Zdravje > Otrok
95 ogledov

Prvič sami v prometu

slovenija 21.06.11, otroci, solarji, prvosolcki, sola, skupina, skupina otrok v Anže Petkovšek
Za varno pot otrok v šolo so odgovorni starši, ki morajo otroka opremiti z znanjem in nasveti. Otrok naj se v šolo odpravi pravočasno, učenci prvega in drugega razreda naj vedno nosijo rumeno rutico.

Bliža se čas odhoda v šolo in veliko otrok bo prvič izkusilo, kako je biti sam v prometu. Zato še pred začetkom šole otroke poučite o prometnih predpisih. Če se bo vaš otrok odpravil v šolo peš, opravite sprehod do šole in nazaj. Po poti ga opozorite na nevarnosti, ki ga čakajo in poučite o pravilnem obnašanju v prometu.

Mlajšim priskrbite spremstvo

V policiji staršem svetujejo, naj otroke seznanjajo z osnovnimi prometnimi pravili, jim pokažejo, kako pravilno in varno prečkati cesto, jih opozorijo na nevarna mesta in situacije, zlasti pa s svojim zgledom poskrbijo za to, da bodo otroci znali pravilno ravnati v prometu. "Pri tem si starši lahko pomagajo tudi s preventivnimi plakati, ki prikazujejo najpogostejše prometne situacije, v katerih se znajdejo otroci," svetujejo policisti. Plakate lahko tudi natisnete, najdete jih pa na njihovi spletni strani. 

"Mlajši otroci morajo imeti na poti v vrtec in v prvi razred osnovne šole ter domov spremstvo polnoletne osebe. Spremljevalci so lahko tudi otroci, starejši od deset let, in mladoletniki, če to dovolijo otrokovi starši, skrbniki oziroma rejniki otrok," prvijo policisti. Otroci, ki bodo obiskovali prvi razred osnovne šole, lahko z dovoljenjem staršev prihajajo v območju umirjenega prometa in v območju za pešce v šolo tudi brez spremstva. "Učenci prvega in drugega razreda osnovne šole morajo na poti v šolo in iz nje nositi tudi rumeno rutico, nameščeno okoli vratu," še opozarjajo policisti.

Otrok naj gre v šolo pravočasno, saj se mu tako ne bo mudilo in bo lahko bolj pozoren na dogajanje v prometu. Kjer je pločnik, naj hodi po pločniku, sicer pa po levi strani ceste v nasprotni smeri, kot poteka promet. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.