Šport
13 ogledov

Za prvi poraz izgubili kar 20 žog

slovenska košarkarska reprezentanca Simon Maljevac
Slovenska reprezentanca bo v teh dneh odigrala štiri tekme v okviru priprav za nastop na bližnjem SP. Prvo je danes že izgubila s pomlajeno reprezentanco Rusije (67:70), kar je prvi poraz Zdovčeve čete na letošnjih prijateljskih tekmah.

Košarkarji Slovenije so zaostajali praktično skozi celoten dvoboj, v tretji četrtini že za 17 točk (35:52). Rusi so izvajali kar trinajst prostih metov več (41:28), ob tem pa so Slovenci ob agresivni obrambi nasprotnika izgubili kar 20 žog.

Izbranci Jureta Zdovca so bolje začeli tekmo in po treh minutah vodili za pet točk (7:2). Rusi v prvih napadih nikakor niso znali zadeti iz igre, ko pa so se ogreli, so hitro izničili zaostanek in prvo četrtino dokaj prepričljivo tudi dobili. Prvič so povedli v osmi minuti (10:11), do konca prve četrtine pa še oplemenitili svojo prednost (10:15), ki so jo pridobili predvsem z odlično igro v obrambi in hitro igro v napadu.

Kmalu so Rusi pobegnili že na +8 (13:21), stik z nasprotnikom sta s trojkama spet vzpostavila Jaka Blažič in Klemen Prepelič (21:23), na drugi strani je z enako mero vrnil Dimitrij Saharov (21:26). To je bil začetek novega naleta Rusov, v 17. minuti so povedli za deset (24:34). Serijo nasprotnikov je z dobrim skokom v napadu prekinil Alen Omić. Pred koncem prvega polčasa je zaostanek Slovencev s štirimi zaporednimi točkami ublažil Jaka Blažič. Gostitelji lanskega Eurobasketa so v prvih 20 minutah izgubili kar 12 žog, sedem več od Rusov. V skoku in metu iz igre sta bili ekipi dokaj izenačeni, Slovenci pa so storili precej več prekrškov (16:6).

Rusi ostali agresivni

Drugi polčas so bolje začeli Rusi in po trojki Artema Komolova povedli že za 13 točk (32:45). Mladi člani "zbornaje komande" so še naprej igrali agresivno v obrambi in silili Slovence v številne napake in Zdovc je moral hitro vzeti minuto odmora. Tudi ostrejši nagovor selektorja ni prinesel preobrata in možje iz največje države na svetu so brez večjih težav vzdrževali prednost okrog 15 točk. V zadnjih minutah tretje četrtine so Slovenci uspeli znižati razliko na manj kot deset točk (43:52), potem ko je nekaj dobrih akcij prikazal Edo Murić, pod košem pa dobro skakal Omić.

Murić je z dobro igro nadaljeval tudi na začetku zadnjega dela igre. Najprej je zadel trojko, nato pa še uspešno položil pod prekrškom in praktično sam vrnil svojo ekipo v igro za zmago (49:52). Rusi so ostali v vodstvu po zaslugi štirih zaporednih točk Andreja Spridonova (52:57), v naslednjih minutah pa je njihova prednost nekajkrat znašala le točko. Do prvega vodstva po prvi četrtini je Slovenijo z zadetim prostim metom popeljal Klobučar v 38. minuti (64:63).

Serijo je prekinil napadalno najbolj razpoloženi igralec na parketu, 21-letni Artem Vihrov, s svojo sedemnajsto točko in Rusi so v zadnjo minuto vstopili s točko prednosti (65:66). Tekmo je odločil srečna trojka od table Komolova v izdihljajih napada, s katero so Rusi šest sekund pred koncem povedli za štiri (66:70). Končni izid (67:70) je z zadetim prostim metom postavil Uroš Slokar.

Izjavi po tekmi:

Jure Zdovc, selektor: "Takšna tekma je bila dobrodošla iz različnih razlogov. Na takšnih srečanjih lahko vidiš igralce, kako reagirajo, ko so utrujeni in ko sodniški kriterij ni takšen, kot so ga vajeni. Povedal sem jim, da bo takšno sojenje tudi na svetovnem prvenstvu, kjer nam nihče ne bo dajal dodatne podpore, zato se je nanj potrebno navaditi. Poraz je s tega stališča dobrodošel in če smo kaj pametni, se bomo iz njega nekaj naučili. Zame rezultat na Stankovićevem pokalu ni tako pomemben kot nekatere ostale stvari. Ne glede na to smo na tekmi proti Rusom naredili vse, da smo z vsemi možnimi kombinacijami ulovili njihovo prednost. Prišli smo do položaja, da bi lahko tekmo dobili, a v odločilnih trenutkih napravili preveč neumnosti in zasluženo izgubili."

Edo Murić, slovenski reprezentant: "Morda je poraz proti Rusiji nepričakovan. Ko smo videli, da niso prišli s prvo ekipo, smo jih morda nekoliko podcenili. To je bilo dovolj, da so napravili razliko in povedli za 17 točk. Nato smo porabili veliko moči, da smo se približali, v končnici pa nam je zmanjkalo tudi nekaj sreče. Za nas je bilo to srečanje dobra šola. Videli smo, da moramo biti proti vsakemu nasprotniku povsem osredotočeni ter motivirani. Smo mladi fantje in ne smemo si dovoliti, da na tekmo pridemo tako ležerno."

Goran Dragič | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Še brez Erazma in Gogija

Slovenska izbrana vrsta na Kitajskem šteje štirinajst članov - manjkata Goran Dragić in Erazem Lorbek, turnir za pokal Borislava Stankovića pa bo drugo sito, po katerem bo selektor Jure Zdovc s seznama prečrtal dve imeni. Eno, Tomaža Bolčino, je odslovil že po turnirju Adecco, na katerem je Slovenija zabeležila prepričljive zmage proti Kanadi, Gruziji in Ukrajini. Zvezdnika Phoenixa in Barcelone se bosta ostalim reprezentantom pridružila po koncu turnirja na Kitajskem.

Varovanci Jureta Zdovca so na Kitajsko pripotovali v torek, v sredo opravili prvi trening in se pričeli privajati na tamkajšnje razmere in visoko vlažnost zraka. V Luoyangu za turnir velja veliko zanimanje; novinarske konference, na kateri sta sodelovala Zdovc in kapetan Domen Lorbek, se je udeležilo skoraj sto predstavnikov različnih medijev.

Stankovićev pokal (1. kolo):

Slovenija : Rusija 67:70 (10:15, 20:21, 13:16, 24:18)
Murić, Z. Dragić in Klobučar po 10; Vihrov 17.

Kitajska : Angola 66:55 (10:11, 22:19, 14:14, 20:11)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.