Slovenija
1425 ogledov

Prva sklenitev istospolne partnerske zveze v soboto

istospolna poroka Profimedias
V petek se začne uporabljati Zakon o partnerski zvezi, ki je začel veljati 24. maja 2016. Prve istospolne partnerske zveze bodo sklenjene že v soboto.

Zakon o partnerski zvezi, ki istospolnim parom prinaša enake pravice in dolžnosti, kot jih imata zakonca in zunajzakonska partnerja, je začel veljati že 24. maja lani. Jutri, devet mesecev kasneje, pa se bo začel uporabljati. 

Na štirih upravnih enotah, Ljubljana, Maribor, Koper in Novo mesto, smo preverili, ali že imajo rezervirane datume za sklenitev partnerske zveze. Na eni enoti bodo v soboto, 25. februarja, sklenili eno partnersko zvezo. Kot so še povedali, drugih rezervacij še nimajo potrjenih, so pa zabeležili nekaj povpraševanj.  

Pričakujejo, da se jih bo več odločilo za sklenitev

Istospolni partnerji so lahko od julija 2006 registrirali istospolno partnersko skupnost. Po podatkih statističnega urada je bilo od leta 2006 pa do vključno leta 2015 v Sloveniji registriranih 135 istospolnih skupnosti. Podatki za leto 2016 še niso na voljo. 

"Glede na to, da zakon sedaj izenačuje istospolne in raznospolne pare v večini ekonomskih in socialnih pravic, bi sklepala da se bo za sklenitev partnerske zveze odločilo več istospolnih parov. Tudi zaradi izenačitve same obličnosti, kajti partnersko zvezo bo sedaj možno izvesti izven upravnih enot, svečano, javno in v prisotnosti prič," o tem, ali se bo več parov odločilo za uradno potrditev zveze meni Lana Gobec iz Legebitre. 

Kaj prinaša zakon o partnerski zvezi

Zakon kot partnersko zvezo ureja življenjsko skupnost dveh žensk ali dveh moških, ki imata po sklenitvi na vseh pravnih področjih enake pravne posledice, kot jih ima zakonska zveza. Zakon ureja tudi področje nesklenjene partnerske zveze, ki ima enake pravne posledice kot zunajzakonska skupnost. Zakon določa, da partnerja v obeh pravnih oblikah skupnosti ne moreta skupaj posvojiti otroka in nista upravičena do postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo. 

V Legebitri poudarjajo, da je zakon korak naprej. Zakon namreč sedaj ureja področje socialnega varstva istospolnih partnerjev. Pred tem namreč partnerja nista bila razumljena kot ožja družinska člana. Z začetkom uporabe zakona o partnerski zvezi partnerja v partnerski zvezi pridobita pravico do zdravstvenega zavarovanja po partnerju. Prav tako bo partner lahko vzel bolniški dopust za nego bolnega partnerja in imel pravico do nadomestila dohodka za nego partnerja. 

Ureja se tudi pravico do odškodnine za smrt ali težko invalidnost partnerja, pravico do odločanja o pogrebu in pogrebni svečanosti, pravico do uveljavljanja brezposelnega partnerja kot vzdrževanega družinskega člana pri dohodninski olajšavi. 

Po novem bodo bolj zaščiteni tudi otroci v partnerskih zvezah, saj bo socialni starš dolžan preživljati mladoletnega otroka svojega partnerja, ki živi z njima, razen če je otroka sposoben preživljati ta ali drugi od staršev. Zakon predvideva tudi pravico do vdovske pokojnine v primeru neregistrirane partnerske zveze. 

Več pravic bodo z novim zakonom imeli tudi partnerji v nesklenjenih partnerskih zvezah. Tako bo po novem tudi partner v nesklenjeni partnerski zvezi imel pravico do odločanja glede zdravljenja partnerja in do informiranja o partnerjevem zdravstvenem stanju. Med novo pridobljene pravice se šteje tudi pravica do vdovske pokojnine. 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 60
  • Milan Novak 17:15 24.februar 2017.

    Vauuu, največji in edini dosežek te vlade in ministrice.

  • Štefan Sobočan 13:56 24.februar 2017.

    ISTOSPOLNI - Nek Colibri me je v odmevu na mojo "pribeležko" okrcal, čes, da imam psihične tažave. V komentarčku - pogledu na zadevo - sem namreč zapisal, da se mi upira, če gre za vezo On+On, kar pa po drugi ...prikaži več strani pomeni, da se mi zveza Ona+Ona zdi še kar sprejemljiva. V nadaljnjih komentarjih ni odmeva na moje poglede, pač pa ugotavljam,da so komenatorji še kar naklonjeni istospolnim vezam. Žal pa ne vemo, kakšna stališča so imeli komentatorjji, katerih razmišljanje ni zagledalo belega dne

  • Tupamaros 09:57 24.februar 2017.

    Videla žaba kako kujejo konja, pa je tudi ona dvignila nogo.