Svet
17 ogledov

Prvi bodo obdavčili hitro prehrano

pomfri Shutterstock
Indijanci Navajo želijo z davkom na hitro prehrano izboljšati prehranske navade in zdravje.

Indijanci Navajo z mesecem aprilom uvajajo prvi davek na hitro prehrano v ZDA. Da bi omejili njeno porabo, bodo dodatno obdavčili hrano brez ali z malo prehranske vrednosti, kot so pecivo, čips, gazirane pijače, sladice, ocvrte jedi, slakano pijačo in nekatero drugo predelano in rafinerirano prehrano. Pet odstotni davčni stopnji bodo dodali dva odstotka, tako bo hitra prehrana obdavčena s sedmimi odstotki.

V plemenu Navajo ocenjujejo, da bodo tovrstni davki prinesli dodatni milijon dolarjev na leto, s katerim bodo financirali projekte zdravega življenja, kot so rastlinjaki, skupnostni vrtovi in tržnice.

Malo zelenjave, veliko diabetesa

Ozemlje Indijancev Navajo je največji indijanski rezervat v ZDA in obsega teritrorij na jugozahodu ZDA v velikosti dobrih treh Sloveniji, v njem pa živi okoli 300.000 predstavnikov tega največjega indijanskega naroda.

Brezposelnost na območju znaša 42 odstotkov, okoli 100 tisoč prebivalcev pa naj bi jih bodisi trpelo zaradi diabetesa bodisi bilo ogroženih. Zvezne kmetijske oblasti so območje označile za prehrasnko puščavo, saj je dostopne več predelane hrane kot svežega sadja in zelenjave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.