Slovenija
26 ogledov

Prvo čipovje, ki za delovanje ne potrebuje napajanja

Čipovje Računalniške novice
Raziskovalcem ameriških univerz Stanford in Berkeley je uspel podvig, ki bo nedvomno zaznamoval nadaljnji razvoj prenosljivih naprav.

Pripravili so čipovje, ki za delovanje ne potrebuje zunanjega napajanja oziroma baterije.

Za napajanje miniaturnega radijskega čipovja namreč zadoščajo zgolj prejeti radijski valovi iz okolice, ki se nato pretvorijo v električno energijo. Novost je mogoče uporabljati za brezžično komunikacijo s preostalimi zunanjimi napravami, saj je opremljena tako z oddajnikom kot sprejemnikom radijskih valov.

Čipovje velikosti zgolj nekaj milimetrov naj bi bilo po prepričanju raziskovalcev ameriških univerz Stanford in Berkeley mogoče uporabiti v navezi z bogato paleto pametnih naprav, kot so na primer pametni gospodinjski aparati, sijalke LED, večpredstavnostna očala in še mnogo več. Zaradi omejenih dimenzij bo novost seveda kot nalašč tudi za pripravo tako imenovanih internet stvari (the Internet of Things, krajše IoT). Čeprav gre tu šele za prototip, so raziskovalci ameriških univerz Stanford in Berkeley prepričani, da bo njihovo novo radijsko čipovje nared za množično proizvodnjo že proti koncu letošnjega leta.

Komentarjev 1
  • Bedanc 16:04 16.september 2014.

    Tesla.....izumitelj....že pred davnimi časi napovedal prenos energije po zraku....