Šport > Nogomet
23 ogledov

Mariborčani dobili zadnji derbi, knapi brez vratarja 2.

Sport 02.04.2014 pokal Slovenije, polfinale, povratna tekma Olimpija - Maribor, Saša Despot/Žurnal24
Še zadnjič v sezoni sta se v večnem derbiju na Ljuskem vrtu pomerila Olimpija in vodilni Maribor, ki je tekmo tudi dobil z 2:0. Koper na drugem mestu znova zamenjal velenjski Rudar, ki je preživel tudi praktično celo tekmo brez vratarja Matjaža Rozmana v Kranju (1:0).

Ljudski vrt v Mariboru je bil prizorišče zadnjega letošnjega 'večnega derbija' med nogometaši Maribora in Olimpije. Slednja je na tej tekmi prvič delovala pod taktirko Darka Karapetrovića, ki je mestu trenrja zamenjal nedavno odstavljenega Milorada Kosanovića. Sprememba ni prinesla hitrih rezultatov, težave Ljubljančanov so se nadaljevale tudi na tej tekmi, ki so jo izgubili z 0:2. Maribor se je tako še nekoliko bolj pribižal novemu naslovu državnih prvakov, Olimpija pa je trdno zasidrana na sedmem mestu prvenstvene lestvice. 

Djermanović popeljal domače v vodstvo

Domači so tekmo začeli odločno in goste stisnili na svojo polovico. Prva lepa priložnost se jim je ponudila po podaji iz kota, ki ga je izvajal Dare Vršič in to so izkoristili z odprtimi rokami. Pravzaprav so jim gostje kar sami podarili zadetek, saj je let žoge slabo ocenil ljubljanski napadalec Dejan Djermanović in jo z ramenom poslal mimo lastnega vratarja.  

Gostom se je prva priložnost ponudila v 16. minuti, ko je domačemu branilcu Marku Šulerju spodrsnila v borbi z Markom Vukčevićem, ki pa je nato meril mimo vrat Jasmina Handanovića. Za zapravljeno bi bilo gostje lahko kaznovani že kako minuto kasneje, če ne bi strela Aleša Mertlja zaustavila vratnica. 

Zarifović s prekrškom odločil tekmo

Ko so se otresli uvednega pritiska aktualnih državnih prvakov, so ngoometaši Olimpije prevzeli andzor nad tekmo. Kljub večinski psoesti žoge, pa so imeli Mariborčani lepše priložnosti, ki so sji jih praviloma ustvarjali iz protinapadov. Kljub temu se izid do odmora ni več spremenil in ostalo je pri minimalni prednosti vijoličastih. Tdui drugi se je začel po notah konca prvega polčasa. Olimpija je imela žogo, a jih je le slaba podaja Marcosa Tavaresa rešila pred novim zadetkom v mreži Aleksandra Šelige

Kasneje so domači zavladali na igrišču in ko se je Aleš Mejač spustil v prodor, je njegov slalom s prekrškom v kazenskem prostoru zaustavil Aris Zarifović. Sodnik Skomina je branilca Olimpije poslal z igrišča, domačim pa dosodil enajstmetrovko, ki jo je zanesljivo izkoristil Goran Cvijanović. Po drugem zadetku domačih se je tekma popolnoma umirila, zadetkov gledalci niso več videli, kakor tudi ne kakšne lepše priložnosti. Za neučinkovito Olimpijo je tako še ena tekma brez danega zadetka, branilci naslova pa so korak bliže novi lovoriki. 

Zahović bo še dolgo na čelu Maribora

NK Maribor in Zlatko Zahović sta dosegla dogovor, da bo nekdanji slovenski reprezentant opravljal funkcijo športnega direktorja vsaj še do konca sezone 2017/18. Državni in pokalni prvaki, za katerimi je najuspešnejša evropska sezona v zgodovini kluba, so potrdili tudi, da bo za poslovni del kluba še naprej skrbel Bojan Ban.

"Veseli nas, da se razvojna pot kluba nadaljuje po začrtani poti. Stanovitnost je neprecenljivega pomena in sklenili smo dogovor o podaljšanju direktorskih pogodb," je pomembno kadrovsko novico prenesel predsednik Maribora Drago Cotar.

"Eden najpomembnejših dejavnikov kluba"

"Zlatko Zahović je eden najpomembnejših dejavnikov našega kluba, iz športnega dela izhajajo največji uspehi in pri uspešni zgodbi ne želimo ničesar spreminjati. Zlatko po novem dogovoru nadaljuje z delom v vlogi športnega direktorja vsaj do konca sezone 2017/18. Prav tako smo poskrbeli za stabilnost v poslovnem delu, ki ga bo tudi v prihodnje vodil Bojan Ban."

Prva tekma kola se je sicer igrala v Celju, kjer je gostoval Koper, ki bo z velenjskim Rudarjem bil hud boj za drugo mesto na lestvici. Primorci so tekmo sicer dobili, a so ob vodstvu s 3:0 pričakovali lažje delo, na koncu so namreč slavili le z zadetkom razlike, 3:2. Koprčani so tako znova zasedli drugo mesto, njihovi tekmeci iz Velenja pa so svojo priložnost v nedeljo iskali v Kranju, kjer jih je gostil zadnjeuvrščeni Triglav.

Od četrte minute brez vratarja

Velenjska ekipa se je po zmagoslavju v Kranju znova zavihtela na drugo mesto na prvenstveni lestvici. Po točkah je ujela Koper, ki je na tretjem mestu zavoljo slabše razlike v golih, obe ekipi pa pet krogov pred koncem državnega prvenstva za vodilnim Mariborom zaostajata osem točk.

Obračun v gorenjski prestolnici se je začel spektakularno, saj je favorizirana velenjska ekipa že v četrti minuti ostala brez Matjaža Rozmana. Glavni sodnik Roman Glažar je namreč velenjskemu vratarju po prekršku izven kazenskega prostora nad Alenom Krcićem pokazal rdeč karton, iz igre pa je nato odšel še Matej Podlogar, ki ga je zamenjal rezervni vratar Matej Radan.

Diallo odločil z avtogolom

A to ni zmedlo gostujočih nogometašev iz Šaleške doline, že v 11. minuti so povedli z 1:0, potem ko je domačega vratarja Darjana Curanovića presenetil njegov soigralec Lamin Diallo in žogo nesrečno potisnil v svoj gol.

V nadaljevanju se Rudarju ni prav nič poznalo, da ima igralca manj v polju, z agresivno igro je povsem onemogočil domačo ekipo, hkrati pa so Velenjčani nekajkrat nevarno zagrozili, a se mreža do konca prvega polčasa ni več zatresla. V drugi polovici tekme je igra v glavnem potekala med obema kazenskima prostoroma, nekoliko nevarnejši Velenjčani pa so vseskozi nadzorovali na igrišču kadrovsko številčnejše Kranjčane.

Prva liga Telekom Slovenije, 31. kolo:

Celje : Luka Koper 2:3 (1:3)
Zajc (40), Gobec (86); Plačič (10), Lotrič 26), Štromajer (34)

Gorica : Zavrč 4:0 (2:0)
Boniperti (10, 26), Misuraca (63), Danilevicius (69/11-m)
RK: Murko (88/Zavrč)

Domžale : Krka 0:0

Maribor : Olimpija Ljubljana 2:0 (1:0)
Djermanović (6/a.g.), Cvijanović (67)
RK: Zarifović (67/Olimpija)

Postavi

Maribor: Handanović; Mejač, Šuler, Rajčević, Stojanovič; Cvijanović (od 71. Bohar), Dervišević, Mertelj, Vršič (od 79. Črnic); Zahović (od 87. Sirk), Tavares.

Olimpija: Šeliga; Škarabot, Zarifović, Kostić, Jović; Vukčević, Kapun, Trifković (od 85. Corn), Omladič; Djermanović (od 70. Zorc), Valenčič (od 89. Božič).

Triglav : Rudar Velenje 0:1 (0:1)
Diallo (11/a.g.)
RK: Rozman (4/Rudar)

Komentarjev 2
  • Žurnalček 11:44 05.maj 2014.

    Hebal vas fuzbal ! A res mislite da tole nadrkavanje južnih bratov kdo gleda in ga zanima . Če je na vseh tekmah 10.000 ljudi je veliko pa še to njihovih svojcev !

  • pesjan 13:03 03.maj 2014.

    ali je res vse tako čisto glede dnarja v Nk Maribor kot govorita g.BAN in Z .Z ? ??