Slovenija
349 ogledov

Prvi od velikih štirih že draži zaradi plačevanja Pop TV

tv sprejemnik Žurnal24 main
Simobil bo zaradi plačevanja naročnine za Pop TV in Kanal A dvignil naročnino na fiksne storitve. Za en evro bodo sicer podražili tudi pakete brez televizije.

Gre za prvo podražitev enega izmed velikih ponudnikov, Simobil pa je najbrž prvi, ker nima svojega omrežja in mora omrežje najemati, zato ima manj manevrskega prostora pri stroških. 

Podražitev bo veljala od 1. marca. Za tri evre z DDV se bodo podražile naročnine vseh paketov za zasebne in poslovne naročnike, ki vsebujejo storitev Televizija. Akcijska ponudba paketa Trojka Flex tako ne bo več 21,90 evra, ampak bo 24,90 evra, po preteku akcijskega obdobja pa bodo naročniki namesto 30,90 plačevali 33,90 evra. 

Tudi pakete brez televizije bodo podražili za en evro

V uradnem sporočilu o podražitvi Simobil ne omenja izrecno plačevanja za programe Pro plusa, ampak pojasnjuje, da je do nje prišlo "predvsem zaradi spremembe poslovnih modelov nekaterih izdajateljev televizijskih programov". Na izrecno vprašanje, ali dražijo zaradi plačevanja za Pop TV in Kanal A, pa so ponovili zgornjo izjavo in dodali, da je "sprememba poslovnega modela občutno povišala stroške zagotavljanja televizijskih pravic za naše programske sheme". Da bi prišlo do kakšne druge občutne spremembe pri plačevanju nadomestil za televizijske programe, nam ni znano.

Spomnimo, Pop TV in Kanal A sta bila do 16. januarja letos brezplačno dostopna prek sobne ali strešne antene, zato tudi operaterji za programa niso bili pripravljeni plačevati, a se je Pro plus odločil, da prizemni signal ugasne. 

Celotne podražitve sicer, kot kaže, ni mogoče pripisati nadomestilu, ki ga bodo po novem plačevali za programe Pro plus, saj bodo za en evro z DDV podražili tudi pakete za zasebne naročnike, ki ne vključujejo televizijskih storitev. Izjema so paketi v kabelskih omrežjih, pri katerih cene ostajajo nespremenjene. 

Cena pač ne bo veljala "za vedno"

Amis akcijska ponudba | Avtor: amis.net amis.net

Akcijsko ceno je Simobil ponujal za eno leto, Simobilovim naročnikom pa za vedno. A cena se bo zvišala tudi tistim, ki so se za naročnino odločili, ker jim je Simobil obljubljal, da bo cena paketa veljala "za vedno". Pojasnilo iz drobnega tiska: za vedno bo veljala višina popusta, ne pa končna cena. 

Simobil je pogodbo s Pop TV in Kanalom A podpisal šele v teh dneh, a so tudi v vmesnem času programa imeli v programski shemi, saj so se dogovorili, da ju ohranijo do konca pogajanj. 

Mali operaterji dražili že prej

Prvo podražitev zaradi plačevanja za programe Pro plusa, ki smo jo zasledili, je že pred novim letom objavilo podjetje EVJ Elektroprom, ki upravlja kabelski sistem v devetih občinah: Zagorje ob Savi, Medvode, Trbovlje, Litija, Ivančna Gorica, Mirna, Lukovica, Moravče in Železniki. Napovedana podražitev je bila prav tako za tri evre. 

Koliko bo moral letos in prihodnje leto za programe Pro plus plačevati vaš ponudnik, lahko preberete tukaj

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23