Vizita za živali > Novice
208 ogledov

Psa ne prevažajte na sprednjem sedežu

Pasji avtomobilski salon
1/15
Gregor Prebil
Po številnih trgovinah, lokalih in restavracijah, se je v Sloveniji odprl tudi prvi salon prijazen psom. V pasjem kotičku se bodo lahko okrepili in počakali skrbnika med testno vožnjo.

“Po mojih izkušnjah je najbolje imeti psa med vožnjo v boksu. Je tudi najbolj varen, psa nič ne zateguje, nič ga ne veže, lahko se obrne okoli in se uleže, kot mu ugaja,” ocenjuje Lea Leskošek, pasja inštruktorica in vedenjska strokovnjakinja pri Lepo vzgojen pes.

Svetuje, da pred daljšo potjo psa odpeljemo na sprehod, avto pa shladimo, saj lahko pes hitro doživi vročinski udar. Med potjo se je dobro ustaviti, psa sprehoditi in mu ponuditi zadostno količino tekočine. Kako poskrbimo za pse med vožnjo, je Lea Leskošek skrbnikom psov svetovala na četrtkovi predstavitvi prvega salona prijaznega psom v Sloveniji.

Po številu psov v samem vrhu v EU

Psom prijazen salon, Opel | Avtor: Opel Opel
Skrbniki psov so večkrat v zadregi, ker psom ni dovoljeno v trgovine ali lokale. Med našimi opravki in nakupi zato ostajajo doma, preživljanje časa z njimi pa je zato še krajše. “V Slovenija ima psa že skoraj vsako tretje gospodinjstvo kar nas glede na odstotek uvršča v vrh med državami v Evropski uniji,” ugotavljajo pri podjetju Opel Slovenija. Po njihovih podatkih je v Sloveniji več kot 225 tisoč psov, kar je več kot je osnovnošolcev, ki jih je okoli 165 tisoč. “Psi so postali družinski člani, zato brez njih ne moramo načrtovati poti na izlet ali počitnice,” pravijo. Zato so se v podjetju Opel  Slovenija skupaj s trgovci odločili, da so pasji prijatelji dobrodošli tudi v njihovih prodajnih salonih. Tako bodo do konca junija v vseh oplovih salonih tudi pasji kotički, kjer se bo pes okrepčal, dobil vodo, lastnik pa se bo lahko z njim ali brez štirinožnega prijatelja odpeljal na testno vožnjo, sklenil registracijo, zavarovanje in tako dalje.

“Priznati moram, da so me, kljub temu, da imam tudi sam psa, podatki o številu štirinožnih prijateljev kar presenetili. In glede na to, da je čas preživljanja prostega časa z družinskimi člani vedno bolj omejen, se nam je zdelo primerno, da tudi Oplovci omogočimo obiskovalcem naših prodajnih salonov, da posvetovanja o nakupu opravijo v družbi svojih najbližjih, kamor seveda spada tudi pes." je ozadje projekta Psom prijazni Oplovi saloni pojasnil Borut Gazvoda, direktor podjetja Opel Slovenija.

Na potovanje s psom

Pasji avtomobilski salon | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Andrej Zagožen iz podjetja Mr. Pet je razložil, da lahko psa, odvisno od njegove velikosti, prevažamo samo v boksu ali privezane z oprnico na zadnjih sedežih ali v boksu v prtljažniku. “Nikakor pa ne na prednjih sedežih, kjer so jim na dosegu kontrolne ročice avtomobila, stikala in tako dalje,” opozarja. Če psa prevažamo v prtljažniku brez boksa, naj bo med sedeži in prtljažnikom pregrajeno s fiksno mrežo. Neredki so namreč primeri, ko je pes med vožnjo tako zmotil voznika, da je ta povzročil nesrečo. Za večjo varnost lahko kupite tudi oprsnico in varnostni pas za psa, ki bo poleg večje varnosti za psa poskrbel, da pes ne bo skakal po avtu in vas motil.

Na četrtkovi predstavitvi prvega Oplovega prodajnega salona v Avto Moste v Ljubljani so razdelili tudi zložensko z nasveti za dobro počutje našega psa v avtomobilu. Med drugim svetujejo, da se pred dolgim potovanjem posvetujemo z veterinarjem, ki nam lahko pomaga najti rešitev pri težavah z bruhanjem in slinjenjem. “V poletnih mesecih se izogibajte potovanju s psom. Če ne gre drugače, se na pot odpravite pozno zvečer, ponoči ali zgodaj zjutraj, ko so temperatutre še znosne,” pravijo. Avto naj bo klimatiziran, s hlajenjem pa ne smemo pretiravati, saj so veliki temperaturni preskoki za psa neugodni.

Psu ne dovolite, da med vožnjo moli glavo skozi okno, saj je to lahko zelo nevarno, pri temperaturah višjih od 20 stopnij Celzija pa psa ne smemo niti za kratek čas pustiti v avtu. Tega ne storite niti, če ste avto parkirali v senci in pustili odprta okna. “Temperatura v avtu se lahko hitro dvigne nad 50 stopinj Celzija in že nekaj minut izpostavljenosti vročini je lahko za psa življensjko nevarno,” opozarjajo.

Kako odpravimo strah

“Avta se je bala tudi moja psička. Zelo mi je pomagal naravni pripravek iz verbene in baldrijana, ki mi ga je dal veterinar,” pravi Lea leskošek. Gre za naraven pripravek, ki je namenjen pomiritvi, psu pa ga damo vsaj pol ure pred potjo. “Zelo pomembno je, da psa pomirimo pred situacijo, ki je zanj mogoče stresna. Ne pa da ga pomirjamo, ko je že v avtu,” pojasnjuje.

Pasji avtomobilski salon | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Svetuje, da ga vzreditelj že pred odhodom v nov dom navaja na vožnjo in da ni prva vožnja tista, ko ga odpeljemo stran od mame. “Sicer pa morajo viti vse vožnje, vse stvari, ki so nove, kratke.  Ne moremo dati psa kar v avto in odpeljati nekam daleč,” pravi. To za ene kužke ne bo stresno in ne bodo imeli težav, eni se bodo pa močno prestrašili.

 Za tiste, ki imajo z vožnjo težave, svetujem nakup boksa. “Ta je majhen in tako nimajo na voljo celega avta. V boksu ne vidi okolice, ne gleda ven. Če ga navadimo na boks, mu bo tudi lažje,” pojasnjuje.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.