Vizita za živali > Festival
33 ogledov

Prvi stik

Tara in dvojček Osebni arhiv
“Povezala sta se v nekem pogledu, ki je nam ostalim neznan. Mislim, da je Tara čutila, da je on drugačen, on pa je začutil, da je Tara njegova zaščitnica,” prvi stik Tare in njenega avtističnega fantka opisuje mama.

Katja (pravo ime je znano uredništvu) je mamica samohranilka, ki ima doma dva srčna in posebna šestletna dvojčka. Oba imata hudo, neverbalno obliko avtizma, vsi pa si trenutno najbolj želijo, da bi Tara postala njihova. Tara se šola, da bo postala prvi pes pomočnik za avtista v Sloveniji.

Besede so bile odveč 

“Tisti dan, ko smo bili zmenjeni, da Maja (inštruktorica Maja Golob, op. p.) pride s Taro k nam na obisk, da spozna otroke, sem bila neopisljivo vzhičena in euforična. Dvojčkoma sem razlagala, da danes pride Tara k nam, ne vem pa, koliko sta me razumela," opisuje Katja. Ugotovila pa je, da so bile besede odveč.

Ko sta Maja in Tara prispeli v njihov kraj, jo je kot njen bodoči vodnik šla iskati Katja. Po navodilih Maje so šli na sprehod ter naredili vaje poslušnosti. Potem jo je pripeljala v stanovanje. “Neverjeten občutek, ko je vstopila in ko sem videla pogled dvojčkov. Sreča in veselje,” opisuje.

K Tari je sprva pristopil prvi dvojček, jo pobožal in gledal. Drugi dvojček jo je ignoriral. Vsake tolko jo je pogledal, toda ni želel nobenega stika. “Ampak on je tak, potrebuje veliko časa, da se privadi na spremembe in nove stvari, ima tudi težjo obliko avtizma kot bratec,” pojasnjuje Katja.

Dihala sta skupaj 

Potem je starejši, Katjin tretji otrok, Taro sprehodil po stanovanju, da je vse prevohala in pregledala. Maja pa je bila ves čas poleg ter jim dajala smernice, ko je bilo to potrebno. Potem sta se Tara in prvi dvojček ulegla na tla in se gledala v oči, on jo je božal ter začel poljubljati. “In takrat mislim, da je nastala posebna vez. Povezala sta se v nekem pogledu, ki je nam ostalim neznan. Mislim, da je Tara čutila, da je on drugačen, on pa je začutil, da je Tara njegova zaščitnica,” pravi.

Nekaj časa sta nepremično ležala tesno drug ob drugem ter dihala skupaj: “Neprecenljivo. Komaj sem zadrževala solze, priznam.” Potem jo je sprehodil po stanovanju. “In zaslišimo njegov nežen, malo poseben glasek: "Talaaa".  Vsi smo se samo pogledali in spraševali, če smo prav slišali. Moj otrok, ki je neverbalen, ki mene ne pokliče mami, je njo po tridesetih minutah poklical. Izgovoril njeno ime,” je ganjena.

Sploh si ne more predstavljati, kaj bo šele po mesecu ali letu dni. “In to so psi pomočniki ali kako bi drugje rekli, Service dogs. Izboljšujejo kvaliteto drugačnih, bolanih otrok,” pravi. Dodaja, da je to nekaj čisto drugačnega in posebnega.

“Zato si srčno želim in upam, da Tara pride k nam za stalno. Da bo naša. Mislim, da je odveč, da govorim, da smo od prve minute vsi zaljubljeni v njo,” pravi. Čuti, da so v skupnih trenutkih vsi povezani in so celota. Ko je ni, pa velik del manjka. “Upam, da bomo čim prej celota za vedno,” je zaključila.

Donirali hrano za vse življenje

Psičko je že brezplačno steliziral veterinar Damjan Ferjančič iz Veterinarske ambulante Ajdovščina, kolke in komolce je brezplačno slikal veterinar Anton Lavrenčič iz Veterinarski bolnice Vipava, pasjo hrano pa prispeva podjetje Ogrizek, Chicopee-Genesis.

Ker gre za družino, ki so jo na Zvezi prijateljem mladine izbrali tudi zaradi njihovega slabega položaja, so se v podjetju Ogrizek odločili, da bodo Tari, v kolikor bo ostala pri Katji, donirali hrano za vse življenje.

Gre namreč za mlado podjetje, ki se je odločilo vstopiti na slovenski trg z visoko kakovostno hrano Chicopee in Genesis kanadskega porekla podjetja Harrison Pet Inc. “Pri vstopu na slovenski trg smo se na naši poti kaj kmalu srečali z Majo Golob, ki nam je s svojo zgodbo in poslanstvom zaprla usta. V naših nadaljnjih srečanjih in predstavitvi Maje predstavnikom in lastnikom podjetja Harrison Pet, in predstavitvi za kakšne vse namene prihajajo psi izpod njenih rok, smo hitro našli skupno vez in se odločili pomagati vsak na svoj način,” pojasnjujejo.

Ker hranijo že pse, ki jih je šolala Maje Golob, so se odločili, da prav tako poskrbijo še za psičko Taro s kvalitetno in uravnoteženo prehrano skozi celo življenjsko obdobje.

Tara je sedaj njihovo hrano Chicopee Perfomance, ki je proteinsko najmočnejša in je namenjena delovnim, zelo aktivnim psom. "Če bo fizičnega dela za Taro manj, bomo hrano sproti prilagajali njenim potrebam. Seveda bo Tara svojo novo družino na njene potrebe vseskozi opozarjala s stanjem njene kože, s sijajem dlake, iskricah v očeh, navsezadnje tudi z njenim blatom …," so zaključili.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.