Svet
81 ogledov

Prva ruska in ameriška žrtev posredovanj v Siriji

Osvoboditev talcev Youtube
Američani so že izvedli tako imenovani povračilni ukrep, medtem ko Rusi zatrjujejo, da je njihov vojak v Siriji storil samomor. Družina navedbam ministrstva ne verjame.

V akciji osvoboditve talcev Islamske države je umrl 39-letni ameriški vojak Joshua Wheeler, prva žrtev ameriških kopenskih vojaških posredovanj v Siriji.

Akcijo so Američani izvedli že prejšnji teden, osvobodili so 69 talcev zapora Islamske države na območju Al-Hawija. Obsojeni so bili na gotovo smrt.  Na svetovnem spletu so zaokrožili dramatični posnetke dela akcije, ki so jih posneli člani Kurdskega sveta za varnost.

Ameriške zračne sile so včeraj zapor, iz katerega so prejšnji teden osvobodili 69 talcev, včeraj dobesedno zravnale z zemljo. Ameriški mediji pišejo, da gre za povračilni ukrep za smrt za smrt njihovega vojaka.

Šlo je za prvo ameriško žrtev, odkar so ZDA krenile tudi v kopenske napade proti Islamski državi. Kot še navajajo ameriški mediji gre za vojaka, ki je za seboj pustil ženo in štiri otroke. Vojski se je pridružil že leta 1995, sodeloval je tudi v ameriških vojaških operacijah v Afganistanu in Iraku.

Družina ruskega vojaka ne verjame ministrstvu

Medtem so tudi Rusi zabeležili prvo žrtev posredovanj v Siriji. Rusko obrambno ministrstvo je včeraj potrdilo, da je umrl 19-letni Vadim Kostenko, ki pa ni, kot poudarja ministrstvo, življenje izgubil v bojih, pač pa je storil samomor.

Starši in širša mladega vojaka ministrstvu ne verjamejo; njegov stric je za dnevnik Novaja Gazeta povedal, da je bilo njegovo truplo, ki so ga že prepeljali domov, prekrito z modricami, vojak naj bi imel zlomljeno čeljust, počeno lobanjo, na trebuhu pa več vbodnih ran.

Vojak je umrl že v soboto, ministrstvo je vest potrdilo komaj včeraj. Večer pred smrtjo naj bi se preko spletnih omrežij javil svojim prijateljem, ki jim je sporočil, da se čez nekaj tednov vrne domov.

Ruske oblasti vsakršne dvome glede smrti mladega vojaka vztrajno zavrača. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Majazmaja 09:57 29.oktober 2015.

    Mogoče je pa večkrat padel na nož, tako kot pred leti ženska na Jančah, ko jo je obiskal Silvo Plut?

  • tecumseh_1975 09:17 29.oktober 2015.

    cela drama. Dva mrtva vojaka. Oba sta verjetno vedela da če gresta v vojsko da obstaja možnost da enkrat ne prideta več domov. That's what the soldiers do.