Slovenija
480 ogledov

Prvi trgovec v Sloveniji, ki ne bo več prodajal baterijskih jajc

Kokoške so dobile svoje luksuzno bivališče. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Lidl Slovenija se je kot prvi trgovec v Sloveniji zavezal, da bo s polic umaknil jajca, ki prihajajo iz baterijske reje.

Lidl bo najkasneje od 1. julija prihodnje leto prodajal jajca izključno iz hlevske reje, so sporočili iz trgovinske verige. Trenutno jajca z minimalnim standardom hlevske reje ponujajo v  Lidlu Avstrija, Nemčija, Švica, Belgija, Španija, Nizozemska, Danska, Finska in Švedska.

Lidl Slovenija se je tako kot prvi slovenski trgovec zavezal, da ne bo več ponujal svežih jajc iz razširjene baterijske reje, čeprav so ta v Sloveniji zakonsko še vedno dovoljena. "Menimo, da je nastopil čas, da se pričnemo pogovarjati o tematiki bolj humanega pridelovanja živil, ob tem pa smo veseli, da temu želijo slediti tudi naši dobavitelji. S skupnimi močmi bomo naše zaveze lahko v najkrajšem času tudi udejanjili," je povedal Andrej Vouk, direktor nabave v podjetju Lidl Slovenija.

Dobavitelji bodo prilagodili proizvodnjo

Jajca za Lidl dobavljata slovenski podjetji Meja Šentjur in Ramuta. Skupaj s podjetjema so v Lidlu Slovenija so določili najkasnejši datum spremembe, 1. julij 2017, ko bo Lidl Slovenija vsa jajca iz razširjene baterijske reje nadomestil z jajci iz hlevske reje. "V kolikor bosta dobavitelja svoje kapacitete lahko prilagodila že prej, pa bomo jajca iz baterijske reje s polic umaknili že pred tem datumom," pravi Vouk.

Kakšna bo cena?

"V duhu zagotavljanja najboljšega razmerja med kakovostjo in ceno bo tudi cena jajc iz hlevske reje ostala primerljiva tisti, ki so jo imela jajca iz razširjene baterijske reje," napovedujejo v Lidlu. Tako Lidl Slovenija kot dobavitelji verjamejo v ozaveščenost kupcev in si želijo, da bi pri nakupu jajc posegli po tistih, ki so pridelana na živalim prijaznejši način.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • mirror 21:21 27.oktober 2016.

    Mercator in Spar nikoli ne bosta primerljiva. Pri cenah pa sploh ne. Tiste "akcije"ne vžgejo pri vseh. Resnica je ta, da je Mercator imel v preteklosti najvišje marže od vseh živilskih trgovcev.

  • kapibara 18:49 27.oktober 2016.

    Če kartice nimaš, ne kupiš tega artikla..

  • h3o 16:09 27.oktober 2016.

    bravo LIDL, pohvalno!