Slovenija
21 ogledov

Prvi sadovi spletnih pobud

Geodetska uprava, Ljubljana, čakalna vrsta, davek, nepremičnine Žurnal24 main
V slabih dveh mesecih so državljani podali 48 pobud različnim ministrstvom za izboljšanje slovenskih predpisov.

Portal Stopbirokraciji.si so na ministrstvu za notranje zadeve predstavili 14. junija, od takrat pa so že prejeli 48 predlogov za spremembo slovenskih predpisov in odpravo administrativnih ovir.

Največkrat, 14-krat, so državljani izrazili željo, da bi se spremenili predpisi v pristojnosti ministrstva za finance, z dvanajstimi pobudami pa so se obrnili na ministrstvo za infrastrukturo in prostor. Še pet pobud so imeli za ministrstvo za notranje zadeve in štiri za ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Večino pobud so oddali direktno na portalu, nekaj pa so jih poslali tudi na elektronsko pošto za predloge. 

Kazni bi plačevali kar na policiji

Med konkretnimi pobudami sta recimo tudi ta, zakaj ni mogoče prenesti vinjete v primeru menjave vozila, in predlog, da bi se lahko prometne kazni plačale na policijskih postajah z gotovino ali plačilno kartico.

Več podjetnikov je tudi zanimalo, ali je mogoče več različnih prispevkov in davkov plačati z enim nakazilom, na kar so jim na ministrstvu za finance tudi odgovorili – da je to že mogoče, vendar zgolj znotraj posamezne javnofinančne blagajne, spremeniti pa je potrebno sklic plačila. Obenem se v takem primeru najprej poravnajo najstarejše obveznosti.

Ne nazadnje so se med predlogi znašli tudi taki, ki pravijo, da bi morali prejemniki nadomestila za čas brezposelnosti v tem času zastonj opravljati delo v podjetjih. Na pristojnem ministrstvu so jim pripravili odgovor, da to ni mogoče, saj jim ta pravica pripada na podlagi v času zaposlitve plačanih prispevkov, taka obveza pa bi bila tudi pravno in moralno sporna.

Za odziv potrebovali v povprečju 9 dni 

Na pobude, ki se največkrat nanašajo na konkretne težave državljanov in podjetij, so se državni organi v 32 primerih že odzvali. V povprečju pa so za odgovore, kako bi ovire odpravili, potrebovali 9 dni.

Gospodarstveniki si sicer želijo predvsem debirokratizacije poslovnega okolja in s tem zmanjšanje nepotrebnih stroškov, želijo si tudi hitrejšega in aktivnejšega odziva upravnih služb. Sedemnajst predlogov so na MNZ že uvrstili v program za odpravo administrativnih ovir.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.