Šport > Košarka
11 ogledov

"Najprej na Mount Everest, nato o Marsu"

Matjaž Smodiš Cedevita Union Olimpija ABA
Matjaž Smodiš se bo v drugi polovici januarja vrnil na parkete v dresu novomeške Krke. Do takrat bo treniral individualno. Ob najavi vrnitve je spregovoril z mediji.

Zakaj ste se sredi sezone odločili za vrnitev v Krko?
Ker bo po eni strani precej lažje zdržati sezono, po drugi strani pa, ker sem v Novem mestu doma. Zdi se mi edina prava, pametna stvar. To je točka na i uspešne in velike kariere. prav je, da se zaključi tam, kjer se je tudi začela. S tem začenjamo neko novo zgodbo, z njo bi radi okoli kluba naredili nek nov vrvež in s tem morda pripeljamo koga več v košarkarske vode. Menim, da je zdaj idealen čas za to, saj bo naslednje leto pri nas tudi evropsko prvenstvo. Vse skupaj je super zasnova za boljše delo. zdi se mi logična poteza.

Kaj lahko doseže Krka v ligi ABA?
Ambicije morajo biti zmeraj visoke, tudi če je realnost morda nekoliko drugačna. Vedno moraš stremeti k temu, da boš zmagoval. po najboljših močeh se bomo trudili za eno izmed teh pet mest, ki vodijo v Evropo. Trenutno to niso moje skrbi. Moje so trenutno na terenu, da bom nared za vse napore, ki sledijo. O moji prihodnosti v klubu kot funkcionarju pa se bomo pogovarjali po sezoni.

Funkcionar ali trener?
Trener nikakor ne. Ta vloga je še bolj stresna kot pri vrhunskem košarkarju. Zagotovo mi manjka nekaj potrpežljivosti za trenerja. To je za nekoga, ki ima voljo in željo nekatere reči ponavljati vsak dan, jaz sem pa vedno veljal za zelo čustvenega in vzkipljivega. Še zlasti, če igralci niso pokazali dovolj želje. Menim, da to ni prava vloga zame. Ko si košarkar, se lahko izklopiš za dve, tri urce med treningi ali ponoči, kot trener pa si tega ne moreš privoščiti.

Imate za konec kariere še veliko željo, da dvignete pokal za naslov slovenskega prvaka?
S tem se še ne obremenjujem. Še vedno sem na prvi stopnički, to pa bi bil vrh gore. Razmišljanja vsekakor so povezana tudi s tem, a zdaj še ni pravi trenutek za njih.

Koliko časa ste intenzivno razmišljali o vrnitvi?
Kakšen mesec dni.

Kje vidite največ težav na poti k vrnitvi?
Predvsem v konstantnem delu. Ni težko opraviti en trening, zaradi vseh kroničnih bolečin pa ga je težje opraviti naslednji dan, ali pa dva treninga na dan. Še vedno me mučijo hrbet, stopalo in zapestje. Ob pravem programu verjamem, da se mi bo uspelo sestaviti za tistih 10 ali 15 minut na igrišču.

Ste v tem času pridobili tudi kakšen kilogram?
Seveda.

Koliko?
Ne bom komentiral (smeh).

Se boste z Edom Murićem pogovorili glede številke osem?
Pustimo ga pri miru. Ne obremenjujmo ga s to številko. Edo je v tem trenutku najboljši igralec Krke, ali pa vsaj med najboljšimi. Ne vidim smisla, da bi ga obremenjevali s takimi banalnimi težavami.

Kako trdno ste prepričani, da boste igrali le do konca sezone?
V tem trenutku v glavi nimam scenarija, da bi igral tudi po tej sezoni. Tudi na drugi strani ni takšnega razmišljanja. Če me bo pa kdo o tem vprašal kasneje, bom razmislil. Prvo bi rad splezal na Mount Everest, potem pa, če se bo pojavila ta ideja o plezanju na Mars, pa bom razmislil še o tem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.