Šport > Nogomet
49 ogledov

Gorica v Evropi, remiji borcev za obstanek

ND Gorica Profimedias
V nedeljo popoldne je bilo odigranih vseh pet tekem predzadnjega 35. kola elitne slovenske nogometne lige.

Nogometaši Gorice so v derbi predzadnjega kola krenili z zavedanjem, da Ljubljančane na prvenstveni lestvici lahko dohitijo, ob tem pa bi imeli na koncu v boju za drugo mesto tudi boljši medsebojni izkupiček. Z golom Bedeja Osujija v 20. minuti (1:0) so se vsaj začasno prebili na drugo mesto prvenstvene razpredelnice, krog pred koncem pa so potrdili tudi igranje v kvalifikacijah za evropsko ligo.

Za prvo razburjenje je v deveti minuti poskrbel Kingsley Boateng, ki je zahteval 11-metrovko, saj naj bi ga ob prodoru v kazenskem prostoru nepravilno ustavljal domači branilec Matija Boben, a je sodnikova piščalka ostala nema. Na nasprotni strani je pet minut kasneje v kazenskem prostoru padel Andrija Filipović, a spet brez sodnikovega žvižga. Prevladovali so Ljubljančani, povedli pa Primorci. Po grobi napaki Denisa Klinarja na robu kazenskega prostora je Gorica odlično kombinirala, na koncu pa je Dejan Žigon lepo našel prostega Osujija, ki je z levico matiral Roka Vodiška.

Olimpija je prevladovala, lepo priložnost za izenačenje pa je imel v 23. minuti po podaji Klinarja Leon Benko, a je bil z glavo nenatančen, minuto kasneje je z razdalje poskušal Mario Jurčević, a se je žoga od Matije Bobna odbila v kot. Na drugi strani je v 28. minuti z dobrih 20 metrov nevarno poskusil Žigon. Olimpija je imela še naprej več od igre in v 36. minuti je z razdalje nevarno poskušal nekdanji Goričan Blessing Eleke, a je žoga zletela preko gola. Dve minuti kasneje je polprotinapad slabo zaključil Benko.

Že v drugi minuti nadaljevanja je po kotu Olimpije s peto v gneči v domačem kazenskem prostoru nevarno poskušal Kenan Bajrić, a je bil Gregor Sorčan na mestu. Benko je po novi podaji Andraža Kirma iz kota v 51. minuti nastreljal Danijela Miškića, sledile so krizne minute Gorice, a izid je ostal nespremenjen in domači so vzpostavili ravnotežje. V 62. minuti je Aris Zarifović zadel za zmaje, a je po oceni sodnika Bajrić pred tem naredil prekršek v napadu. Po novem kotu je preko gola v 66. minuti iz težkega položaja meril Bajrić. Na nasprotni strani je bil v 70. minuti po protinapadu v zaključku nespreten Filipović. Slab je bil tudi poskus Isaaha Abassa v kazenskem prostoru Gorice tri minute kasneje. Le malo je cilj v 78. minuti s prostega strela s kakšnih 24 metrov zgrešil Benko.

Junak tekme je postal domači vratar Sorčan, ki je v 86. minuti obranil enajstmetrovko Miškiću, potem ko je Alen Jogan tik pred tem v kazenskem prostoru zrušil Isaaha Abassa. Miškić je bil izredno nevaren še v 88. minuti s 25 metrov, a je bil Sorčan spet na mestu s "parado" v svoj levi spodnji kot.

 Delitev plena v Posavju

NK Krško | Avtor: NK Krško/Facebook NK Krško/Facebook

Nogometaši Krškega, ki so v zadnjih štirih tekmah ostali neporaženi, so proti Koprčanom nujno potrebovali točke, da bi se izognili morebitnim dodatnim kvalifikacijam za obstanek v ligi, kajti v zadnjem kolu bodo gostovali v Mariboru. S Koprčani so imeli domači nogometaši sicer dobre izkušnje, saj so bili prav oni zadnji, ki so jim zadali zadnji poraz v sezoni. Čeprav so bili po 45 minutah na dobri poti, da bi še drugič v letošnji sezoni premagali koprsko ekipo, so se morali zadovoljiti s točko (1:1), s katero pa so vseeno ohranili minimalno prednost pred Aluminijem, ki je danes doma igral brez zadetkov proti Domžalam.

Svoje načrte pred gostovanjem na stadionu Matije Gubca so imeli tudi varovanci Igorja Pamića, ki bi se z nekaj sreče še lahko vmešali v boj za evropsko vstopnico, saj so za četrtouvrščeno Gorico zaostajali za pet točk. Toda prvi so do priložnosti prišli Krčani, a je domače v šesti minuti po strelu Martina Kramarića zaustavila stativa. V nadaljevanju so imeli nekaj več žogo v nogah Koprčani, ki so tudi sprožili več strelov proti domačim vratom, trikrat je poskusil Courage Pekuson, enkrat pa Ruben Belima, vendar Marku Zalokarju niti enkrat ni bilo treba resneje posredovati.

Kar ni uspelo gostom, je v 32. minuti v drugem poskusu Kramariću. Tokrat je bil bolj natančen, v polno pa je zadel po podaji Klemna Šturma. Tudi po vodstvu so bili Krčani nevarnejši, tik pred odhodom na odmor pa bi Tonći Mujan lahko povišal vodstvo na 2:0, vendar je z roba kazenskega prostora streljal naravnost v Marijana Antolovića, ki je brez težav njegov strel ubranil.

Če Koprčani niso najbolj obetavno končali prvega polčasa, so bili toliko bolj učinkoviti na začetku drugega, vendar po zaslugi domače ekipe. V 52. minuti sta kombinirala Belima in Pekuson, na koncu pa je domači branilec Marko Krajcer nespretno posredoval in zatresel lastno mrežo. Po prejetem zadetku je domači trener Rok Zorko v igro poslal še enega napadalca, Ibrahima Mensaha, ki je v 70. minuti prišel do lepe priložnosti za novo vodstvo Krčanov, a je bil Antolović na mestu. Do konca tekme sta obe skušali doseči zadetek, kajti neodločen izid jima ni ustrezal, vendar se mreži nista več zatresli.

Celje do remija v 92. minuti

NK Celje Rudar Velenje | Avtor: NK Celje/Facebook NK Celje/Facebook

Nogometaši Celja bi z zmago ostali v igri za mesta v evropskih tekmovanjih, toda do nje niso zmogli. Še do točke (1:1) so proti Rudarju prišli šele v izdihljajih tekme, pa čeprav so večji del tekme igrali z igralcem več. Tako pa so se celjski nogometaši poslovili od Evrope. Na drugi strani svojega cilja niso uresničili niti Velenjčani. Ti bi si z zmago že zagotovili obstanek v ligi, tako pa bodo morali počakati do zadnjega kroga, saj imajo le točko prednosti pred osmouvrščenim Krškim in dve pred predzadnjim Aluminijem.

Velenjčani so se že v prvem polčasu znašli v nehvaležnem položaju, saj so že od 16. minute dalje igrali le z desetimi nogometaši, potem ko je rdeči karton dobil Darko Zec. Celjani so posledično prevladovali na igrišču, a pravih priložnosti si niso ustvarili. Še več, še najbolj nevarni so bili gosti v 34. minuti, ko je Dominik Glavina povzročil malce zmede v celjskem kazenskem prostoru, prišel do strela s kakšnih šestih metrov, toda s požrtvovalnim posredovanjem je pred golovo črto Elvedin Džinić preprečil vodstvo knapov.

V uvodu drugega polčasa so najprej do nekaj strelov prišli Celjani, nato je sledila "serija" velenjskih poskusov, a so bili vsi po vrsti preslabi za spremembo izida. V 67. minuti je od daleč pri domačih sprožil Lovro Cvek, toda tudi s tem Matej Radan ni imel težav. V 69. minuti pa so številčno oslabljeni gosti prišli do vodstva. Po podaji Stjepana Babića je John Mary najprej dobil dvoboj z Juretom Travnerjem, nato pa bil hitrejši še od Matjaža Rozmana, preko katerega je žogo z glavo poslal v mrežo. S tem golom se je Mary prebil na vrh lestvice strelcev, kjer je zdaj sam s 17 zadetki.

V 75. minuti so Celjani prek Mateja Podlogarja zatresli mrežo gostov, a je bil celjski nogometaš v prepovedanem položaju, tako da je ostalo pri vodstvu nekdanje Podlogarjeve ekipe. V 81. minuti je s prostega strela z desne strani streljal še Lovre Čirjak, a je Radan brez posebnih težav žogo odbil v kot. Tudi v naslednjih minutah so Celjani pritiskali, se trudili izenačiti, a v 86. in 87. minuti so bili Velenjčani tisti, ki so spet zagrozili. Najprej je Rozman dobil dvoboj ena na ena z Maryjem, nato pa je z roko ustavil še strel Anžeta Piška. V drugi minuti sodniškega dodatka pa je Celjanom vendarle priigral točko Jucie Lupeta, ki je zadel iz bližine.

Ničla v Kidričevem

Aluminij ND Gorica nova tribuna | Avtor: PLTS/Twitter PLTS/Twitter

V Kidričevem je Aluminij niz neporaženosti podaljšal na pet tekem. Z zmago nad Domžalami bi se povzpel celo na sedmo mesto, a domžalskega vratarja ni znal premagati (0:0), tako da ostaja deveti. Ima pa le točko zaostanka za osmim Krškim in dve za sedmim Rudarjem. V zadnjem krogu pa ga čaka težko delo na gostovanju v Ljubljani, medtem ko bo Rudar gostil Radomlje, Krško pa bo gostovalo v Mariboru. Na drugi strani so bolj zadovoljni v Domžalah, saj so izpolnili cilj pred sezono in se spet uvrstili v evropska tekmovanja.

Nogometaši ene in druge ekipe v prvem polčasu niso pokazali prav veliko zaključnih strelov, vratarja Matija Kovačič in Dejan Milić posledično nista imela veliko dela. Še najbolj nevarni so bili domači v 33. minuti, ko je po prodoru Milana Kocića do strela s 16 metrov prišel Sanin Muminović in za malo zgrešil cilj.

V uvodu drugega dela so gledalci spremljali malce živahnejšo predstavo, v 61. minuti pa so bili gostitelji celo blizu vodstva, ko je s 25 metrov sprožil Mihael Rebernik in zatresel prečko. Deset minut pozneje je na drugi strani iz bližine streljal Elvis Bratanović, vratar Kovačić je žogo z izvrstnim posredovanjem odbil in čeprav so bili gosti prepričani, da je žoga prešla golovo črto, se sodniki s tem niso strinjali.

V 84. minuti je domači vratar Kovačič moral posredovati še po strelu Jana Repasa, ki je poskusil v kazenskem prostoru, minuto zatem pa je na drugi strani streljal Muminović, nogo je podstavil Zeni Husmani, žoga pa je zletela le malo mimo leve vratnice.

V Fazaneriji remi prvih in zadnjih

Kalcer Radomlje NK Maribor Fazanerija | Avtor: Profimedias Profimedias

Prvoligaški nogomet se je po skorajda štirih letih premora vrnil na zelenico soboške Fazanerije. Prekmurski ljubitelji nogometa so v svoji družbi pozdravili nogometaše Radomelj, ki zaradi prenove domžalskega igrišča nimajo prvoligaškega domicila, in Maribora. Omenjena tekmeca v zadnjih tednih nista blestela. Za Maribor to velja tudi danes, saj še na peti tekmi zaporedoma niso zmagali, na drugi strani pa so Radomljani prekinili niz petih porazov (1:1).

V prvem polčasu so bodoči drugoligaši sicer imeli nekaj strelov proti vratom gostov, toda vseeno so bili prvaki tisti, ki so prevladovali. Že v drugi minuti je čez vrata streljal Marcos Tavares, domači vratar Aljaž Ivačič pa je moral posredovati nato zaporedoma po strelih Mitje Vilerja in Aleksa Pihlerja v 17. minuti, Mateja Palčiča v 18. in Tavaresa v 23. minuti.

V 31. minuti je Valon Ahmedi poslal ostro podajo pred vrata domačih, žoga pa se je od Tina Karamatića odbila malo mimo vratnice. Dve minuti pozneje je bil nenatančen Aleš Mertelj, v 36. minuti pa je prvič posredoval tudi mariborski vratar Matko Obradović po poskusu Marka Nunića.

Prav Nunić pa je v 53. minuti poskrbel za vodstvo Radomelj, ko se je najbolje znašel v gneči po podaji iz kota. Nunić je sicer že minuto pred tem znova ogrel Obradovićeve dlani. Mariborčani so nato šli v lov na izenačujoči gol. V 59. minuti je strel Gregorja Bajdeta obranil Ivačič, tako kot tudi poskus Dina Hotića v 66. minuti. Minuto zatem pa je izkušeni Tavares poskrbel za izenačenje, ko je po Bajdetovi podaji zadel z roba kazenskega prostora.

V 70. minuti so imeli gosti priložnost prek Luke Zahovića, ki pa je zadel le zunanji del mreže. Mladi mariborski napadalec je dvakrat poskusil tudi v 83. minuti, a tudi neuspešno. Dve minuti pozneje je Tavares izgubil še dvoboj z Ivačičem, kar je bila tudi zadnja nevarnejša akcija na tekmi.

Prva liga TS, 35. kolo:

Gorica - Olimpija Ljubljana 1:0 (1:0)
Osuji 20.

Aluminij - Domžale 0:0 (0:0)

Krško - Koper 1:1 (1:0)
Kramarić 32.; Krajcer 55./ag

Celje - Rudar Velenje 1:1 (0:0)
Lupeta 92.; Mary 69.
RK: Zec (Rudar) 16.

Kalcer Radomlje - Maribor 1:1 (0:0)
Nunić 53.; Tavares 67.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.