Slovenija > Črna kronika
49 ogledov

Prvi zamotil žensko, drugi pokradel nakit in denar

soseska Saša Despot
Tatvine, ko eden od storilcev zamoti žrtev, drugi pa vstopi v stanovanje in ukrade kar je vrednega, se najpogosteje dogajajo na odročnih krajih in čez dan. Storilci prežijo na starejše ljudi, ki so takrat doma.

V torek, 3. maja v dopoldanskem času so se pred hišo v kraju Vrbljene pripeljali neznani moški z  belim vozilom. Eden od njih je tam živečo žensko zamotil s pogovorom o odkupu starega železa, medtem pa je drugi vstopil v prostore hiše, jih pregledal in odtujil denar ter nakit. Povzročili so za  približno 2000 evrov škode, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Prežijo na starejše ljudi

Kazniva dejanja izvršena na opisan način se najpogosteje pojavljajo na odročnih krajih, opozarjajo policisti. Najpogosteje se dogaja dopoldan ali čez dan, ko so večje možnosti, da so doma starejše osebe. Storilci praviloma delujejo v paru ali pa jih je več.

Žrtev zvabijo iz hiše

Njihov cilj je, da iz objekta (hiše) izvabijo stanovalce iz različnih razlogov: z namenom
odkupa domačih živali, odkup kovin ali drugega materiala, opravljanje storitev – konkretni primer polaganje kanalizacije. Tako pridobijo zaupanje žrtve.

Da so oropani, ugotovijo šele čez nekaj ur

Medtem, ko se žrtev posveča "kupcem", sostorilci neopazno vstopijo v objekt, ga preiščejo in odtujijo določene predmete (najpogosteje denar in nakit). Kaj se je pravzaprav zgodilo, oškodovanec panavadi ugotovi nekaj ur po dogodku,…

Zaklenite, tudi, če greste samo za vogal

Policija priporoča, da so občani skrajno previdni v primerih, ko se pri njih pojavijo neznane osebe (če tudi je samo ena oseba, ker so-storilci lahko nekje v bližini), ki iz različnih razlogov želijo potencialno žrtev izvabiti iz objekta. Občan ima možnost ali osebo odslovi ali pa se odzove.  V kolikor se odzove, priporočajo, da vedno zaklenejo  vhodna vrata, ključ vzamejo s seboj pa če tudi stopijo samo za vogal.

Pomembno je tudi, da si zapomnijo osebni opis, opis vozila, registrsko številko in smer odhoda.

Podatke, opažanja sporočite na eno izmed telefonskih štev. policije: intervencijsko113, anonimni telefon 080 1200 ali na najbližjo policijsko postajo. Policija je najbolj uspešna takrat, ko občani posredujejo čim več konkretnih informacij. Kazniva dejanja izvršena na opisan način se lahko zgodijo kjerkoli, zato previdnost ni odveč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.