koper  1:1 (0:1)
Đurković 94.; Štulac 34.

Domžale : Olimpija  1:1 (0:1)
Kelhar 65./ag; Šporar 38.

Zavrč : Rudar 3:2 (0:0)
Cvek 68., Pihler 79., 92.; Knezović 57., Trifković 84.

Gorica : Krka  2:0 (0:0)
Burgič 82., Eleke 94.

Krško : Maribor  1:3 (1:1)
Štefanac 6.; Šuler 38., Vršič 71., Bajde 94.

Lestvica:
1. Olimpija 26
2. Zavrč 21
3. Gorica 24
4. Domžale 21
5. Maribor 19
6. Rudar 13
7. Krka 13
8. Luka Koper 12
9. Krško 9
10. Celje 7

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.