Šport > Nogomet
50 ogledov

Rudar šokiral Ljudski vrt, zmaji na pomoč Violam

Jović Olimpija Ljubljana Luka Koper Prva liga prvenstvo SPS/nkolimpija.si
Gledalci v Stožicah so se z belimi robčki lotili nepriljubljene uprave, nogometaši Olimpije pa so na zelenici premagali drugouvrščeni Koper (1:0). Primorci so ob porazu Maribora, ki ga je v Ljudskem vrtu presenetil Rudar (0:2), zapravili priložnost za približanje na lestvici.

Nogometaši Rudarja so v 29. krogu pripravili veliko presenečenje in v Ljudskem vrtu osvojili vse tri točke. Tekma je bila podobna drugim gostovanjem ekip, ki v Mariboru branijo lasten gol. Mariborčani, ki so tako končali niz štirih zmag, so večji tekme prebili na polovici gostov, vendar so bili Velenjčani konkretnejši in se držali navodil trenerja Jerneja Javornika.

V 12. minuti je Matjaž Rozman obranil strel Jean-Philippa Mendyja. V 18. minuti so gostje tudi po zaslugi domačega vratarja Jasmina Handanovića prišli do vodstva. Rajko Rotman se je odločil za strel s skoraj 30 metrov, kar je Handanovića tako presenetilo, da je žogo odbil le do Mateja Podlogarja, ki jo je poslal v prazno mrežo.

Rudar srečno preživel prvi polčas

Mariborčani so hiteli, igra je potekala na polovici Rudarja. V 41. minuti je Marcos Tavares s strelom z 20 metrov zadel prečko. Minuto kasneje so domači spravili žogo tik pred gostujoča vrata, Aleš Mertelj je ni najbolje zadel, Aljaž Krefl jo je odbil z golove črte.

Tudi v drugem polčasu se razmerje ni spremenilo, Mariborčani so pritiskali, igro prenesli do kazenskega prostora, toda pravega zaključnega strela niso imeli. V obrambi so pustili veliko prostora za protinapade gostujoče ekipe. Velenjčani so se nekajkrat znašli v nevarnih akcijah.

Bojevnik Klinar dokončal delo

V 57. minuti so gostje izvedli kot, Ivan Knezović je bil najvišji v skoku, žoga pa je šla tik mimo desne vratnice. V 65. minuti je Tavares sprožil strel z 20 metrov, žoga pa je zletela tik nad prečko. Pet minut zatem so se gostje veselili še enega zadetka. Denis Klinar je na desni strani preigral Mitjo Vilerja, stekel proti kazenskemu prostoru in močno streljal, žoga je zletela skozi Handanovićeve prste v gol.

Pritisk domačih ni pojenjal. V 79. minuti se je za strel s leve strani odločil Goran Cvijanović, Rozman je žogo odbil v kot. Velenjski vratar je uspešno posredoval tudi po strelu Dareta Vršiča v 89. minuti. V sodniškem dodatku se je mreža gostov le zatresla, vendar je bil Marko Šuler v prepovedanem položaju.

Zmaji ob protestih do treh točk

Ljubljanska Olimpija je kljub zdesetkanemu kadru, v katerem so manjkali Antonio Delamea Mlinar, Marko Zalaznik, Nik Omladič, Rok Baskera, Enis Đurković, Aleksandar Rodić, Aljaž Ivačič, Andraž Šporar in Kenan Bajrić, premagala Koper. Edino ekipo, proti kateri v tej sezoni še ni izgubila.

Kapun Olimpija Ljubljana Luka Koper Prva liga prvenstvonje Olimpija Ljubljana Pr | Avtor: SPS/nkolimpija.si SPS/nkolimpija.si
Po neodločenem izidu 1:1 ter dveh zmagah z 1:0 so zeleno-beli tudi tokrat slavili z 1:0. Koper, ki je pogrešal zgolj Domna Črnigoja, je tako zamudil priložnost, da se približa vodilnemu Mariboru, ki je izgubil proti Rudarju, na zgolj dve točki.

Ćovilo in Jović blizu pri koncu

Po ne ravno razburljivem začetku tekme so domači povedli v 17. minuti. Damjan Trifković je podal pred vrata Kopra, tam pa se je najbolje znašel Boban Jović in zadel za 1:0. V prvem polčasu so gledalci videli le še eno resnejšo priložnost, in sicer jo je po poigravanju Arisa Zarifovića in Matije Škarabota zapravil Matej Palčič, ki je žogo poslal v naročje Aleksandra Šelige.

Uvod drugega polčasa je minil v borbeni igri predvsem na sredini igrišča, priložnosti ni bilo. V 58. minuti pa je Perica Ivetić po podaji z desne strani pršel do strela, žogo pa je na golovi črti izbil Zarifović. V 69. minuti je na drugi strani zagrozil Nik Kapun, a je Vasja Simčič žogo kljub nekaj težavam ujel.

V 73. minuti je dvakrat poskusil Damir Hadžić, a tudi po zaslugi dobrega posredovanja Šelige po strelih iz bližine je ostalo pri vodstvu domačih. Ljubljanski vratar je dobro posredoval tudi v 80. minuti po prostem strelu Ivice Guberca. Odbito žogo je Miroslav Ćovilo s petih metrov poslal mimo gola. Nenatančen je bil tudi Jović v izdihljajih tekme.

Krka spet zadnja, odločil Boniperti

Nogometaši Gorice so dosegli 13. zmago v državnem prvenstvu in zadržali četrto mesto, medtem ko je Krka zavoljo zmage nogometašev iz Kranja nad Domžalčani padla na zadnje mesto na prvenstveni lestvici. Goričani za tretjeuvrščenimi Velenjčani zaostajajo za tri, pred petouvrščenimi tekmeci iz Zavrča pa imajo štiri točke prednosti.

Gostitelji so sijajno odprli tekmo in imeli v prvih petnajstih minutah absolutno prevlado na igrišču, sad takšne predstave pa je bil zadetek, ki ga je po samostojnem prodoru in po strelu po tleh že v šesti minuti dosegel Filippo Boniperti. Le tri minute kasneje se je strelec uvodnega gola znova znašel v lepi priložnosti po podaji Massima Coda, a je njegov strel zaustavil novomeški vratar Matko Obradovič.

V nadaljevanju so do sape prišli tudi nogometaši iz dolenjske prestolnice. Ti so bili predvsem nevarni v zadnjih petnajstih minutah, po obetavnih zaključnih strelih Marina Perića, kjer se je z bravuroznim posredovanjem izkazal domači vratar Alex Cordaz, in Josipa Maroševića pa se izid ni spremenil.

V drugem polčasu so izbranci gostujočega trenerja Adnana Zildžovića skušali preobrniti potek tekme in doseči vsaj izenačujoči gol. V uvodnih petnajstih minutah so bili boljši tekmeci, v nadaljevanju pa so se gostitelji otresli terenskega pritiska. V 66. minuti se je Gianluca Lapadula po lepi podaji Luce Berardocca znašel v lepi priložnosti, a se je v medsebojnem dvoboju izkazal Obradović. Le pet minut kasneje se je Lapadula znova znašel v akciji za gol, po njegovem strelu z glavo pa je žoga zletela mimo vrat. Odprta novomeška igra je v končnici pustila nekaj več prostora domačim nogometašem, mreža pa se ni zatresla in ostalo je pri tesni zmagi izbrancev Luigija Apollonija.

Triglavani prek Domžal pred Krko

Domžalčani, ki so nastopili brez Saše Aleksandra Živca, Slobodana Vuka, Nejca Skubica, Nemanje Maksimovića in Aleksa Pihlerja, so po dveh zmagah in neodločenem izidu na medsebojnih tekmah tokrat morali priznati premoč zadnjeuvrščenemu Triglavu, ki je pogrešal kaznovanega Tilna Klemenčiča. Mož odločitve je bil Uroš Palibrk, ki je za peto kranjsko zmago poskrbel z uspešno izvedeno enajstmetrovko. Domžale z desetim porazom ostajajo na šestem mestu.

Prvi polčas ni ponudil kakšnih resnih priložnosti. Obe ekipi sta sicer nekajkrat prišli do obetavnih položajev, a pravega zaključka ni bilo. Streli so bili bodisi nenatančni bodisi so končali v bloku bodisi so igralci zamudili s pravočasno podajo. V 41. minuti pa so gosti le nevarneje zagrozili, ko je Rudi Požeg Vancaš lepo našel nekdanjega nogometaša Triglava Anžeta Jelarja, ta pa sam pred Darjanom Curanovićem v dveh poskusih ni znal žoge poslati v mrežo. Tik pred koncem polčasa je Alen Krcić na drugi strani žogo z glavo poslal le malo mimo vrat.

V uvodu drugega dela pa so domači hitro povedli. Uroš Korun je v kazenskem prostoru napravil prekršek nad Gašperjem Udovičem, sledila je najstrožja kazen, ki jo je uspešno izvedel Palibrk. V dinamičnem uvodu polčasa je sledilo še nekaj nenatančnih strelov na obeh straneh, v 69. minuti pa je gostujoči napadalec Sasha Aneff, kar pogost naslovnik domžalskih podaj, sprožil po sredini, Curanović pa je žogo odbil v prečko.

Deset minut pozneje je na drugi strani dobro posredoval Nejc Vidmar po Krcićevem strelu, Požeg Vancaš in Darko Zec pa sta zapravila novi domžalski priložnosti. V 90. minuti je pri Domžalčanih poskusil še Alen Ožbolt, ki je sprožil s 25 metrov, Curanović pa se je izkazal.

Prva liga Telekom Slovenije, 29. kolo:

Triglav : Domžale 1:0 (0:0)
Palibrk (48/11-m)

Gorica : Krka 1:0 (1:0)
Boniperti (6)

Celje : Zavrč 0:3 (0:2)
Kokol (29), Smrekar (38, 46)

Maribor : Rudar Velenje 0:2 (0:1)
Podlogar (18), Klinar (70)

Olimpija Ljubljana : Luka Koper 1:0 (1:0)
Jović (17)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.