Svet
23 ogledov

Prvo soočenje Hillary Clinton in Donalda Trumpa

Hillary Clinton, Donald Trump, prvo soočenje EPA
Clintonova: Zakaj ne objaviš davčnih napovedi? Nisi tako bogat in dobrodelen, kot zatrjuješ, ali pa ne plačuješ davkov? Trump: Zato, ker sem pameten.

Po prvih analizah ameriških analitikov je bojevito soočenje bolje opravila demokratska kandidatka Hillary Clinton, ki je bila bolje pripravljena in bolj skoncentrirana. Na Trumpovo pričakovano pripombo, da fizično ni dovolj vzdržljiva za prevzem predsedniške funkcije je odgovorila: "Ko boš ti prepotoval 112 držav, se pogajal o sporazumih in talcih in vzdržal 11 ur zaslišanja v kongresu o Bengaziju, potem mi lahko govoriš o vzdržljivosti." Trumpu je očitala seksizem in poudarila, da je  ženske označil za prasice, psice in gnoj ter da bo nekdanja lepotna tekmovalka latinskoameriškega izvora, ki ji je rekel Miss sobaric, dobila državljanstvo in bo glasovala proti njemu.

Hillary Clinton | Avtor: EPA EPA

Svoje delo pa je dobro opravil tudi kandidat republikancev Donald Trump, ki je Clintonovi je nenehno skakal v besedo. Aplavz občinstva si je prislužil, ko je dejal, da bo objavil svoje davčne napovedi, če bo Clintonova objavila svojih 30.000 izbrisanih kosov elektronske pošte z zasebnega strežnika.

Napovedal je, da bo znižal davke za bogate in povečal primanjkljaj za 5000 milijard dolarjev in dodatno obdavčil izdelke, kar bo oživelo ameriško gospodarstvo.

Donald Trump | Avtor: EPA EPA

Clintonova je bila do njegove davčne reforme kritična, češ, da bo povzročila pet bilijonov dolarjev dodatnega povečanja ameriškega javnega dolga. Sama bi rajši povečala davke za bogate. Trumpa je napadla zakaj ne objavi davčnih napovedi kot vsi predsedniški kandidati zadnjih 40 let. Vprašala je ali je to zato, ker ni bogat kot trdi, ni tako dobrodelen kot trdi ali pa ne plačuje davkov. Trump ji je odgovoril, da to pomeni, da je pameten.

Trump je Clintonovo ujel pri vprašanju zadnjega trgovinskega sporazuma z Azijo TPP, ki ga je demokratka najprej podpirala, potem pa ga začela zavračati, ker je bil to pogoj za pridobitev Sandersove podpore. Ko je skušala poudariti svoje izkušnje, ji je Trump to priznal, vendar zatrdil, da gre za slabe izkušnje, ki Amerike ne bodo rešile.

Melania Trump | Avtor: EPA EPA
Opozoril je, da delovna mesta in proizvodnja iz ZDA odhajajo v druge države, kot sta Kitajska in Mehika. Te države "kradejo" ameriška delovna mesta. Kitajska se krepi na račun ZDA, meni Trump.

Glede vprašanja medrasnih odnosov v ZDA, ki so zaradi policijskega nasilja in nasilnih protestov v temnopoltih soseskah eno od najbolj prerečih vprašanj, Clintonova meni, da je glavni razlog za smrti v afroameriških skupnostih "epidemija" opožja ter, da je treba usposobiti policijo, da ne bo prihajalo do policijskega nasilja.

Bill Clinton | Avtor: EPA EPA
Trump je prepričan, da je v mestih, kjer živi afroameriška in latinoameriška skupnost, treba uveljaviti zakon in red, kriminalnim tolpam pa odvzeti orožje.

Clintonova je menila, da so Trumpove trditve,  da se predsednik Barack Obama ni rodil v ZDA, znak rasizma, Trump pa ji je vrnil: da je to temo odprl njen volilni štab leta 2008, ko sta bila Obama in Clintonova tekmeca. "Zdaj lepo govorite o Obami, toda takrat je bilo popolnoma drugače."

dezurni@zurnal24.si

Dan za varen avto

Komentarjev 2
  • malonaokoli 08:35 29.september 2016.

    upam da zmaga Trump in američani dobijo to kar rabijo ! anarhijo

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:43 27.september 2016.

    "Trump je prepričan, da je v mestih, kjer živi afroameriška in latinoameriška skupnost, treba uveljaviti zakon in red, kriminalnim tolpam pa odvzeti orožje."+""Zdaj lepo govorite o Obami, toda takrat je bilo popolnoma drugače.""+"ko je dejal, da ...prikaži več bo objavil svoje davčne napovedi, če bo Clintonova objavila svojih 30.000 izbrisanih kosov elektronske pošte z zasebnega strežnika."Oba bi mogla objavt ne pa en na druzga se zgovarjat."Trump: Zato, ker sem pameten."Mal preveč je samovšečen.Drgač se pa vid da oba nakladata.