Šport > Nogomet
122 ogledov

"Evropski" derbi upravičil pričakovanja

NK Domžale NK Maribor NK Domžale/Facebook
Na odlični tekmi so Domžale doma proti Mariboru po visokem zaostanku iztržile remi (2:2). Na prvi nedeljski tekmi je Celje v Kidričevem premagalo Aluminij (2:4). Tretje kolo bo sklenjeno v ponedeljek, ko bo Olimpija gostila Krško.

V Ligi Evropa so v četrtek navdušili tako nogometaši Domžal, ki so v Stožicah z 2:1 na kolena spravil West Ham, kot Mariborčani, saj so si na težkem gostovanju v Aberdeenu priigrali neodločen izid 1:1.

Obe ekipi sta očitno ob pravem trenutku v dobri formi, vendar se je domači trener Luka Elsner pred današnjim derbijem z Mariborčani odločil, da bo spočil večino nosilcev igre ob zgodovinski zmagi svoje ekipe proti Londončanom. Tako niti na klopi ni bilo glavnega junaka zmage Matica Črnica, prav tako ne vratarja Axla Maravala, Antonia Manceja, Žana Majerja in Alvara Brachija, s klopi pa so tekmo začeli Lucas Mario Horvat, Kenan Horić in Benjamin Morel.

Manj menjav je v primerjavi z gostovanjem na Škotskem v svoji ekipi opravil gostujoči trener Darko Milanič, ki je predvsem skušal spočiti oba izkušena napadalca Marca Tavaresa in Milivoja Novakovića. Kljub temu, da sta obe ekipi igrali v nekoliko oslabljeni zasedbi, predvsem to velja za domačine, pa so gledalci v Domžalah videli zelo dobro nogometno predstavo, ki se je končala z neodločenim izidom.

Uvodne minute so sicer pripadle domači ekipi, ki si resnejše priložnosti ni priigrala, prav tako tudi ne gostje, ki so vajeti igre počasi prevzemali v svoje noge. V 28. minuti je Gregor Bajde z leve strani podal v kazenski prostor Domžalčanov, kjer je pred Sunnyjem Omoregiem, ki je bil ob njegovi podaji v prepovedanem položaju, nespretno posredoval Miha Blažič in presenetil nemočnega Adnana Golubovića. Glavni sodnik Matej Jug je zadetek priznal, le dve minuti pozneje pa je moral Golubović še drugič po žogo v svojo mrežo. Tvegano podajo Matije Široka je na domžalski polovici igrišča prestregel Dare Vršič, ki je v nadaljevanju akcije lepo zaposlil Damjana Boharja, ta pa je z desne strani s približno 13 metrov premagal nemočnega domačega vratarja.

Do konca prvega polčasa je bil ob domačem vratarju Goluboviću, ki je dobro posredoval ob podaji Vršiča z leve strani, zaposlen tudi Jasmin Handanović. Mariborski vratar je naprej dobro zaustavil strel Blažiča s prostega strela, nato pa še poskus Luke Volariča.

Na veselje domačih navijačev so se Domžalčani vrnili v igro z zadetkom Brazilca Juninha že v četrti minuti nadaljevanja. Veliko zaslug za zadetek je imel Volarič, ki je z desne strani v kazenskem prostoru gostov lepo našel Juninha, ki je s strelom z 12 metrov znižal zaostanek svoje ekipe.

Juninho je bil blizu zadetka tudi štiri minute pozneje, ko je s 30 metrov streljal le nekaj centimetrov nad desno vratnico vrat gostov, za kakšen meter mimo leve vratnice pa je z ugodnega položaja streljal Tavares, ki je na začetku drugega polčasa zamenjal sicer razpoloženega Vršiča.

Za pravo mojstrovino je v 64. minuti poskrbel Jure Balkovec. Branilec domžalske ekipe je s prostega strela, nekoliko z desne strani, zadel levi zgornji kot vrat nemočnega Handanovića ter zasluženo izenačil izid, saj so domačini nogometaši drugi polčas začeli veliko bolj odločno, kombinatorno in seveda učinkovito.

Na novi veliki preizkušnji je bil Handanović spet v 70. minuti, ko je po lepi akciji zaustavil strel Juninha, osem minut pozneje pa je pred Sintayehujem Sallalichem dobro posredoval Golubović.

Deset minut pred koncem tekme se je sam pred Handanović znašel Elvis Bratanović, ki je že preigral mariborskega vratarja, nato pa je vodstvo Domžalčanov preprečil Marko Šuler.

Že v naslednjem napadu je bil po podaji Volariča v priložnosti Zeni Husmani. Za domača vrata so bili pred iztekom srečanja nevarni Omoregie, Aleks Pihler in Blaž Vrhovec, še zlasti poskus slednjega je zadišal po zadetku, a na srečo domače ekipe ni prišlo do spremembe izida. Tako kot tudi v sodnikovem podaljšku po zadnjem poskusu Husmanija.

Grofi močnejši od Aluminija

Aluminij Celje Prva liga TS | Avtor: NK Aluminij NK Aluminij

Po treh letih so gledalci v Kidričevem na svojem stadionu spet lahko spremljali prvoligaški nogomet, saj so nogometaši Aluminija prvi dve tekmi letošnjega državnega prvenstva igrali v gosteh. Praznih rok so ostali tako v Novi Gorici kot v Kopru, obakrat pa so ostali brez doseženega zadetka. Na drugi strani so Celjani po minimalnem porazu proti Olimpiji v uvodnem krogu na domačem igrišču z zadetkom Lovra Čirjaka premagali Gorico, vendar so po tej tekmi ostali brez svojega kapetana Danijela Miškića, ki je odšel v vrste aktualnih slovenskih državnih prvakov, prvič pa je zanje v prvi postavi zaigral povratnik v njihovo ekipo Anej Lovrečič. Povratnik v celjsko ekipo je bil ob polčasu sicer zamenjan, toda njegova ekipa je prišla do zanesljive in zaslužene zmage, predvsem glede na prikazano igro v drugem polčasu.

Tekma se je začela v neugodnih vremenskih razmerah, z močnim dežjem in vetrom, prvi pa je proti vratom streljal Denis Vezjak, vendar gostujoči vratar Matic Kotnik ob njegovem poskusu ni imel večjih težav. Tri minute pozneje so prvi nevarni napad izvedli Celjani, vendar je Matej Podlogar po podaji z leve strani na drugi vratnici iz ugodnega položaja streljal mimo vrat. V 20. minuti je bil v obetavni akciji po desni strani Žiga Kous, ki se je namesto strela proti vratom domačih odločil za podajo, kar Celjanom ni prineslo želenega vodstva.

Tudi v nadaljevanju tekme so bili bolj aktivni gostje, kar jim je v 29. minuti, v obdobju, ko je dež nekoliko pojenjal, prineslo prvi zadetek. V kazenski prostor domače ekipe je podal Kous, v skoku je bil najvišji Irfan Hadžić, ki je premagal nemočnega Luko Janžekoviča.

Po prejetem zadetku so se domači nogometaši le prebudili in so do odhoda na zaslužen odmor močno pritisnili proti vratom Celjanov. Strele Roberta Kureža, Nemanje Jakšića in Lovra Bizjaka je Kotnik še ukrotil, ne pa tudi strela Josipa Zebe, ki je s strelom z glavo zatresel mrežo Celjanov v tretji minuti sodnikovega podaljška.

Če se je začetek prvega polčasa zaznamoval močan naliv, so drugega zaznamovali trije zadetki v osmih minutah. Najprej je za hladen tuš v domači ekipi s strelom z roba kazenskega prostora, nekoliko z desne strani, še drugič poskrbel Irfan Hadžić, zasluge za zadetek je imel tudi Podlogar. Toda že v svojem prvem napadu potem, ko so krenili s sredine igrišča, so Kidričani izid izenačili. Za strel od daleč se je odločil Kurež, tokrat pa je bil nemočen tudi celjski vratar Kotnik. S tem pa zadetkov še ni bilo konec, kajti v 53. minuti je po podaji Marina Glavaša v polno zadel še Čirjak, ki je s 15 metrov premagal slabo postavljenega 19-letnega Janžekovića.

Varovanci trenerja Bojana Špehonje se tudi po svojem tretjem rezultatskem zaostanku niso predali, vendar v 60. minuti Žiga Škoflek ob svojem prodoru ni bil dovolj odločen. Tako kot tudi ne Glavaš v 68. minuti pred domačimi vrati. Bližje zadetku je bil šest minut pozneje Bizjak, izkazal pa se je Kotnik, ki je žogo odbil v kot. Kar ni uspelo domačim nogometašem, je v 77. minuti Glavašu, ki je tako dosegel še četrti zadetek za celjsko ekipo, spet pa bi lahko bolje posredoval mladi Janžeković. S tem je bilo konec upov za Kidričane, ki so se sprijaznili s porazom, da bi prišli vsaj do prve točke v letošnji sezoni.

Prva liga TS, 3. kolo:

Aluminij - Celje 2:4 (1:1)
Zeba 45., Kurež 50.; I. Hadžić 30., 49., Čirjak 54., Glavaš 78.

Domžale - Maribor 2:2 (0:2)
Juninho 49., Balkovec 64.; Blažič 30./ag, Bohar 31.

Rudar Velenje - Luka Koper 2:0 (0:0)
Mary 87., 93.
RK: Tshibamba (Koper) 79.

Gorica - Kalcer Radomlje 2:1 (0:0)
Arčon 85., 90.; Nunić 78.

Ponedeljek ob 20.15:
Olimpija Ljubljana - Krško

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.