Zdravje > Prehrana
126 ogledov

Prvi žele medvedki so bili zlati

Haribo medvedki Profimedias
Obstaja razlog za to, zakaj Haribo proizvaja žele bombone v obliki medvedkov.

Ustanovitelj družbe Haribo Hans Riegel je želel prodreti na trgu z nečim, kar bi izstopalo v veliki ponudbi sladkarij v Nemčiji. 

Od slaščičarja do podjetnika

Leta 1920 se je 27-letni slaščičar v Bonnu odločil zapustiti svojo službo, da bi začel s samostojno proizvodnjo slaščic. Njegovi prvi izdelki so bili trde in brezbarvne sladkarije, ki jih je prodajal lokalnim trgovinam in na uličnih festivalih. Imel je samo enega zaposlenega, in sicer njegovo ženo Gertrud, ki je sladkarije dostavljala s kolesom.

Ime je nastalo iz prvih črk

Nato je Riegel zgradil tovarno, ki ji je dal ime Haribo. Ime je nastalo iz kombinacije prvih dveh črk njegovega imena in priimka ter rojstnega kraja. Rieglove sladkarije so se dobro prodajale, a želel je ponuditi še nekaj, kar bi izstopalo v veliki ponudbi sladkarij v Nemčiji. 

Haribo medvedki | Avtor: Profimedias Profimedias
Ugotovil je, da so žele bomboni zelo popularni, a ni bil zadovoljen z njihovim izgledom. Ko se je spomnil na medvede, ki jih je videl plesati na festivalu za otroke, se je odločil, da bodo njegovi bomboni dobili obliko prikupnih kosmatincev. 

Prvi medvedki daljši in tanjši

Prvi medvedki so bili daljši in tanjši od teh, ki jih Haribo proizvaja danes. Za en cent se je dobilo dva žele medvedka, ki sta bila zlate barve. Da bi dobil kvaliteten izdelek, je Riegel uporabil želatino. 

Otroci so za njegove bombone pokazali veliko zanimanje in v samo desetih letih je Haribo zaposlil 160 ljudi, do druge svetovne vojne pa je tovarna imela že 400 zaposlenih. Druga svetovna vojna je pomenila udarec za Riegelov posel, tovarna pa je tedaj delala le s 30 zaposlenimi.

Zlat medvedek kot zaščitni znak

Po njegovi smrti 1945 so njegovi sinovi Hans in Paul postavili družbo spet na noge in posel v petih letih tako razširili, da so lahko zaposlili več kot tisoč ljudi. 

Leta 1960 je Haribo s svojimi bomboni začel prodirati tudi na tuje trge ter proizvodnjo bombonov leta 1967 razširil tako, da jih je bilo od tedaj naprej mogoče dobiti v različnih barvah, kakor jih vidimo tudi danes. 

Haribo medvedki | Avtor: Profimedias Profimedias
Leta 1975 si Haribo zlati žele bomboni postali zaščitni znak družbe, ki sedaj proizvede sto milijonov žele bombonov na dan in ima mnogo podružnic po vsem svetu. 

Komentarjev 2
  • Avatar Zala
    Zala 21:20 08.oktober 2015.

    Dvojina? So to tudi žele bomboni?

  • JackD 18:33 08.oktober 2015.

    C.R., vas na FDVju niso naučili, kako se uporablja dvojino? Patetično!